Πρόκειται για την αρχική σλανγκική ονομασία της μοϊκάνας, της πολεμικής κόμμωσης των Μοϊκανών.

Ο Martin Scorsese αναβίωσε την κουπ το 1976 στο αριστουργηματικό Taxi Driver, όπου ο Travis Bickle (που υποδύεται ο τιτάνας De Νiro) αφήνει λωρίδα για να εκτελέσει τον κακό γερουσιαστή. Ο Scorsese εμπνεύστηκε την σκηνή από τα αμερικανοκομάντα που ξυρίζονταν έτσι σε επικίνδυνες αποστολές στις ζούγκλες του Βιετνάμ.

Η λωρίδα υιοθετήθηκε στο τέλος των σέβεντηζ από τα πανκιά, υπό την στιλιστική καθοδήγηση image-makers τύπου Malcolm McLaren και Vivienne Westwood. Παραλλαγές της λωρίδας φορέθηκαν έκτοτε από κάθε επιστητή φυλή. Η τελευταία (2010) ενσάρκωση αποκαλείται λωρίδα εμόβερ, και καλύπτει τα μάτια πολλών κατατονικών έμο.

Αγγλιστί: Mohawk.

Ασίστ: johnblack, BuBis

- Οι Velvet Underground παίζανε punk, οι Red Krayola το ίδιο, οι Residents ομοίως ...οι Faces παίζανε punk, οι Kinks ασφαλώς και ήταν punk rockers... και δε συμμαζεύεται, ο Robert Johnson είχε μαλλί λωρίδα και έφτυνε τους περαστικούς!
(εδώ)

- Τι θα λέγατε εάν βλέπατε έναν Πανκ, με λωρίδα, κόκκινα, μπλε κίτρινα μαλλιά, αλυσίδες, καρφιά, να τα πίνει με την παρέα του σε ένα πάρκο;
(εκεί)

- Εκείνα τα χρόνιο, η μοϊκάνα, λεγόταν απλά λωρίδα αλλά ο έχων Μοϊκανός.
(Μπούμπης, παραπέρα)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Vrastaman

Α ρε πστ' ΜηΧεΣω, όταν εκείνοι τρώγαν βελανίδια εμείς αφήναμε μοϊκάνες!

#2
MXΣ

Kαλό! Ασ'είν΄καλά ο φίλος betatzis και το τελευταίο του σχόλιο στην μοϊκάνα του καλού μας johnblack. Aπ'εκεί η «έμπνευσις»!

#3
Vrastaman

Σαν κακός σλάνγκος δεν διάβασα τα σχόλια μεχρι τελους! Spek, Μπετατζή!

#4
betatzis

Και στον οποίο μπετατζή το είχε πρωτοεπισημάνει σε ανύποπτο χρόνο ο Χότζας. (αυτή η τιμιότη θα με φάει).

#5
Vrastaman

Πάμε πάλι. Spek, Χότζα :Ρ

#6
HODJAS

Αν ήτανε τα σπέκια τραινάκι θα ήμουν ο τελευταίος στην ουρά...

:-Ρ

#7
Επισκέπτης

Για μένα Ηodjas θα είσαι πάντα και ο πρώτος! (λημματογράφος εννοείται!)

#8
HODJAS

Φχαριστώ ΜΧΣ εφέντη, με συγκίνησες πανάθεμάσε...

:-Ρ

#9
MXΣ

Δεν καταλαβαίνω σε τι αναφέρεσαι αιδεσιμώτατε Hodjas... Πράγματι, με το που έγινες μέλος της κλίκας, σύμφωνα με την Mes, άρχισες να συμπεριφέρεσαι παράξενα... Τι να πω, λυπάμαι... :-(

#10
Galadriel

ΜΧΣ ξέρεις πόσο σε συμπαθούμε έτσι; Θα το έχεις καταλάβει νομίζω, τόσα σπέκια, τόσες καλές βαθμολογίες, για δες, παίζει να έχει καρέκλα δίπλα στον χότζα, χότζα μου τον θέλουμε;

#11
MXΣ

OK, μήνυμα ελήφθη... Πάλι καλά που δεν είναι σαν την καρέκλα στο γνωστό ανέκδοτο με τις -4- ξανθιές...

#12
το Λιοντάρι

Παίδες Ελλήνων, μπήκα με πολύ καλές διαθέσεις σε τούτο το site που φιλοδόξησε να γίνει ένα είδος ιντερνετικού λεξικού τής ελληνικής αργκώ. Βλέπω όμως ότι από πάρα μα πάρα πολλά νέα παιδιά δεν είναι αντιληπτή η βασική έννοια τής λέξης αργκώ ή αργκό. Αργκώ ή αργκό σημαίνει λαϊκές εκφράσεις που έχουν γίνει πλατιά αποδεκτές έτσι όπως είναι κι ας είναι εκτός κάθε γραμματικής ή συντακτικού. Στα Ελληνικά αυτό σημαίνει. Στα Γαλλικά σημαίνει εκφράσεις που χρησιμοποιούν κλειστοί κύκλοι τού υποκόσμου. Σε κάθε περίπτωση το «αργκό» ή «slang» δε σημαίνει τις κάποιες λεξούλες που υιοθετεί μια παρεούλα λίγων ατόμων, κυρίως πολύ νεαρών, για την πλάκα της. Άρα όταν η απλή λέξη «λωρίδα» μεταφράζεται στο μυαλό κάποιων ατόμων σε «slang» αυτό έχει να κάνει με την παρεούλα τους κι όχι με την πλατειά λαϊκή χρήση μιας λέξης που υποδηλώνει κάτι άλλο. Τι σχέση έχει το φίλμ «Taxi driver» με τη λέξη λωρίδα; Το όλο θέμα του ήταν το ξύρισμα τού κεφαλιού ή κάτι άλλο πιο βαθύ; Πιστεύω ότι μήτε καν ένα από τα παιδιά αυτά έχουν δει το έργο. Απλώς έχουν διαβάσει κάπου την υπόθεσή του και βγαίνουν και λένε ό,τι τούς κατέβει. Σημεία και τέρατα τής εποχής μας. Τέσπα, στο τίποτα δε βλέπω να είναι αργκώ ή αργκό η λέξη «λωρίδα». Εκτός κι αν κάπου, πότε-πότε, μάς αρέσει να σουταριζόμαστε με τα πάντα και τζέρτζελο να γίνεται.

#13
Vrastaman

Βασιλεύ της ζούγκλας, σεβαστή η άποψή σου. Ωστόσο στα παραδείγματα παραθέτω τρεις μαρτυρίες όπου η «λωρίς» χρησιμοποιείται με αδόκιμο και σλανγκοπρεπή τρόπο. Η δε κινηματογραφική αναφορά αποτελεί ιστορική παραδρομή στα πλαίσια του slang.edu, ίνα συμπληρωθεί η περιεκτικότατη μοϊκάνα του jeanoir.

Εμπρός λοιπόν, ας αρχίσουν οι μαράκες του Τρίο Λατίνο ρυθμό να δίνουνε και τ' άστρα θα τρεμοσβήνουνε!

ΥΓ Το Taxi Driver το είδα σε πρώτη προβολή :-)

#14
Khan

Μήπως είδες και τον δίσκο της Φαιστού σε α' προβολή;

#15
Galadriel

Το δίσκο της Φαιστού τον χαράζαμε παρέα. ΥΓ ΜΧΣ γκαταλαβαίνω. Εγώ απλά σε πρόσκλησα στην κλίκα, να κάτσεις δίπλα στον χότζα μου αλλά άαααμα σε θέλει αυτός.

#16
HODJAS

θέλω-θέλω

#17
Vrastaman

Τι εποχές και κείνες :-)

#18
euripidisk

Επειδή «ψιλοαμφισβητήθηκε»(έτσι γράφετε άραγε;) η ευρεία χρήση της «λωρίδας» να πω πως τουλάχιστον Θεσσαλονίκη χρησιμοποιήτε περισσότερο απο την λέξη «μοϊκάνα»(απο όσο έχω ακούσει δηλαδή). Επίσης «λωρίδες» λέμε αρκετές φορές και τα «πανκιά», το γιατί το καταλαβαίνουμε απο τον ορισμό πιστεύω...

#19
vikar

Εννοείται πως η λωρίδα λέγεται ευρέως μ' αυτήν τη σημασία. Στη Θεσσαλονίκη, έχω κι' εγώ την εντύπωση οτι παλιότερα (δεκαετία ογδόντα) λεγόταν περισσότερο απ' τη μοϊκάνα, αλλα οτι αργότερα υποχώρησε (μάλλον γιατί αργότερα μάθαμε καλύτερα αγγλικά).

#20
Vrastaman

Θνξ, δεν είχα ιδέα ότι χρησιμοποιήθηκε κι ως συνώνυμο του πανκιού!

#21
Doctor

@Vrastaman - Mes: Μια που χαράζατε μαζί το δίσκο της Φαιστού μιας αρότηξις:
Μήπως μπορείτε να μας αποκαλύψετε τι γράφει επάνω (και να λυθεί επιτέλους το μυστήριο που τόσα χρόνια βασανίζει την επιστημονική κοινότητα);
'Η προτιμάτε να βασανίζετε τον κόσμο;

#22
Vrastaman

ΟΚ, γράφει: Μισό κιλό κιμά, παρμεζάνα, κρεμμύδια, γάλα, γιαουρτάκια, φρίσκις, ξυραφάκια για την λωρίδα και Maxi Pad
Ξέχασα τίποτα, Μες;

#23
Galadriel

«Προφυλακτικά με γεύση σοκολάτα». Ξεχασιάρη.

#24
Vrastaman

Ε, πάνε τόσα χρόνια...

#25
Doctor

δεν παίζεστ'
Μια απλή λίστα για ψώνια δηλαδή! Και γιατί δεν το αποκαλύπτατε τόσα χρόνια; (φταίνε μετά οι άλλοι που λένε ότι είστε κλίκα '-) πλάκα κάνω!)

#26
MXΣ

Λωρίδα το λέγαμε και στα φυτιτικά μας χρόνια τελη 80'ς-αρχές 90' στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην Ξάνθη. Μάλιστα ενώ την κανονική λωρίδα (π.χ. υφάσματος) στην ντοπιολαλιά την λέγαμε λουρίδα (όπως LouReedα) τον πάνκη τον λέγαμε λωρίδα...

#27
Doctor

ΜΧΣ το «φυτιτικά» είναι τυπογραφικό ή όψιμη αυτοκριτική (στερνή μου γνώση κι έτσ')

#28
MXΣ

Φίλτατε Δόκτωρ, μα φυσικά δεν είναι ορθογραφικό και το φυτιτικό έχει πιό πολύ σχέση με τέτοια φυτά παρά με τ'άλλα.

disclaimer: Εγώ ποτέ δεν κάπνισα τέτοιου είδους διαόλια, ποτε!

#29
Doctor

Το disclaimer δε χρειαζόταν, η ενασχόληση με τα φυτά και τα πνεύματα είναι στα πλαίσια της εγκυκλοπαιδικής μόρφωσης που προσφέρει το ίδρυμα.

#30
xalikoutis

Στη δε Κρήτη λέγεται «λουρίδι» (ναι, είχαμε κι εμείς πανξ).

#31
HODJAS

...and mother's Lou Reed

#32
MXΣ

three...

#33
Vrastaman

And the colored girls go doo do doo do doo do do doo..

#34
aias.ath

@Χότζα
«Κάντε κύκλο, κάντε κύκλο!»
[ἀναφέρομαι στὸ σχόλιό σου ὑπ' ἀρ. 13 ἀπ' τὸ τέλος (χάος...)]