1. Ως γαλατάδικο αποκαλείται το πολύ πρωϊνό (ξημερώματα ή/και πριν φέξει ακόμα) δρομολόγιο αεροπορικών και ακτοπλοϊκών γραμμών, το οποίο κατά κανόνα αφορά προορισμούς εντός των συνόρων μίας χώρας. Η εξήγηση της μεταφοράς είναι απλή: Όπως τα παλαιά εκείνα χρόνια ο γαλατάς ξεκίναγε το δρομολόγιο του στα μαύρα σκοτάδια για να αφήσει τη μπουκάλα στο κατώφλι των καταναλωτών-συνδρομητών, έτσι και τα εν λόγω μεταφορικά μέσα ξεκινούν νωρίς προκειμένου οι επιβάτες να είναι στη σωστή ώρα στον προορισμό τους για να πάρουν πρωϊνό. Λέμε τώρα...

  2. Επίσης, αναφορικά με την ώρα που ξεκινάνε, ως γαλατάδικα αποκαλούνται και οι πολύ πρωϊνές ενημερωτικές εκπομπές της τηλεόρασης -ο συντάκτης του παρόντος λήμματος επιφυλάσσεται ως προς την αντίστοιχη ονομασία των ραδιοφωνικών εκπομπών, αν και φαίνεται εκ πρώτης όψεως λογικό να τις πιάνει κι αυτές. Ο συνειρμός με το ωράριο του γαλατά είναι, για μία ακόμη φορά, προφανής.

Υ.Γ. (1) Επίσης, δεν έχει εξακριβωθεί αν η ίδια ονομασία αφορά και τα πολύ πρωϊνά δρομολόγια αστικών και υπεραστικών λεωφορείων αν και για μία ακόμη φορά φαίνεται λογικό να πιάνει και αυτά. Όποιος έχει υπόψη του κάποια ένδειξη για τη στήριξη αυτού του συλλογισμού, ας κάνει τη καλή να την αναφέρει στα σχόλια.

  1. Βασικά από που προέκυψε το «γαλατάδικα»; Γνωρίζεις κάτι για τις ώρες;(btw: «γαλατάδικα» έχει επικρατήσει να λέμε τα πολύ πρωινά δρομολόγια)Μα είναι φυσικό να έχουν αλλάξει τα δρομολόγια τους, 2 χρόνια μετά. Το παράδοξο θα ήταν να επιμένουν επί 2 χρόνια στο ίδιο πλάνο... (Εδώ)

  2. -Ο αεροσταθμός είχε αρχίσει να γεμίζει από κόσμο που έπαιρνε τα γαλατάδικα (πρώτες πρωινές πτήσεις). Έχοντας φτάσει αρκετά νωρίς, αποφασίσαμε να μπούμε σε λίστα αναμονής για νωρίτερη πτήση από την καθορισμένη που είχαμε κλείσει το εισιτήριο. Εύσημα στους Ιρανούς για την ευελιξία τους!! (Πιο'δω)

  3. Λοιπόν, επειδή έχει τύχει να δω ουκ ολίγες φορές τα «γαλατάδικα», όπως έχουν αυτοχαρακτηριστεί, έχω καταλήξει ότι ναι μεν η ΝΕΤ διαθέτει ίσως το πιο αξιόλογο δίδυμο, αλλά αναμφίβολα το καλύτερο πρωϊνό είναι αυτό του MEGA. (Εκεί)

  4. -Η αποστολή του ALPHA μαζεύει από το τραπέζι του μεσημβρινού κολατσιού κασέτες, κινητά και λοιπά απαραίτητα σύνεργα και ετοιμάζεται για αναχώρηση. Η αποστολή του STAR έχει ήδη πάρει το δρόμο της επιστροφής. «Τι θες να κάνουν παρασκευιάτικα; Βλέπεις, αύριο δεν έχουμε και «γαλατάδικα» (σ.σ.: πρωινές ενημερωτικές εκπομπές) για να βγάλουν κανένα ζωντανό» αστειεύεται ο Κώστας, τεχνικός του MEGA, που περιμένει κι αυτός το σφύριγμα για το ξεκίνημα της επιστροφής στην Αθήνα... (Παρακεί)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Mr. Cadmus

Έτερα γαλατάδικα είναι τα γνωστά μπατς-μομπίλ, αλλά αυτά αφορούν άλλη κατηγορία.

#2
Vrastaman

'στος!!

#3
Αλάριχος Τεκέλογλου

Τέ-λει-ο! Όρος που ακούω συνέχεια, αλλά δε μου είχε περάσει να τονε χώσω... 5x2

#4
anchelito

Πριν 3 χιλίαδες χρόνια, έχω κοπροσκυλιάσει με κάτι τομάρια φίλους στην Καλαμαριά και έχω μπει στο πρώτο 7 του Αη Γιάννη να πάω σπίτι. Είμαστε εγώ και ο οδηγός (ο Αη Γιάννης ήταν από τις πρώτες γραμμές χωρίς εισπράχτορα τότενες).

Σε μια στιγμή ο οδηγός κάνει στην άκρη και με λέει, φιλλαράκι ένα λεπτό πάω να πάρω γάλα. Κατεβαίνει, πάει στο (ακόμη κλειστό) πρατήριο αφήνει το φραγκάκι παίρνει ένα μικρό άσπρο από το τελλάρο και συνεχίζει οδηγόντας και παίρνοντας πρωίνο. Αμα τι γαλατάδικο.

#5
HODJAS

Σαλόνικα 4evah!

#6
perkins

Είχε και τα ζεστά κουλούρια με το σουσάμι ε; (Αυτα που εμείς οι χαμουτζήδες τα λέμε «κουλούρια θεσσαλονίκης).
Άμάν φλασιά:Εσείς οι Σαλλονικιοί πως τα λέτε ρε καρντάσια;
Κουλούρια εντόπια;

#7
MXΣ

KουΛούρια. Σκέτο!

#8
jesus

μοναδική ένσταση, στην 2η παράγραφο πρόκειται περί μεταφοράς, όχι συνεκδοχής, αν θυμάμαι καλά.

#9
Mr. Cadmus

#10
jesus

τσέκαρέ το κ πες αν αυτοκαταστρέφονται τα σχόλια.

#11
Mr. Cadmus

Ναι ρε αδερφέ, κάνε τη μαγκαϊβεριά ν'αλλάξεις τη συνεκδοχή με τη μεταφορά.

Τα σχόλια τι δουλειά έχουν; Άστα'κει που'ναι, να φαίνεται κι η ουσία της παρατήρησης. Για μελλοντικές παραπομπές κι ετς.

#12
jesus

όπως επιθυμεί ο κύριος:Ρ

#13
Mr. Cadmus

Βλέπω επίσης πως δεν υπάρχει η μαγκαϊβεριά στο λημματολόγιο. Ελλείψεις, πολλές ελλείψεις...

#14
Khan

Υπάρχει ο μαγκάιβερ και ο χανγκάιβερ

#15
Mr. Cadmus

Άλλο το'να, άλλο τ'άλλο, ειδικά από τη στιγμή που δεν μιλάμε για παράγωγο βάσει του υπάρχοντος ορισμού, αλλά για συνώνυμο στη ταρζανιά, στο κομαντιλίκι, κλπ συναφή. Τεσπά, μη το κάνουμε τσατ στα σχόλια. Το βάζω στο ΔΠ κι όποιος θέλει το παίρνει.

#16
vikar

Τεχνική παρατήρηση με αφορμή τη μαγκαϊβεριά (η οποία κι' εγώ θεωρώ οτι λείπει), που βρήκα ενδιαφέρουσα: παρόλο που υπάρχει η λέξη σε ορισμούς του σάιτ (στα πατέντα και κομαντιλίκι τουλάχιστον), η αναζήτηση του σάιτ δέν τη βλέπει, κι' αυτό γιατί έχει λινκαριστεί κομμένη στα δύο, ένα λίνκ στο μαγκάιβερ κι' ένα στο -ιά. Ας τό 'χουμε υπόψιν, κυρίως οι συντονιστές.

#17
patsis

Για την σημασία του γαλατάδικου ως περιπολικού:> Τώρα ξέρεις, σε τέτοιες συνθήκες, ο τηλεβόας είναι ολόκληρη επιχείρηση· ενενήντα εννιά στα εκατό πρέπει να χτυπηθείς μαζί τους, γιατί άλλο πράμα είναι να γράφεις συνθήματα ή να πετάς προκηρύξεις στη ζούλα, και άλλο να φωνάζεις εδώ είμαι και βαράτε... Και νά 'τανε κανένα συνθηματάκι να το φωνάξεις στα σβέλτα και να την κοπανήσεις... Ολόκληρο κατεβατό: ένα τέταρτο, είκοσι λεπτά... Βέβαια, τότε δεν είχανε τα γαλατάδικα με τους ασυρμάτους και τα τέτοια, αλλά είχανε πυκνές περιπολίες και τοπικούς σταθμούς. Ως τότε τη βγάζαμε καθαρή γιατί φοβόντουσαν. Μόλις άκουγαν την αρχή του συνθήματος: ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΟΣΟΧΗ, ΕΔΩ Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ! εξαφανίζονταν, γιατί νόμιζαν πως για να τους βγαίνουμε έτσι, θα έχει κατέβει κανένας ένοπλος λόχος από τον Χορτιάτη.

Χρόνης Μίσσιος, «... καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς», εκδόσεις «γράμματα», 41η έκδοση, σελ. 135-136.