Υπαρκτό, πλην όμως αναπόδεικτο, ον ιστοσελίδων. Κυκλοφορεί σε όλο το ίντερνετ με διάφορες μορφές και nickname. Ευδοκιμεί σε σελίδες όπου απουσιάζει αυστηρός έλεγχος ταυτοποίησης χρηστών. Συχνά εξελίσσεται σε πολλαπλή οντότητα, παίρνοντας ασταμάτητα νέες μορφές με νέα nick και η πολλαπλότητά του μπορεί να φτάσει σε άπειρο αριθμό. Συνήθως το πρώτο nick ανταποκρίνεται σε πραγματικό πρόσωπο και από το επόμενο και έπειτα γίνεται κρυπτοπόντικας.

Μπορεί να υπάρχει σε όλο το φάσμα χαρακτήρων, από πολύ καλός μέχρι πολύ κακός η άκρως επικίνδυνος. Ενίοτε φτιάχνεται για να πει ο χρήστης κάτι που γνωρίζει πως υπό κανονικές συνθήκες θα οδηγούσε στη διαγραφή του από την σελίδα όπου κινείται. Κλασική περίπτωση είναι η διαγραφή του να υποκινήσει το σύνδρομο της λερναίας ύδρας (κόβοντας ένα κεφάλι βγαίνουν δύο)!

Συχνότατα αντιπαθητικός στα όρια της διαγραφής, για μερικούς όμως, αγαπητός. Πάντα λέει τα πράγματα με το όνομά τους, όπως όμως αυτός ο ίδιος τα αντιλαμβάνεται. Ταραξίας, πολυλογάς, μπήχτης, είρων, φασαρίας, κουραστικός, ενοχλητικός, επιμένων, σπασαρχίδης, εξυπνάκιας, παράφρων, αόριστος, δηκτικός, αντιεξουσιαστής, αναρχικός, ριζοσπάστης (όχι με τις πολιτικές έννοιες) και πολλά άλλα που ένας «κανονικός» χρήστης αποφεύγει να είναι, για δικούς του και διάφορους λόγους, που για να αναλυθούν θα έπρεπε να γράψω βιβλίο πολυσέλιδο.

Ο κρυπτοπόντικας παρακολουθεί την σελίδα χωρίς να επεμβαίνει όταν όλα «πάνε ρολόι», κατά την δική του σκοπιά πάντα, και επιτίθεται όταν θέλει να διορθώσει τα κακώς κείμενα. Μπορεί να βρίσκεται εν υπνώσει για μεγάλο διάστημα και να ενεργοποιηθεί όταν οι συνθήκες το απαιτούν. Συνηθέστερα είναι βραχύβιος και χάνεται σύντομα στη λήθη..., χωρίς βέβαια αυτό να αποκλείει και μια μόνιμη μορφή η οποία εδραιώνεται αν υπάρχει θετική ανταπόκριση από τους λοιπούς χρήστες.

Σε σπάνιες (;) περιπτώσεις, υποτροπιάζοντας σοβαρά, μπορεί ο κρυπτοπόντικας να εγκαταλείψει την κανονική του ταυτότητα και να υπάρχει μόνο σαν κρυπτοπόντικας !!!

(Μπιροκεφτές):
- Αυτός ο Σπασαρχίδης μας τα 'κανε μπάλον...
(Τυροσουζάνα):
-Σίγουρα είναι κρυπτοπόντικας, αλλά θα τον πάρω γραμμή ποιός...

-Ρε Σπασαρχίδη, δε βαρέθηκες να κάνεις λογκόν-λογκόφ; Καταλάβαμε πως είσαι κρυπτοπόντικας!

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Σπασαρχίδης

Μόλις δημιούργησα το λήμα ! Αλλά μη μου πείτε πως δεν είναι πρώτο !!!

#2
Galadriel

Ναι ναι η αυτοβιογραφία σου.

#3
Σπασαρχίδης

χα χα χα χα
Παραδέχεσαι όμως Μέση πως είναι πρώτο ;!!

#4
Σπασαρχίδης

Σε έκανα και να ανατριχιάσεις !!!

#5
Επισκέπτης

Πρόσεξε την κρυπτοποντικοπαγίδα φίλε σκουικέρο

#6
Mr. Cadmus

Τελικά ποιό είναι το όφελος που αποκομίζει ένας κρυπτοπόντικας; Μιας και το φαινόμενο δεν εντοπίζεται στο σλανγκρρ, αλλά είναι γενικευμένο στα φόρα... και δεν μιλάμε για (εξ ορισμού ανούσιες) βαθμολογίες χρηστών κλπ., αλλά για χώρους επικοινωνίας. Ποιό είναι το νόημα του να διατηρείς 100 λογαριασμούς χρήστη;

Επίσης, πολύ σημαντικό που δεν το διευκρινίζεις καθόλου. Τι διαφορά έχει ο κρυπτοπόντικας από το τρολ;

#7
Σπασαρχίδης

τυροσουζάνα
ας προσέξουν οι κρυπτοπόντικες ...
τι με νοιάζει εμένα;

μίστερ Σαν'τ'μούσι
δεν είμαι ειδικός, έχετε εδώ ειδικούς από πολύ πριν έρθω εγώ, που μπορούν να απαντήσουν... Νομίζω ότι ανέλυσα γιατί κάποιος γίνεται κρυπτοπόντικας πιό πάνω, τουλάχιστον αυτά που γνωρίζω η φαντάζομαι...
Επίσης δεν ξέρω τι είναι το τρολ

Τώρα πάω για νάνι, αύριο πάλι...

ΥΓ. σε βλέπω αγριεμένο η μου φάνηκε; μήπως και συ κρύπτο ...;

#8
Mr. Cadmus

Καθόλου αγριεμένενος. Ειλικρινή προσωπική απόρια και τίποτε άλλο. Όπως είπα και πριν, έχει τιγκάρει το διαδίκτυο από κρυπτοπόντικες. Κττμγ, εφόσον λείπουν τα αίτια του φαινομενου ο ορισμός είναι ελλειπής και δεν διαφέρει σε τίποτε από πολλά αυτοαναφορικά παραλίγο μανιφέστα υπάρχουν στο λημματολόγιο τούτης της ιστοσελίδας. Πόσο μάλλον αφού δεν διευκρινίζεται καν για ποιό λόγο κινεί ο κρυπτοπόντικας και ο κάθε κρυκτοπόντικας ολόκληρη διαδικτυακή σταυροφορία. Πραγματικά δεν το καταλαβαίνω.

Καλό σου βράδυ.

#9
allivegp

Ρε πστ μου, δεν με αρέσει η τροπή που έχει πάρει το σάιτ τελευταία...

#10
Mr. Cadmus

Ούτε εμένα. Και προσπαθώ να καταλάβω γιατί γίνεται η όλη ιστορία.

#11
Επισκέπτης

Μάλλον λόγω έλλειψης προσωπικής ζωής, στυτικής δυσλειτουργίας, κρυφο-ομοφυλοφιλίας και καταπιεσμένων παιδικών ψυχικών τραυμάτων. Μην τα ρίχνουμε όλα στην οικονομική κρίση! Απλά τυπάκια με τέτοιου είδους μυαλά μας έχουν φέρει ως εδώ. Καλυνήχτα σας...

#12
Σπασαρχίδης

μίστερ Μούσι
Τα αίτια τα ξέρεις καλύτερα από όλους εσύ, ένας παλιός κρυπτοπόντικας και μιά αυτοαναφορά σου θα βοηθούσε το «ελλειπή» λήμα μου που τα εξηγεί όλα σαν λεπτομερή ψυχανάλυση τρελλογιατρού.
Απαντάς και ψευτοαπορείς σαν κρυπτοπόντικας και δεν 'ενοχλείς' το 'καλό' σου nick για να μην το 'μαγαρίσεις' ...
Η εθελοτυφλία περριτεύει σε αυτη την απάντησή σου.
Την 'σταυροφορία' την βλέπεις εσύ, όχι εγώ ...
Καταλαβαίνεις πολύ καλύτερα από πολλούς άλλους ...
Μην κάνεις άλλο την παναγιά παρθένα

Αλιγάτορ
Την ν-τροπή την είχε πάρει το σάϊτ από πολύ πριν έρθω ...

Γαμιάς του εαυτού του
Έχεις δίκιο ! Η ειλικρινή αυτοκριτική σου με συγκινεί !

#13
Galadriel

Τρολ. Στο σλανγκ είμαστε, δεν δικαιολογείται να λέμε «δεν ξέρω τί είναι αυτό».

Mr Cadmus συμφωνώ με την απορία σου. Πόσο έξυπνο μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του κάποιος που συμπεριφέρεται σαν πεντάχρονο (max) που διασκεδάζει χαλώντας το παιγνίδι των άλλων και πόσο αποδεκτός από την ομάδα ελπίζει να γίνει τελικά με αυτή τη συμπεριφορά.

Να πω επίσης ότι νιώθω πολύ θυμωμένη με το σχόλιό σου προς τον αλίβε Σπασαρχίδη. Δεν νομίζω ότι το σάιτ έχει κάτι για να ντρέπεται ούτε για πριν έρθεις ούτε τώρα. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις και τα λόγια του και βάσει αυτών κρίνεται.

Πολύς κόσμος αγαπάει αυτό το σάιτ, φροντίζει να συνεισφέρει όπως μπορεί, του αρέσει να «νετ-βρίσκεται» με άλλους ανθρώπους που νιώθουν το ίδιο με αυτόν και κάνει ό,τι καλύτερο για την βελτίωση του περιεχομένου και της εικόνας του.

Αυτό που αγαπάω προσωπικά είναι ότι ο κόσμος που συχνάζει εδώ, με τις ιδιαιτερότητές του ο καθένας όπως είναι αναμενόμενο, έχει στην πλειονότητά του υψηλό πνευματικό επίπεδο (ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό) και ωραία αίσθηση του χιούμορ. Οι μια δυο εξαιρέσεις που υπάρχουν σε κάθε κοινωνική ομάδα είναι κουραστικές (νιώθω τον αλίβε) αλλά δεν μπορούν να χαλάσουν την γενική εικόνα - στο τέλος τους ξερνάει το σύστημα και τελικά δεν φταίει κανείς άλλος για την περιθωριοποίηση την οποία επιλέγουν.

#14
iron

ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο της τεχνολογίας όμως.

#15
Mr. Cadmus

Σπασαρχίδη, με παρεξήγησες. Αυτό που γράφω είναι πως δεν μ'ενδιαφέρει αν εσύ θεωρείς τιμή σου να φέρεις τον τίτλο του κρυπτοπόντικα. Το αν εσύ -σε αυτή την ιστοσελίδα- και άλλοι σε άλλα φόρα επιλέγετε να φτιάξετε χίλιους λογαριασμούς για να κάνετε ντου από παντού ως θέμα τακτικής για οποιασδήποτε διόρθωση κακώς κειμένων, σπάσιμο των υπολοίπων χρηστών κλπ. ποσώς μ'ενδιαφέρει. Αν γουστάρετε δεν μου πέφτει λόγος.

Αυτά που μ'ενδιαφέρουν σε αυτή την ιστοσελίδα είναι τα λήμματα. Γι' αυτό την επισκέπτομαι και τίποτε άλλο. Και όταν λέω ότι μ'ενδιαφέρουν, εννοώ όσον αφορά την ποιότητα τους με βάση γλωσσικά, λεξικογραφικά και -γιατί όχι;- κοινωνικογλωσσολογικά και ενίοτε πολιτικά κριτήρια, ασχέτως με το αν συμφωνώ ή δέχομαι τις απόψεις που διαβάζω. Τίποτε άλλο. Οι άλλοι τομείς ενδιαφερόντων μου καλύπτονται από άλλες ιστοσελίδες. Αυτό λοιπόν που διαβάζω εγώ στο λήμμα σου είναι ένα σεντόνι που υμνεί τα προσόντα του κρυπτοπόντικα χωρίς να αναφέρεται στα αίτια που δημιουργούν το φαινόμενο κρυπτοπόντικα -ποιά είναι τελικά ρε πούστη μου τα κακώς κείμενα;;;;-, ούτε και στη ψυχολογία του εκάστοτε χρήστη-κρυπτοπόντικα -τι σκατά έχει στο μυαλό του και τι διάολο περιμένει να κερδίσει από όλη αυτή την ιστορία;;;; Αν ένα λήμμα είναι αυτοαναφορικό ή αφορά μία λεξιπλασία του εκάστοτε συντάκτη. τότε κερδίζει υπόσταση μόνο μέσα από την άρτια τεκμηρίωση. Αυτό και τίποτε άλλο.

Την άποψη μου για τη βαθμολογία την έχω ήδη αναφέρει. Άχρηστος και ανούσιος θεσμός που και δεν προσφέρει τίποτα, γιατί στην τελική η ίδια η γλώσσα βρίσκει μακροπρόθεσμα ή βραχυπρόθεσμα τον τρόπο να αυτορρυθμίζεται και να ενσωματώνει ή ν' αποβάλει τα στοιχεία που ευνοούν την εύρυθμη λειτουργεία της.

Επίσης, και κλείνοντας: Δεν ξέρω ποιος άφησε σχόλιο μετά από εμένα. Ήμουνα ήδη μέσα με τον κανονικό μου λογαριασμό όταν έσκασε μύτη. Αν ήσουν μέσα εκείνη τη στιγμή, μπορεί και να το'χες παρατηρήσει. Άλλους λογαριασμούς δεν έχω, και δεν βρίσκω και κανένα λόγο να το κάνω. Τα δικά μου κακώς κείμενα -απτά και ορατά- είναι εκτός διαδικτύου και ο δικός μου αγώνας διεξάγεται εκτός πισί. Εδώ κάνω απλά δημιουργικό χαβαλέ και τίποτε άλλο. Αν θες, το δέχεσαι. Αν δε θες, να τ'άστρα να κι η γλάστρα...

#16
euripidisk

Στα δικά μου «νεοπικά» μάτια πάντως, η γενική εικόνα που λέει η Μες έχει όχι απλά χαλάσει... δυστιχώς έγινε κομμάτια...
Χωρίς να θέλω να κάνω υποδείξεις (μιας και δεν νομίζω να είμαι ο πιο κατάλληλος για αυτό)αυτόν τον «ήλιο» που λέει η Ιρονίκ δεν είναι ωραία στιγμή να τον κάνουμε να «φωτίσει»;

Φιλικά
Ευριπίδης

#17
Galadriel

Γιατί ρε παιδιά, σόρυ κιόλας, τί ακριβώς σας χαλούλου που δε σας χαλούσε πριν;

#18
allivegp

Προσώπικλυ, με χαλούλου που ο Βγενό θέλει να αγοράσει το Ε.Σ.Υ. Και με χαλούλου που απεμπολήσαμε την ενσυναίσθηση του τί κάνουμε εδώ και την child-like ανεμελιά και αφέλειά μας και δώσαμε χώρο να εμφιλοχωρήσει στους κόλπους μας (μεταφόρικαλυ σπίκινγκ) το σαράκι της ενδοστρέφειας και η μάστιγα της αυτοαγκαμπούχου.

#19
Mr. Cadmus

Αλίβε, τα καρασπέκια μου και δέκα κιλά ακόμη. Τα'πες όλα. Και'γω αφού τα ξαναδιάβασα όλα εκεί κατέληξα. Δεν γαμιούνται και οι κρυπτοπόντικες, και τα διπλοπρόφιλα, και οι βιζιτούδες και τα λοιπά συναφή. Δεν γαμιέται που ψάχνω και βρω να βρώ ντιριντάχτα νόημα; Α στα διάλα πια... και επιστροφή στα παλιά.

#20
Σπασαρχίδης

Πρώτα πρώτα ποιός σας είπε η πότε είπα ότι εγώ είμαι κρυπτοπόντικας ;
Ποιός; πότε...;;;
Εγώ με τα δικά μου μάτια, βλέπω να έχουν σκυλιάσει χωρίς λόγο κάποιοι που μόνο αν ήταν κρυπτοπόντικες θα έδειχναν τέτοια εμπάθεια.
Τι τεράστια αντίδραση είναι αυτή από μέρους του μίστερ Μούσι;
Τι προσπάθεια ! να υποβαθμίσεις το λήμα και λες και ξαναλές πως δεν είναι τεκμηριωμένο και άλλα αγανακτισμένης μορφής του στυλ: «ρε πούστη μου ! και σκατά» και και...
Είπα πως ότι ξέρω η φαντάζομαι το 'γραψα.
Για τα κακώς κείμενα έγραψα και ενόαγα «οπως αυτός τα βλέπει»,
δεν είπα ότι εδώ υπάρχουν κακώς κείμενα, αν και τώρα βλέπω ότι υπάρχουν... Κατά τη γνώμη μου πάντα, που δεν θέλω σώνει και καλά να στην περάσω.
Στο σεντόνι μου λέω και τα καλά και τα κακά του κρυπτοπόντικα και ίσως ένας ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΣ παρατηρητής να έβγαζε τα κακά περισσότερα από τα καλά...
Τώρα αν εσύ είσαι τόσο μεγάλος επιστήμων και ήθελες,
μπορούσες να διορθώσεις-συμπληρώσεις το τόσο χυδαίο και ελλατωματικό γραπτό μου...
Παραδέξου το ! Τίποτα υβριστικό δεν είπα, τίποτα τόσο σπουδαίο..., παρά μόνον 'χτύπησα' κάπου που σε πονά και χωρίς και τόσο να το επιδιώξω.
Και τι είναι το διαδύκτιο δηλαδή και πρέπει να μένουν τα κακώς κείμενα έξω από αυτό;

Και δηλαδή πρέπει να συνυπάρχουμε χωρίς να λέμε γνώμη η το τι νομίζω η πιστεύω;

Κανένας δεν είδε τη χιουμοριστική πλευρά της όλης ιστορίας; Κανένας δεν είδε το χαβαλέ; πχ ν-τροπή = λογοπαίγνιο
Τόσο σφιχτόκωλη κλίκα είστε δηλαδή;
Μάλλον μεγαλώσατε και δεν το καταλάβατε η είστε ήδη αρκετά μεγάλοι και χάθηκε το χιούμορ σας στην κατηφόρα των χρόνων...

Μέση
Γιατί μου επιτίθεσαι; δεν σου μίλησα άσχημα.
Λίγη πλακίτσα ξέχασες να κάνεις;

Μου απαγορεύεις να πιστεύω και να λέω αυτά που νομίζω;

Τεσπα
Πήγα σε ένα πάρκο και η κλίκα που σύχναζε από χρόνια στα πίσω παγκάκια με είδε με κακό μάτι γιατί άρχισα να λέω πράγματα που δεν είχαν συνηθίσει να ακούν.
Τους είπα ότι μπορώ και εγώ να καθήσω στο παγκάκι που κάθονται, αν έβρισκα θέση ελεύθερη η αν ερχόμουν πρώτος.
Τότε έγινε πόλεμος !
Με κατηγόρησαν σαν λεχρίτη που δεν πρέπει να βρίσκεται στο πάρκο και με προπηλάκησαν.

#21
Mr. Cadmus

Άστο ρε Σπασαρχίδη, το γαμήσαμε και ψόφησε εκατέρωθεν. Επιμένουμε σε κάτι ανούσιο και δεν γουστάρω πλέον. Εγώ τουλάχιστον ούτε απέκλεισα, ούτε προπηλάκισα ποτέ κανέναν είτε διαδικτυακά, είτε in real life. Και όχι, δεν είμαι μεγάλος επιστήμων. Και όχι, δεν είμαι σε καμία κλίκα. Δεν τους ξέρω, δεν με ξέρουνε. Ούτε συμπάθειες, ούτε αντιπάθειες. Σου είπα απλά τη γνώμη μου για κάτι που απλά δεν μου έκατσε. Αν θες, κρατάς κάτι απ' τις σεντόνες μου. Αν όχι, δικαίωμα σου και σεβαστό. Άντε, καλή επιτυχία με τα επόμενα λήμματα.