Ο λίγο παλαβός, αυτός που χάνει στροφές, ο πυροβολημένος. Ο όρος προέρχεται μάλλον από τη μουσική τζαζ, που οι παλαιότεροι (όσοι την είχαν ακουστά, δηλαδή) θεωρούσαν ως μουσική για τρελλά νιάτα και γενικά για πυροβολημένους.

Ρήμα: τζαζεύω, τζάζεψα.

Ο Δήμος, ρε; Αυτός είναι τζαζεμένος, τι την ψάχνεις μαζί του;

Βλέπε και τζαζ.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
iron

το 1975, μια θυρωρός μου είπε για κάποιον -κάνοντας δίπλα στον κρόταφό της την κίνηση ότι του έχει στρίψει: «μην του δίνει σημασία καλέ, αυτός είναι μουσικός

δεν ξέρω αν ήταν δικό της κατασκεύασμα ή αν λέγεται αυτό και αλλού, αλλά μου είχε κάνει εντύπωση.

#2
Αλάριχος Τεκέλογλου

Τρομαχτικό! Παλιά τους κολλάγανε και μπαγκανότες στο κούτελο... Οποία ξεπτίλα, χρυσή μου! (Δείχνει πολλά και για την κουλτούρα μας αυτό, φυσικά)

#3
poniroskylo

Έχει ήδη γίνει κουβέντα στο λήμμα τζαζ αν η προέλευση σχετίζεται με την μουσική τζαζ ή με το καλιαρντό τζασλός. Προσωπικά, κλίνω προς το δεύτερο απλώς γιατί έχω ακούσει το τζασλός και το τζαζ να χρησιμοποιούνται χωρίς διαφοροποίηση από άτομα που κάτι ήξεραν από καλιαρντά. Το οποίο, εννοείται, θέτει το ερώτημα ποιά είναι η ετυμολογία του τζασλός. Αν ξέρει κανείς, ας πει.

#4
Galadriel

Μήπως πάει αντίστροφα; Το τζασλός από το τζαζ; (είπα εγώ την εξυπνάδα μου τώρα).

#5
poniroskylo

Μπορεί, ναι. Αυτό αναρωτιέμαι, μήπως και.

#6
MXΣ

Ε, μπορεί και να ετυμολογείται από το τζάζω + την κατάληξη -λος, κάτι δηλαδή σε φευγάτος, τερλός, τζαζεμένος. Αναρωτιέμαι...

#7
HODJAS

Στην εγκλέζικη αργκό λέγεται the man is gone ή he's walked ή he's off και στην ιταλική sei andato = φευγάτος έχεις ξε-φύγει.

#8
poniroskylo

Πρέπει να 'χει δίκιο ο ΜΧΣ - και το τζασλός και το τζαζ από το τζάζω είναι μάλλον. Αλλά, τι προέλευση έχει το τζάζω;