Ο λαδιάρης αποτελεί πάντα επίκαιρο τύπο υπουργού, γενικού γραμματέα υπουργείου και διευθύνοντα συμβούλου οργανισμού του δημοσίου, αλλά μεταλλάσσεται και σε κάποια εδώδιμα είδη δημοσίων λειτουργών που διαβιούν σε νοσοκομεία, πολεοδομίες, τελωνεία, εφορίες, δασικές υπηρεσίες κουτουλού, οι οποίοι είναι κι αυτοί λαδιάρηδες, συνήθως όμως χαμηλότερης ταρίφας.

Λαδιάρης κατά λέξη είναι αυτός που αποδέχεται την μίζα και το λάδι. Η μίζα χρησιμεύει για ν' αρχίσει η παράνομη δραστηριότητα και το λάδι για να μην υπάρξουν μετέπειτα (χρονο)τριβές στον παράνομο αυτό μηχανισμό της κονόμας και του μαύρου χρήματος.

Συνώνυμο του λαδιάρη ειναι ο οικονομισάριος, αυτός που ελαφρά τη καρδία τσιμπάει τογρηγορόσημο, η (αν απ-εργάζεται σε νοσοκομείο) το φακελάκι.

  1. ... Οι «εξωτικές» εταιρείες και η λίστα των «λαδιάρηδων».

Τον Νοέμβριο του 2006 οι γερμανικές διωκτικές αρχές πραγματοποίησαν έφοδο σε πολλά γραφεία της «Ζήμενς» στη Γερμανία και στην Αυστρία. Στην έφοδο η αστυνομία είχε την τύχη με το μέρος της. Ενας από τους ενεχόμενους στα «μαύρα ταμεία», ο Ράινχαρντ Σίκατσεκ...
(από την Καθημερινή)

  1. ...Βρέθηκε στην χώρα που ανήγαγε το λάδωμα σε επιστήμη νοθευμένο λάδι. Σιγά τα αυγά!
    Και στο κάτω-κάτω κάναμε το επιστημονικώς ανεπανάληπτο: μπορούμε να χρησιμοποιούμε ορυκτέλαια στο τηγάνισμα και λάδι τηγανίσματος σε μηχανές εσωτερικής καύσης!
    Το μόνο καλό είναι πως για τα γνωστάλαδώματα θα κάνουμε χρήση αυτού του λαδιού, με την ελπίδα ο αλήτης που λαδώσαμε να πάθει τίποτε (εξ'αιτίας του λαδιού μας...)... (απο μπλόγκ)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Khan

βλ. και λαδοπόντικας.

#2
Stravon

Τον λαδιάρη τον γνωρίζω ως αυτόν που κάνει λαδιές, ζαβολιές (να μπει το λήμμα παρακαλώ).
Το λαδιάρης ως λαδαποδόχος εκτιμώ ότι είναι σχετικά πρόσφατη ερμηνεία.

#3
perkins

@Στράβ, ειδες που η γλώσσα είναι ζωντανη και το σάι ενημερωμένο; Πάντως οι αρχικές καταχωρησεις στο γούγλη είναι για τον λαδωμένο.

#4
HODJAS

Ωραίοστ!

#5
4everDanai

και ιδιαίτερα επίκαιρο

#6
HODJAS

Ρε να μη μπορώ να βρώ πουθενά τη φωτογραφία του Σ/χη Ι. Λαδά, να τη βάλω μήδι...

#7
perkins

βάλε το Δήμο Σταρένιο , χοτζάμ παιδί!