Aυγό καλείται ο ψυχιατρικός ασθενής που τελεί σε κατάσταση πλήρους πνευματικής, νοητικής και συναισθηματικής αποχαύνωσης.

Χαρακτηριστικά του είναι η αβουλία, η υποβολιμότητα, η πλήρης έλλειψη πρωτοβουλιών, η αδυναμία προβλέψεως/σχεδιασμού του μέλλοντος, που καταργούν τις φυσιολογικές διαφοροποιήσεις στη συμπεριφορά των ανθρώπων και τον καθιστούν λείο και προβλέψιμο όσο ένα αυγό.

Σε αυγά μετατρέπονται:

  • πάσχοντες από άνοια τελικού σταδίου (πολυαγγειακή άνοια 90%, Ν. Αλτζάιμερ, Νόσος εξ εγκλείστων Lewy κ.α. μορφές 10%)
  • πάσχοντες από βαριά (ενελικτική) μελαγχολία, που όμως έχουν το επιπλέον γνώρισμα ότι μυρίζουν και θανατίλα
  • κατατονικοί, που πολλές φορές λαμβάνουν και διατηρούν επί μακρό άβολες στάσεις π.χ. ξαπλώνουν ανάσκελα διατηρώντας το κεφάλι τους σε πρόσθια κάμψη χωρίς να υπάρχει από κάτω μαξιλάρι (==> βλ. «σουρρεαλιστικό μαξιλάρι των κατατονικών» ==> Surrealistic Pillow, ο δίσκος-σταθμός στην ιστορία των Jefferson Airplane (1967) με τα ψυχεδελικά hits «Somebody to Love» [μνημειώδης contralto ερμηνεία από την Grace Slick], «Embryonic Journey», «Plastic Fantastic Lover» κ.α.)
  • χαπακωμένοι-κατασταλμένοι από βουτυροφαινόνες παλιάς γενιάς (Αloperidin-like) που ξεχωρίζουν γιατί με τον καιρό αναπτύσουν και διατηρούν μόνιμα αφύσικη μιμική (γκριμάτσα) του προσώπου π.χ. έκφραση αηδίας τύπου Πέτρου Ευθυμίου (σαν να αντικρίζουν μόνιμα μπροστά τους ένα πιάτο με περιττώματα).

Συνώνυμα: (είναι σε) αφασία, νιρβάνα, καρακοσμάρα

(διάλογος μεταξύ νοσηλευτών:)
- Και γαμώ τις βάρδιες σήμερα! Τελικός τσάμπιονς λιγκ και είμαι στην πιο ήσυχη πτέρυγα: με τα αβγά! - Πρόσεξε μη σπάσεις κανένα.

Jefferson Airplane - Somebody to Love (από allivegp, 17/05/10)(από allivegp, 17/05/10)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Khan

Σουρεαλιστικό μαξιλάρι, γκριμάτσα Ευθυμίου!!!
Τι είπες τώρα γιατρέ μου!!!