1. Καπνιά, αιθάλη.

  2. Ρίχνω φούμο: Μαυρίζω κάποιον στις εκλογές, δεν τον ψηφίζω. Για την παθητική έννοια: τρώω φούμο.

Μέχρι εδώ λεξικογραφημένα, βλ. π.χ. στον Τριανταφυλλίδη.

Φούμο στην στρατιωτική ορολογία είναι το καμουφλάζ προσώπου από υλικά που μοιάζουν με μακιγιάζ. Βγαίνει σε σκούρα γήινα χρώματα, κυρίως μαύρο, πράσινο και καφέ, σε κασετίνα με καθρεφτάκι που θυμίζει πολύ (αλλά δεν είναι) γυναικείο αξεσουάρ για την τσάντα.

Σκοπός του είναι να κάνει το πρόσωπο δυσδιάκριτο μέσα στο περιβάλλον της επιχείρησης, καλύπτοντας την λευκότητά του (αν μιλάμε για λευκό στρατιώτη σε νυχτερινή ιδίως επιχείρηση), μιμούμενο κατά το δυνατόν την εμφάνιση φυτών (κλαδιών κλπ) και ακολουθώντας την υπόλοιπη απόκρυψη της στολής.

Ετυμολογείται από το ιταλικό fumo<λατινικό fumus που αμφότερα σημαίνουν καπνός.

  1. Από εδώ:

Ελπίζω όταν βρίσκεστε να μη σου λέει ιστορίες από το στρατό γιατί είναι τόοοοοσο βαρετέεες. Εμείς πάντως το είχαμε πάρει στην πλάκα, μου έστελνε φωτογραφίες από ασκήσεις βαμμένος με φούμο και τέτοια.

  1. Από εδώ:

[...] το έκανε ένας φαντάρος της σειράς μου στο ΚΕΤΘ που έβαλε φούμο και δίχτυ παραλλαγής στη διάρκεια του σχολείου Μαχητή (έπαιζε χρόνια airsoft). Ναι μεν γέλαγαν, αλλά τσίμπησε και 10 ημερούλες τιμητική.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Επισκέπτης

Νέε μου, το φούμο αρχικά στον Ε.Σ. ήταν απλώς καπνιά ιδίως από μπουρί ή κάρβουνο. Με τον ίδιο τρόπο βαφόμεθα ως αράπηδες στα καρναβάλια, και πάλι φούμο το λέγαμεν. Οπότε πέρασε η λέξη και στο στρατιωτικό μακιγιάζ...

#2
patsis

Δεν διαφωνούμε γέροντα. Ευλογείτε. (Εσύ πρέπει να διάβασες και τις παραπομπές ε; Άκου γέροντας...)

#3
Khan

μπαγαποντομακιγιάζ! Αχαχαχα... Η απάντηση στην μπαγαποντοξούρα!

#4
Galadriel

slang.edu και τα μυαλά στα γκάγκελα, εμείς τα μακιγιάζ εσείς την παραλλαγή όλοι μαζί μοιραστείτε τη γνώση και υπάρχει ελπίδα για συμφιλίωση των δυο φίλων [sic].

ΥΓ άντε ρε πάτση ανέβαζε κανέναν ορισμό κι ας σου ρίχνουν φούμο ουγαρίδασι τιπιούσι.

#5
Khan

Ναι, παιδιά, μην αφήνετε την βαθμολογία να επηρεάζει την σλανγκοπαραγωγικότητά σας, η αξία του λήμματος φαίνεται πλέον στα σχόλια, όχι στην βαθμολογία.

#6
johnblack

Ουουου!!!
Γαρίδα
Sit ήπιου
Συ!

#7
HODJAS

Δεν υπάρχουν πορτοκαλί καθισμένα ηπίου-ηπίου...

#8
soulto

(πριν από 3 χρόνια), είχαμε πέσει από σπόντα πάνω σε έναν αρχιμανδρίτη «ψωνιστήρι» που κάπνιζε φούμο στα chat του διαδικτύου, ψάρευε αγοράκια και απολάμβανε άλλες πλάτες από φίλα προσκείμενους κληρικούς στον αρχιεπίσκοπο….» (makeleio.gr, 14.12.2012, sporeas.gr, 15.12).
(από δώ)

"κάπνιζε φούμο", δηλαδή κρυβότανε πίσω από ψεύτικη περσόνα;