Ο άνδρας που βάφει τα μαλλιά του.

Συνήθως συνδυάζει δύο αντιφατικά χαρακτηριστικά: α) Είναι κομψευόμενος και γόης. β) Είναι μεγάλης ηλικίας, ergo αρσενικό παλαιάς κοπής και πασέ. Ο συνδυασμός των δύο στοιχείων τον καθιστά συχνά γελοίο, αφού μπορεί να συνδυάσει την καραμπογιά με μύστακα παλαιάς κοπής και με τέτοια «προσόντα» να την πέφτει σε πιπινέζες. Τέτοιος τύπος είναι ο (νεκρός) ήρωας της ταινίας 4 Μαύρα Κοστούμια, για τον οποίο ο Γιάννης Ζουγανέλης εξαπολύει την κορυφαία ατάκα: «Καλύτερα ξέφωτο, παρά βαψομαλλιάς». Επίσης, μπορεί να είναι ο καθηγητής που τον κοροϊδεύουν τα παιδάκια, ο καθηγητής Πανεπιστημίου που την έχει δει βελτσίων του Βέλτσου, ή ο επίδοξος εραστής της κομμώτριας. Είναι και το ότι οι άντρες είναι συνήθως λιγότερο προσεκτικοί και διαθέτουν λιγότερο χρόνο από τις γυναίκες σε αυτά τα θέματα, οπότε δεν τo 'χουν.

Ωστόσο, τουλάστιχον τις τελευταίες δεκαετίες πολλοί αστέρες της σόου μπιζ αποφάσισαν να εξασκήσουν το άθλημα. Πολλοί γελοιοποιούνται με καραμπογιές και βαψίματα χρώματος κομοδινί. Μερικοί, όμως, επιδίδονται και σε ψαγμενιές, όπως: Ο εξηντάρης βάφει τα μαλλιά του σε χρώμα γκρι του πενηντάρη, ή ο πενηντάρης σε χρώμα γκρι του σαραντάρη. Επίσης, διάφορες άλλες σπρετσατούρες, οι οποίες συνήθως δεν βγαίνουν και τους γελοιοποιούν έτι περισσότερο.

Γενικώς, η αυτονόητη κατηγορία για έναν βαψομαλλιά είναι ότι το βάφει το μαλλί, καθιστάμενος έτσι όψιμος πουστοσέξουαλ. Πλην καθώς διάγουμε κατά Baudrillard την εποχή της διασεξουαλικότητας και του τραβεστί του πολιτικού (le travesti du politique), παρόμοιες κατηγορίες είναι αναχρονιστικές και καταδικασμένες στην συνείδηση του λαού. Εξάλλου οι γνώμες διίστανται: Ο βαψομαλλιάς παρακάμπτει την ανησυχία άσπρα μαλλιά στην κεφαλή, κακά μαντάτα στην ψωλή. Στερείται όμως και την απόλαυση να περηφανευτεί μαλλί βαμβάκι, ψωλή φαρμάκι. Αμφότερα και τα δύο είναι κοινωνικές/ γλωσσικές κατασκευές. Απλώς το πρόβλημα είναι τι γίνεται όταν έχεις ήδη αρχίσει να γκριζάρεις και μετά σκας μύτη, αίφνης, ως καραμπογιάς. Γι' αυτό έχω να προτείνω το εξής: Αν τύχει να έχουν βγει ήδη κάμποσες άσπρες τρίχες μέχρι να σκεφτείς το βάψιμο, τα βάφεις σε ένα τιραμισουρεαλιστικό χρώμα, όπως μπλε, φούξια ή ξανθά αν είσαι μελαχροινός, για να το παίξεις φρικιό, τρελό αλτέρνι κι έτσι. Και σε χρόνο ανύποπτο, όταν όλοι το έχουν ξεχάσει, το γυρίζεις σε κανά κομοδινί της αρεσκείας σου. Ήταν μια κοινωνική προσφορά του Χάνου της Χρυσής Ορδής για το σλανγκρ.

Υπάρχει και ειδικό βλόγιον, το www.vapsomalliades.blogspot.com, το οποίο κράζει τεκμηριωμένα τους απανταχού βαψομαλλιάδες και το συνιστώ εκθύμως για να περάσετε μερικές ώρες απολαυστικού κραξίματος, τώρα μάλιστα που το σλανγκρ βρίσκεται σε ύφεση. Από εκεί αρυόμαστε τις παρακάτω πληροφορίες:

Επιφανείς βαψομαλλιάδες είναι και οι χαβαλεδιάρηδες τραγουδιστές:

Πέτρος Κωστόπουλος: Βλαχοκυριλέ κομοδινί βάψιμο με εμφύτευση. Ceci n'est pas Μέγας Πέτρος!

Γιώργος Τράγκας: Μαλλί- τηγάνι, ήτοι μαύρο βάψιμο που επικάθηται σαν τηγάνι πάνω στο γκρι του πενηντάρη (ενώ ο Τράγκας είναι 65άρης) που διατηρεί στους κροτάφους. Ceci n'est pas σπρετσατούρα!

Λευτέρης Ζαγορίτης: Πρόχειρο κατάμαυρο με λευκές ρίζες.

Τόλης Βοσκόπουλος: Ερωτιάρικο καφέ θυσανωτό.

Άρης Σπηλιωτόπουλος: Κατάμαυρη ιφιγένεια, αν και ο ίδιος είχε δηλώσει παλιότερα ότι γκρίζαρε από το άγχος και τις ευθύνες...

Παύλος Τσίμας: «Εμφάνιση δημοδιδασκάλου, μύσταξ ιεροψάλτου, ύφος σεμνοπρεπές» για τον τρομπαδούρο του σοσιαλισμού, που με το κομιλφό βάψιμο προσπαθεί να αλώσει το σύστημα από τα μέσα σύμφωνα με την τακτική του «εισοδισμού» (βλ. το απολαυστικό άρθρο στο μπλογκ).

Πάνος Παναγιωτόπουλος: Αυτάρεσκος βαψομαλλιάς και προσθετάκιας, ξυρίζει τις φαβορίτες για να μην φαίνονται οι εκεί άσπρες τρίχες.

Αλέξης Κούγιας: Μια από τις πολλές κουγιές του μοντελοπνίχτη είναι η απελπισμένη καραμπογιά του.

Άδωνις Γεωργιάδης: Είναι συμβατή η βαψομαλλίαση με τα ελληνικά ιδεώδη;

Γιώργος Καρατζαφύρερ: Σκούρο καφέ έως έντονο καφεκόκκινο που ζαλίζει και τα περιστέρια.

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Κάνει και ανταύγειες και το παραδέχεται! Εύγε για την ανδρεία!

Αλέξης Παπαχελάς: Εγγράμματο, σικ βάψιμο.

Ανδρέας Μικρούτσικος: Ένα βαψιματάκι τοσοδά μικρούτσικο.

Κίμων Κουλούρης: Όχι μόνο τα μαλλιά (ατημελήτως βαμμένα με άσπρους θύλακες), αλλά και τα φρύδια και τις βλεφαρίδες, του Άι Λάινερ δεηθώμεν! Κιμωνό ξεκούμπωτο με λίγο από thespian. Πάντως, συνάδει με την όλη θεατρική σκηνική του παρουσία.

Ron Jeremy: The Porn-Star Experience of βαψομαλλιάς. Ναι, ο άνθρωπος, που μπορούσε να κάνει αυτό για το οποίο ζηλεύουμε τους σκύλους, τα βάφει.

Ύστερα και από αυτό το τελευταίο παράδειγμα, πρέπει να το σκεφτούμε σοβαρά μήπως όντως είναι μαγκιά το να είσαι βαψομαλλιάς. Αν δεν πειστήκατε ακόμα, σκεφτείτε ότι βαψομαλλιάς είναι και ο Ρεχάγκελ.

Trivium: Όπως αναφέρεται εδώ, στις τελευταίες αμερικλάνικες εκλογές για κλανητάρχη, οι Ρεμπουπλικάνοι κατηγόρησαν τον Ομπάμα ότι βάφει τα μαλλιά του, και κατέβηκαν με το σύνθημα: «Πώς μπορείτε να εμπιστευτείτε έναν βαψομαλλιά;». Πλην ο Ομπάμας, ομπάμιας μπορεί να είναι, αλλά βαψομαλλιάς ποτέ! Απέδειξε με αδιάσειστα τεκμήρια ότι είναι φυσικός μαύρος και κέρδισε έτσι τις εκλογές, που κρίθηκαν στην αντικατηγορία ότι οι Ρεπουμπλικάνοι είναι συκοφάντες και ρατσιστές εναντίον των ευυπόληπτων βαψομαλλιάδων συμπολιτών μας.

  1. Τρελό κουνέλι για Τράγκα:

Ακόμα ένας δημοσιογράφος προστέθηκε στην μεγάλη λίστα των βαψομιαλλιάδων!! Γιωργάρα, 10 χρόνια νεότερο σε κάνει το κομοδινί!! Καλορίζικο..

  1. Δίκαιη οργή από γουορντπρέσι:

Σεμνά και ταπεινά ο άλλος βαψομαλλιάς του μπούλη: Με …ελικόπτερο στη Μύκονο ο Βαρβιτσιώτης!..
…για προσωπική κοινωνική του υποχρέωση. Δεν βάζουν με τίποτε μυαλό στην κυβέρνηση…
Για τη σεμνότητα και ταπεινότητα του βαψομαλλιά υπουργού του Καραμανλιστάν, στο press-gr
* Ρε αληταρά, κομψευόμενε ανίκανε, που δεν έχεις ένσημο στη ζωή σου, ξέρεις με τι ζει ο λαός;
Ξέρεις τενεκέ ξεγάνωτε;

  1. ΟΚ, πάντως κι ο Ιωαννίδης με τον ΠΑΟ κόντρα σε Νίνη και μετά Σαλπιγγίδη, δεν τα πήγε άσχημα από αριστερά. Το ίδιο και με τον Κουτσιανικούλη στον Τέλη.
    Δεν υπάρχει παικτική σύγκριση μεταξύ των παικτών που αναφέρεις και του Εστογιάνοφ. Ο βαψομαλλιάς υπερτερεί και σε ταχύτητα και σε τεχνική.
    (Δες).

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
allivegp

Μνημειώδης, επικός ορισμός! Τα ταπεινά σέβη μου!

Ως γνωστόν, (Ανατομία Κανδρεβιώτου και συν., και Δερματολογία Κ.Ι. Κανιτάκη) στη ρίζα κάθε τρίχας έχουμε τον σχηματισμό νέων κυττάρων συνεχώς, που υφίστανται προοδευτικά κερατινοποίηση και ωθούνται από τα μεταγενέστερα προς τα έξω.
Τα κερατινοποιημένα κύτταρα παίρνουν χρώμα με τη σύνθεση της μελανίνης από τους μελανινοκύτες, και εκεί καθορίζεται και το χρώμα των μαλλιών μας. Κάθε τρίχα ζει τη ζωή της (ζωάρα αν ανήκει σε μοιραία -femme fatale- ξανθιά) και κάποια στιγμή, αφού συγχωρεθεί, έρχεται η επόμενη. Για κάποιους λόγους, όπως είναι το γήρας, ο μηχανισμός δεν επανενεργοποιείται και δεν παράγεται μελανίνη. Τότε η τρίχα φυτρώνει μεν, αλλά δεν βάφεται πλέον, επομένως προοδευτικά ασπρίζει ολόκληρη.

Τώρα, υπάρχει και το ενδεχόμενο μετά από ένα έντονο στρες να ασπρίσουν τα μαλλιά overnight, όπως αναφέρεται ότι έγινε με τα μαλλιά της Μαρίας-Αντουανέττας (αν και οι κακές γλώσσες λέγανε ότι δεν μπορούσε να τα βάψει όταν οι ξεβράκωτοι τη χώσανε στην ψειρού.)

Να υποθέσω ότι εξαιρούνται του κραξίματος όσοι πάσχουν από πρόωρη λεύκανση τριχών και γίνονται βαψομαλλιάδες από τα 20ς τους. Και δεν μιλάμε οπωσδήποτε για αλμπίνους (πάσχοντες από λεύκη/vitiligo) που ούτως ή άλλως γεννήθηκαν άσπροι σαν σεντόνι και δεν έχουν ίχνος χρωστικής ούτε στην ίριδά τους.

Ρισπέκ και στον Αντώνη Νικοπολίδη που αντιστέκεται (τώρα και για πάντα;) στον πειρασμό της βαψομαλλίασης.

#2
HODJAS

Μιλάμε για ρέντα!!!

#3
Galadriel

Εγώ λοιπόν σταναχωριέμαι που τους κράζετε τους άθρωπες. Νταξ τα βάψανε, δεν αντέχεται και το λευκό ούτε να το βλέπεις στον άλλο ούτε (κυρίως) στον καθρέφτη, σε παίρνει από κάτω, σου θυμίζει ότι όσο πάει πλησιάζει η ώρα που θα πας παρακάτω. Ξέρεις, κάτω κι από τα ραδίκια. Δηλαδή ρίχνει ο άλλος μια μπογίτσα και ανεβαίνει ψυχολογικώς με την ψευδαίσθηση, γιατί να στερήσουμε από τον άνθρωπο την ελπίδα;

Πάντως θεϊκή ατάκα σε βαψομαλλιά ενός γνωστού που είχε χάσει τα μαλλιά του ένεκα της τεστοστερόνης από τα 25 και βγάλε... «φίλε, τα δικά μου προτίμησαν την πτώση από την ατίμωση» ααααχαχαχαχ

#4
Khan

Μα κι εγώ είμαι υπέρ του να βάφουν οι άντρες τα μαλλιά τους. Και ανταύγειες και εξτένσιον άμα λάχει. Η ατάκα κορυφαία!

Σημειωτέον, ότι (νομίζω) η λέξη δεν χρησιμοποιείται για νέους που τα βάφουν για αισθητικούς λόγους/ πλάκα/ στυλ/ άποψη ή για όσους τα βάφουν εκκεντρικά.

@Γιατρέ μου, όπως τα λες.

#5
Vrastaman

Bαψομαλλιάς από πάνω, λεύκανση από κάτω....

#6
Επισκέπτης

Μπράβο γιατρέ μου, αυτό θα πει έρευνα! Α, και τον ορισμό σου τον διαβάζω σε δόσεις για να μη μου τελειώσει γρήγορα και μετά άντε να περιμένει κανείς του αγίου πέοντα για το επόμενο καλό σεντόνι... ;)

#7
Khan

Νά 'σαι καυλά... Πράγματι ανεβάζω κανά σεντόνι το μήνα ή το εικοσαήμερο, και μετά η καβουριά ημών η επιούσιος...

#8
Gathul

Γνωστός βαψομαλλιάς και ο Πασχάλης. Συναγωνίζεται τη γυναίκα του στο «βαθύ κορακί» (deep crow)

#9
Khan

#10
Khan

#11
soulto

Κομοδινί "CHESTERFIED", γιά κλασική νεότητα!