Πίπτει ως κατηγορούμενο και προήλθε από την σύντμηση της φράσης «είναι μπροστά από την εποχή του», σε ελεύθερη μετάφραση «τεν γήερς άφτερ». Αναφέρεται σε κάτι το ψαγμένο, κάτι το οποίο θα γίνει κατανοητό από τους υπόλοιπους σε βάθος χρόνου, κάτι του οποίου η αναγνώριση θα έρθει μετά το θάνατο του καλλιτέχνη, όπως έχει γίνει άπειρες φορές στην ιστορία της τέχνης, της τεχνικής και της μαλακίας. Χρησιμοποιείται και γενικότερα ως σχολιασμός για κάτι που μετράει, που τα σπάει και τα ρέστα.

Εναλλακτικοί και ενδεχομένως λιγότερο διαδεδομένοι τύποι: έμπροσθεν, μπροστινός, το ρηματικό μπροστινεύω και το ουσιαστικό μπροστινιά.

Αφιερούται τω πάτσει. Άιντε, και στο μαυρόγιαννο, να γίνει και λίγος τζόγος στα σχόλια:Ρ.

  1. Ό,τι και να λέμε, ο Σεφερλής ήταν μπροστά. Απενοχοποίησε την καΐλα στο μυαλό του μέσου έλληνα.

  2. - Πώς σου φαίνεται το ρολογάκι;
    - Μπροστινό, θείο. Φόλεξ είναι;

  3. - ...και τσάααακ, μου κατεβαίνει η ιδέα στα πέντε λεπτά πριν πάρουν τις κόλλες, κάνω τα δικά μου και πήρα το πτυχίο νύχτα.
    - Μπροστίνεψες αγόρι μου.

  4. Καλά, το παυλόνερο* μπροστινιά σκέτη ρε πούστη. Κάνεις και τον καμπόσο στα γκομενάκια αν κάτσει το κόλπο στο σερβίρισμα.

  • η μπύρα παουλάνερ, χαϊδευτικά.
  1. Έμπροσθεν η φωτό θείο πάτσι.

  2. - Τι σου λέει η χρηστική αισθητική;
    - Ε, είναι μπροστά.
    - Λες, ε;
    - Και τέσσερα γκεστάαλτ μη σου πω...
    - Χώσε, τσάμπα είναι.

Όταν είσαι μπροστά είναι αλλιώς. Ειδικά αν τα κορίτσια είναι πολύ μπροστά. Μπερδεύτηκες; (από Galadriel, 12/10/11)

Βλέπε και προχώ.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
jesus

κάπου είχε κάνει ο τζον σχόλιο για την πόλωση, ότι κάτι όταν δεν είναι για τα μπάζα γαμάει.

κολλάει γάντι εδώ.

#2
vikar

Ναί, στα σχόλια του τζάστ.

#3
johnblack

Koίτα, είχα την ελπίδα να μην το έχει ο Μπάμπης αλλά για μια ακόμη φορά ατυχήσαμε. Οπως και να' χει σου έχωσα 5 επί 5 κατά πρώτον γιατί μπορείς και κατά δεύτερον με θύμισες συνώνυμη έκφραση που συνηθίζει ο φίλος μου ο Αμπας καλή του ώρα: άλλο επίπεδο.

- Δες βιντεάκια γιου τιουμπ Τσάκωνας Μεγάλη Απόφραξη. Μιλάμε για άλλο επίπεδο.

Αν γουστά χώστο στον ορισμός.

#4
Mr. Cadmus

Δηλαδή, μπροστά είναι συνώνυμο του προχώ. Τώρα ως μπροστινεύω και ως μπροστινιά, υφίστανται όντως ή ήταν έμπνευση;

#5
jesus

ζημιά αυτός ο μπάμπης ρε πστ... ο τριαντά δεν τό 'χει, κ μπάμπη δεν έχω στα ξένα...

θα γίνει η δέουσα επεξεργασία κ θα μπει, θείο. ή μήπως συγγενεύει περισσότερο με το «άλλη φάση» (μία απ' τις χρήσεις) που δεν τό 'χουμε αν θυμάμαι;

συγκεκριμένα για τον τσάκωνα, η μέγιστη σοφία που έχω ακούσει είναι το «πρέπει να έχεις δει πολύ ταρκόφσκι για να καταλάβεις τον τσάκωνα». κ ισχύει.

#6
jesus

θξ για το λινκ, κάδμε. θυμάμαι να τα ακούω, αλλά γι αυτό έβαλα με σήμανση γιατί ο γούγλης δεν δίνει τπτ κ δε θυμάμαι πόσο ακριβώς. το μπροστινιά, πάντως, υπακούει σε ψιλοστάνταρ τρόπο σχηματισμού νέων λέξεων.

γενικώς, ως ψιλοπαλιός στο σάι (λάσκαρε), μου έχει φύγει η κάψα της λημματογράφησης προσωπικών ατακών ή της παρέας μου, τις οποίες βάζω στα παραδείγματα, πχ το παυλόνερο.

κ πάλε πίσω στο γιάννη, αυτό το «επειδή μπορείς» το γράφεις τακτικότατα, δεν είδα να υπάρχει κ είναι μέγα κεφάλαιο. κ πρέπει κάπου να μαζευτούν κ να κατηγοριοποιηθούν κατά το δυνατόν οι ατάκες ασαφούς συμφωνίας, έγκρισης πεπραγμένων κτλ.

είναι ατάκες σαν κ αυτήν, ή το σκληρός ή τόσα άλλα που έχουν αυτόνομη σημασία, αλλά στο 90% των περιπτώσεων λέγονται για χωρίς κάποιο νόημα, απλά εκφράζουν μία ασαφή έγκριση, συμφωνία ή ό,τι. ακόμα κ τπτ, δλδ, απλά μιλάμε για να πούμε κάτι.

πχ το
- θα πάρω μια μπύρα.
- έτσι. επειδή μπορείς.

με το
- θα πάρω μια μπύρα.
- σκληρός.

δεν έχουν καμία μα καμία διαφορά. κ η απάντηση κανένα μα κανένα νόημα.

#7
johnblack

Χμ. Κατά πρώτον το άλλη φάση (και γενίκαλλυ οιαδήποτε έκφραση εμπεριέχει το φάση τείνει να περάσει στη σφαίρα του ρετρού, έχει μια εϊτίλα όσο να πεις.

Κατά δεύτερον το μπροστά ή το επίπεδο καταδεικνύει την προχωρημενιά του πράγματος και όχι απλά οτι τα σπάει, σπέρνει, σκάβει κ.ο.κ.

Κατά τρίτον δεν υπάρχει τρίτον (αυτό το χεις πει και συ) αχαχα

#8
jesus

χμμμ, θα τό 'κοβα ότι παίζει σε στυλ «ο λέλος; καλά, αυτός είναι άλλη φάση βίντεο άρτιστ, μιλάμε για μπιενάλε και βάλε», με την έννοια του ότι ο λέλος είναι μπροστά.

η φάση είναι όντως εϊτίλα βασικά κ με καράφλιασες δικέ μου, γι αυτό άραξε.

με πρόλαβες κ δέν τό 'κοψα. αυτό είναι το τρίτο:ΡΡ

#9
Mr. Cadmus

Τζίζα, σε ρώτησα ακριβώς επειδή θεωρητικά θα μπορούσε να υπάρχει σαν λέξη με την έννοια του μπροστά/ προχώ/ αβανγκάρντ γουατέβα. Αλλά πάλι, η μόνη μπροστινιά που δίνει ο γκούγκλης είναι η μπροστινιά μασέλα της θείας...

#10
jesus

κ γω γέλασα πολύ άσχημα με τη μασέλα...

#11
Mr. Cadmus

Άσχετο, φλασιά. Το άσχημα με την έννοια που δίνεις στο σχόλιο σου, μήπως πρέπει να λημματογραφηθεί κάποια στιγμή; Πάρε π.χ. το μετράει άσχημα...

#12
jesus

έχω βάλει το ελεεινά. αυτό κ το χυδαία κ το άσχημα που λέει εκεί η μες δε νομίζω ότι έχουν λόγο αυτόνομης ύπαρξης, πρακτικά το ίδιο σημαίνουν όλα, με τις ευκόλως εννοούμενες συνδηλώσεις. θα έλεγα ότι καλύτερο να συγκεντρωθούν σε ένα λήμμα όλα, παραθέτοντας κάποιες τόσο στάνταρ εκφρασεις όσο αυτή που λες.

αυτό, βέβαια, υποθέτοντας ότι έχουμε περάσει σε φάση κοινοκτημοσύνης των λημμάτωνε κ δε μας απασχολεί η μαρκίζα αποκάτω, κ κυρίως χωρίς να υποβαθμίζεται η σημαντικότητα της επισήμανσης.

ήταν οι ειδήσεις των (δεν ξέρω που τις έχουν στείλει) με την όλγα τρέμει.

#13
johnblack

  1. Koινοκτημοσύνη λημμάτων και αδιαφορία για τη μαρκίζα είναι αυτό αγορίνα μου για το οποίο έχω φάει τα λυσσακά μου τόσο καιρό. Μόνο τότε το σάι θα περάσει σε άλλο επίπεδο, θα γίνουμε ορίγκιναλ συγγραφική ομάς (όχι σαν αυτή του έλεκτρον με το ναπολέοντα και τους άλλους ψυχολέοντες) και αυτό θα καταστεί εφικτό μόνο όταν καταργηθεί η πουτάνα η βαθμολογία.

  2. Το άσχημα (π.χ. μωρό με έχεις καυλώσει άσχημα) το λέω συνέχεια και θα το είχα περάσει αν δεν το είχε κι αυτό (!) ο γνωστός Μπ. Το ελεεινά βέβαια δν νομίζω να το 'χει με την καμία άρα ορθώς όλα αυτά πρέπει να συγκεντρωθούν εκεί.

  3. Στην ίδια φάση με το επειδή μπορείς ή σκληρός ή εύκολα κλπ παίζει το (φαινομενικά μόνο) πιο φλώρικο επιτρέπεται.

[I]- Μαλάκα σηκώνομαι, τόση ώρα κοιτάει, πάω να την πέσω κι ό,τι γίνει.
- Επιτρέπεται...[/I]

(εννοείται το λες αργόσυρτα και με χαμηλή μαγκιόρικη φωνή)

#14
jesus

ο αφεντικός, τζόναρε, μπήκε άρμυ. όχι η γουάινχαουζ, αυτό με τις μυτζήθρες. άρα ως εκ τούτου δομικές αλλαγές στο σάιτ από παραμεθαύριο κ βλέπουμε. συνεπώς, αν θέλουμε όντως να πάει κατά κει, κ όχι μόνο εσύ κι εγώ, δε μένει παρά να λειτουργούμε σαν να έγιναν αυτές οι υπερβάσεις κ να δούμε αν μας βγαίνει.

αυτός ο λέυντυ μπ. ξέρουμε πού μένει;

#15
Mr. Cadmus

Ο Μπάμπης έχει ένα λήμμα ομπρέλα για το άσχημα, χωρίς όμως να περιλαμβάνει τη σημασία που έχει στις εκφράσεις των παραπάνω σχολίων. Τουλάχιστον στη δική μου έκδοση, που δεν ξέρω ποιά είναι. Ωσεκτούτου, εγώ λέω γκόου φορ ιτ.

Κανονικά θα μπορούσα να γκόου φορ ιτ εγώ ο ίδιος, αλλά δηλώνω χωρίς ντροπή πως δεν το'χω με τα μέινστριμ λήμματα. Τα δικά σου τα διαβάζω πολύ ευχάριστα πάντως.

#16
johnblack

Λοιπόν... Ο Μπάμπ το έχει ως εξής: άσχημος, -η, -ο κ. (λαϊκ) άσκημος ... 3. (για δυσάρεστα πράγματα) αυτός που εμφανίζεται σε έντονο βαθμό, σοβαρός: άσχημο τραύμα / ατύχημα / μεθύσι / χάλι. ΑΝΤ. επιπόλαιος, ελαφρός.

Νομίζω πως απέξω απέξω το πιάνει, γι' αυτό και το πάγωσα ως τώρα το θέμα. Εντούτοις, σλανγκικώς το άσχημα (επιρρ.) λαμβάνει θετική θετικότατη σημασία, όπως συμβαίνει και με πολλές άλλες καταρχήν «κακές» λεξούλες π.χ.

πουτάνα = καπάτσος, καταφερτζής
κακός (συνήθως για αυτοκίνητα/μηχανάκια αλλά και ανθρώπους) = μπάνικος, μαγκιόρικος, ψαρωτικός, έμπειρος.
κουφάλα = όπως περίπου το πουτάνα

κ.ο.κ.

Οπότε μάλλον αξίζει να ανέβει.

Έχουμε δηλ. ένα είδος σημασιολογικής μετάπτωσης στο αντίθετο (καλό θα ήταν κανας Khan να το έθετε κάπως πιο επιστημονίκαλλυ αυτό).

#17
Galadriel

Τι είπε; Είπε μπήκε άρμη με τις μυτζήθρες; Τζίζα! (το οποίο σημαίνει έλεορ ρε πρωί πρωί το μόνιτορ δεν το λυπάσαι ααααααααχχα)

#18
Doctor

@jesus Αν δεν πιάσει το κόλπο στο σερβίρισμα της βαυαρής ασ' την και πιες μια «πράσινη» (δεν της αξίζεις αν δεν καταφέρεις να τη σερβίρεις σωστά).

#19
Galadriel

Επειδή έγινε αναφορά στο «χυδαία», το έχω ακούσει από καταΐδρωμένο τύπο σε φάση καύσωνα στην έκφραση: Δεσποινίς, πριν σας δώσουμε παραγγελία, θα θέλαμε να μας φέρετε χυδαίες ποσότητες από χαρτοπετσέτες.

Εκτιμώ ότι η μαύρη σερβιτόρα θα μπορούσε αντίστοιχα να ακούσει «άθλιες ποσότητες», «ελεεινές ποσότητες», αλλά όχι πχ «σκληρές ποσότητες» ή «άσχημες ποσότητες» που θα αποπροσανατόλιζαν την κουβέντα. Μπλε.

#20
Khan

Το χυδαία χρησιμοποιείται πολύ και στην ιδιόλεκτο πασχόντων από υπερκουλτουρίαση για να πουν ότι και καλούα ξέρουν κάτι παραπάνω αλλά για να πέσουν στο επίπεδό μας θα το πουν χυδαία. Το χυδαίο που λένε είναι και πάλι ακαταλαβίστικο. Λ.χ. «για να το πω τελείως χυδαία, η διαφορά των Καλαβρών ήταν ότι ήταν ανθομφαλόψυχοι» κ.ο.κ.

#21
Επισκέπτης

Εδώ σκοτώσανε τον Καλαβρό! (echo)

#22
jesus

επίσης κ από τους μαρξιστές, χυδαία πολιτική οικονομία κ τέτοια.

ναι ρε συ γιατρέ μου, αλλά δε μ'αρέζουνε τόσο οι άσπρες κ είναι κ μπελαλίδικη, οπότε να πα να γαμιέται η χωντροκώλα:Ρ

μες, πολύ σωστή η παρατήρηση, προφ κ οι λέξεις αυτές δεν είναι απολύτως ισοδύναμες. πλην όμως, οι διαφορές αυτές έχουν να κάνουν με το γλωσσικό αισθητήριο κ ξεφεύγουν από τον ορισμό λεξικού, έστω κ του σλανγκ. κ επειδή οι λέξεις είναι «αρκετά» ισοδύναμες κ η επιλογή μεταξύ τους έχει πλέον να κάνει με την ικανότητα χειρισμού της γλώσσας, γι αυτό προτείνω την συστέγασή τους σε κοινό ορισμό-λήμμα.

#23
Galadriel

Βλέπω ξεχωριστούς επί μέρους και μια ομπρέλα τύπου πούστης για όλα, α; :)

#24
Vrastaman