Λέξη της τραπεζικής ιδιολέκτου. Για λεξικογραφημένες σημασίες μπορείτε να δείτε π.χ. στον Τριανταφυλλίδη, ο οποίος συμπεριλαμβάνει και μια-δυο ελαφρώς σλανγκικές χρήσεις. Επίσης βλ. το λήμμα «παίρνω γραμμή».

1. Εισαγωγή

Πιστοδότηση είναι η μεταφορά αγοραστικής δύναμης από κάποιον που την διαθέτει, όπως για παράδειγμα μια Τράπεζα, σε κάποιον που δεν την έχει, με υπόσχεση επιστροφής και έναντι αντιτίμου. Η κυριότερη μορφή πιστοδότησης είναι το δάνειο, υπάρχουν όμως και άλλα προϊόντα (εγγυητικές επιστολές, πίστωση εξωτερικού κλπ). Αυτή η έννοια της εμπιστοσύνης που δείχνει ο δανειστής στον δανειολήπτη καλείται πίστη, εξ ου και πιστοδότηση αλλά και πιστούχος.

2. Στο επίπεδο του πιστούχου

Ένας πιστούχος της τράπεζας, ιδίως επιχειρηματικός, έχει αξιολογηθεί από αυτήν και μπορεί να δανείζεται μέχρι ένα συγκεκριμένο ύψος, που λέγεται πιστωτικό όριο ή πλαφόν, ισχύει συνήθως για ένα χρόνο ή λιγότερο και αφορά τις βραχυπρόθεσμες πιστοδοτήσεις (έως δωδεκάμηνες). Εντός του ορίου αυτού υπάρχουν και υποόρια, ένα για κάθε προϊόν που θα χρειαστεί η επιχείρηση. Σύμφωνα με μερικούς πάγιους κανόνες ή και εξατομικευμένες ρυθμίσεις, μέρος του διαθεσίμου του ενός είδους πιστοδότησης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλο είδος.

3. Η γραμμή

Γραμμή λέγεται το κάθε υποόριο. Ένας πελάτης, για παράδειγμα, μπορεί να έχει πιστωτικό όριο δύο εκατομμύρια εκ των οποίων ανοιχτά (ακάλυπτα) τριακόσιες χιλιάδες, καλυμμένα με επιταγές πελατείας ένα εκατομμύριο διακόσιες και ενέγγυες πιστώσεις πεντακόσιες χιλιάδες. Ο πελάτης αυτός έχει τρεις «γραμμές» από τις οποίες «τραβάει» δανεικό χρήμα (ή εγγύηση) από την τράπεζα για να κάνει την δουλειά του.

4. Πιθανή προέλευση
Κατά την γνώμη μου, η γραμμή παραπέμπει σε γραμμές, καλώδια του ηλεκτρικού ή έστω σωλήνες νερού, από τα οποία μπορούμε να «τραβήξουμε» ενέργεια ή ρευστό. Κάθε γραμμή έχει την αντοχή της και δεν μπορείς να αντλήσεις παραπάνω χωρίς να πέσει η ασφάλεια ή να πάθεις ζημιά. Μπορεί, με λιγότερη φαντασία, να αναφέρεται απλώς στην γραμμή του εγγράφου που καθορίζει το πιστωτικό όριο.

5. Οριοθέτηση εφαρμογής
Στους δανειολήπτες της καταναλωτικής πίστης η γραμμή ως λέξη δεν έχει εφαρμογή καθώς δεν υπάρχει ένα εγκεκριμένο πιστωτικό όριο που ρυθμίζει την διάρθρωση της πιστοδότησης, αλλά επιμέρους εγκρίσεις για κάθε προϊόν, σήμερα ένα στεγαστικό, αύριο ένα καταναλωτικό κλπ. Ο πελάτης, σε κάθε νέο αίτημά του επαναξιολογείται «εφάπαξ».

- Μού 'φερες επιταγές;
- Μπα, αν ο πελάτης δεν είναι η Ντόιτσε Μπανκ η ίδια, επιταγές πια δεν παίρνω. Για ακάλυπτα έχουμε κανένα περιθώριο;
- Πόσα θέλεις;
- Τρία χιλιάρικα να καλύψω μια επιταγή μου για αύριο και εφτά χιλιάρικα μια εγγυητική συμμετοχής για την Νομαρχία. Το όλον δέκα.
- Τσίμα-τσίμα. Θα σου δώσω σήμερα τα λεφτά από την γραμμή των ανοιχτών. Την εγγυητική θα την πάρεις αύριο που θα πληρωθούν κάτι ενέχυρα στη γραμμή των καλυμμένων σου και θα δημιουργηθεί υπερκάλυψη.

(από jesus, 02/05/10)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Galadriel

Νάτο τώρα, σε τέτοιους δύσκολους καιρούς, μάθαμε τα σπρεντς από τα μμε, μάθαμε και όοοολα αυτά τα τραπεζικά από τον πάτση. Λοιπόν μωρό, κανόνισε την πορεία σου, το «τσίμα-τσίμα» δικό μου.
ΥΓ σούπω πάτση, πριν γράψεις αυτό τον ορισμό ήμουν από κάτω σου στην βαθμολογία, μετά για λίγο ήμουν από πάνω σου, μετά από κάτω πάλι - αυτός ο ορισμός ήταν καθοριστικός για να αλλάξουμε στάσεις γιανόου αααχαχαχ

#2
το Λιοντάρι

Φίλε καλέ patsis είναι φανερό ότι εργάζεσαι σε κάποια τράπεζα και με όλες αυτές τις οικονομικές συμφορές που μάς έχουν βρει τώρα τελευταία είπες κι εσύ να βγάλεις κάτι από το βάρος το επαγγελματικό σου . Καλά έκανες και δεν πειράζει .
Ας γράψω όμως κι ένα σχόλιο αφού σε διάβασα .

Μένω στο : «4. Πιθανή προέλευση» Διάβαζα προχθές ή αντί-προχθες ότι μια παρέα τσιγγάνων έχει στήσει τσαντίρ-μαχαλά δίπλα στο αεροδρόμιο Αθηνών και τραβάει ρεύμα από τα καλώδια τροφοδοσίας του για τις δικές τους ανάγκες . Το όλο θέμα θα περνούσε μάλλον απαρατήρητο εάν δεν είχαν πέσει στην περίπτωση να κλέβουν ρεύμα από τα καλώδια που δίνουν ενέργεια στα ραντάρ τού αεροδρομίου . Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μπλοκάρουν πότε-πότε τα μηχανήματα και το «Ε.Β» να τυφλώνεται από πλευράς ραντάρ . Βρήκαν τελικά το τι φταίει , βρήκαν και τούς τσιγγάνους , αλλά δε νομίζω ότι θα τα παρατήσουν αυτοί . Άντε το πολύ να κόψουν τις «αφαιμάξεις» στο μισό για να μην τούς παίρνουνε χαμπάρι .

Κάτι τρέχει στα γύφτικα ... χεχεχε .

#3
betatzis

Γεια σου ρε φίλε Πάτση, μπράβο.

Να μην ξεχνάμε και τις γραμμές που τραβάνε οι Πορτορικάνοι

#4
Mr. Cadmus

Πολύ καλός ορισμός και λήμμα, και κττμγ, τέτοιες προσθήκες σε τεχνικούρες χρειάζονται, ιδιαίτερα αν συνοδεύονται από εμπεριστατωμένες αναλύσεις. Όπως είπε και η Μες, τ'ακούμε που τ'ακούμε όλη την ώρα, καλό είναι να ξέρουμε και τι σημαίνουν. Αλλιώς η οικονομική τρομοκρατία παίρνει διαστάσεις θρησκευτικής τρομοκρατίας.

Πεντάστερο Χ 2. Επίσης, ίσως είναι καιρός να μπει και ένας καλογραμμένος ορισμός του σπρεντ γιατί έχω διαπιστώσει πως όλοι πλέον το λένε, αλλά πολύ λίγοι έχουν καταλάβει τι είναι στην πραγματικότητα.

#5
Mr. Cadmus

Α, και κάτι που ξέχασα να συμπληρώσω: Ως συνώνυμο της γραμμής (ως όριο δανεισμού) δεν χρησιμοποιείται και η λέξη ταβάνι; Το'χω διαβάσει και ακούσει σε διάφορες περιπτώσεις...

#6
patsis

Mes θενκς. Το τσίμα-τσίμα είναι λεξικογραφημένο και με απρόσμενη ετυμολογία μάλιστα. Δεν βάζω λινκ στον Τριανταφυλλίδη γιατί έβαλα και στον ορισμό (για το ίδιο το λήμμα) και χαΐρι δεν είδα.

Μπετατζή επίσης θενκς, αν κατάλαβα καλά για ποια έννοια μιλάς, μπορείς να πας μια βόλτα από τον ορισμό μου γραμμές και παρελάσεις.

Mr. Cadmus σ' ευχαριστώ πολύ. To ταβάνι κατ' αρχήν είναι κυριολεκτικά το πλαφόν στα γαλλικά. Αν και δεν θυμάμαι να το έχω ακούσει όπως το λες, είναι πάρα πολύ πιθανό να λέγεται, πιστεύω όμως με την έννοια της εξάντλησης του ορίου/υποορίου. Η γραμμή παραπέμπει στην δυνατότητα να δανείζεσαι με κάποιους όρους εντός του γενικού πιστ. ορίου που σου έχει εγκρίνει η τράπεζα.

Το ταβάνι νομίζω λέγεται και σε άλλα χρηματοοικονομικά, π.χ. στο χρηματιστήριο, αλλά δεν θυμάμαι λεπτομέρειες.

Για το σπρεντ θα επανέλθω. Νομίζω όμως ότι δεν είναι για ορισμό αλλά για σχόλιο, ξέρω κι εγώ;

#7
gaidouragathos

[w=mraboxairomai8446# ]Α μράβο χαίρομαι![/w] Τώρα έγειρα στα ίσα μου

#8
Mr. Cadmus

Πάτση, thanx for clearing that up. Το'χα υπόψη μου το πλαφόν ως ταβάνι και με την τραπεζική, αλλά και με τη μισθολογική-ασφαλιστική έννοια. Η δική σου εξήγηση είναι κατατοπιστικότατη ως προς τ' ότι είναι μάλλον οιωνεί ή καταχρηστικά συνώνυμη έννοια με τη γραμμή.

Όσον αφορά το (ή τα) σπρεντ, λίγο πολύ θεωρώ πως κάπου έχει ξεφύγει από το καθαρά χρηματοοικονομικό περιβάλλον χρήσης του όρου, χωρίς όμως να χάνει την αρχική εννοιολογική του διάσταση, πράγμα που δίνει την δυνατότητα στην λέξη να καταχωρηθεί ως σλανγκιά. Στην τελική ένα χρόνο τώρα για σπρεντ ακούμε, θα' ταν δύσκολο να μη ξεφύγει...

#9
granazis

... θα μπορούσε δλδ το γνωστό άσμα «Άντε, γραμμή σου» να θεωρηθεί και προφητικό; Από προσωπική εμπειρία, ο όρος προέρχεται απ'τα διάσημα ακαταλαβίστικα διαγράμματα αναλύσεων κερδών - ζημιών που χρησιμοποιούν οι οικονομικοί αναλυτές, για ν'αποδείξουν ότι δάνειο μπορούν να πάρουν μόνο όσοι δεν το έχουν ανάγκη!
Μη με βαρέσετε όλοι μαζί , αλλά το λήμμα δε μου κάνει για σλανγκ, δε μπορώ δλδ να φανταστώ κάποιον να χρησιμοποιεί τη λέξη στη σλανγκομιλουμένη. (μ'αυτή την έννοια που περιγράφεται στον ορισμό). Εκτός κι αν παραδεχθούμε ότι είναι σλανγκιστές όλοι οι τηλε-δημοσιογράφοι και λοιποί οικονομικοί αναλυτές! (μπρρρρ)
Μήπως το παρασοβαρέψαμε λίγο ;
Μην χάνετε το χαμόγελό σας, είναι το μόνο που μπορεί να κάνει «κάποιους» ν'ανησυχούν !!!
Γκέγκε;

#10
Galadriel

Γρανάζη το λήμμα είναι καταχωρημένο ως «Επαγγελματική αργκό» που πα να πει δεν θα το χρησιμοποιήσεις στον μανάβη εκτός αν είναι και χρηματιστής ο άθρωπας. Καναδέζα, ελληνικό κλειδί, κουλός κιέτς'.

#12
patsis

Με κάλυψε η Mes, τέτοιο λήμμα είναι. Θα χρησιμοποιηθεί πιθανότατα μόνο σε συζητήσεις επιχειρηματιών-τραπεζικών ή ανάλογες. Είναι μια, κττμγ, ενδιαφέρουσα σημασία μιας τελείως mainstream λέξης.

#13
patsis

Από σημερινό άρθρο του Τύπου:> Ο κ. Σάλλας διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι δεν θα κλείσει καμία ελληνική τράπεζα. «Το ελληνικό είναι ένα από τα υγιέστερα τραπεζικά συστήματα παγκοσμίως. Θα αντιμετωπίσουμε την κρίση και αυτό το υπογραμμίζω με κεφαλαία», είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα ρευστότητας, σαφώς όμως υπάρχει στενότητα ρευστότητας, επειδή έχουν κλείσει η διατραπεζική και οι γραμμές του εξωτερικού. [...]

Capital Εδώ στην θέση του πιστούχου εννοούνται οι ίδιες οι ελληνικές τράπεζες που δανείζονται από άλλες τράπεζες ή οργανισμούς του εξωτερικού.