Από την ολόγνωστη λαϊκή ρήση «Αν ήταν η ζήλια ψώρα θα γέμιζε όλ' η χώρα» (όχι πως δεν γεμίζει με τη ζήλια, αλλά δεν φαίνεται), τα παιδάκια έχουν κρατήσει το ουσιώδες ώστε να μπορούν να κοροϊδέψουν εν συντομία κάποιο άλλο παιδάκι που, καταφανώς, έχει ψοφήσει από τη ζήλια.

Έκφραση που χρησιμοποιείται κατά κόρον λοιπόν στο Δημοτικό, αλλά χαριτολογώντας μπορούμε να την πούμε και μεις στον κολλητό μας.

  1. - Χα χα, ήρθα πρώωωτος!
    - Τι λες, εγώ ήρθα πρώτος!
    - Τι λες, εγώ ήρθα πρώτος, να!
    (κλάματα, η έσχατη εκδήλωση):
    - Δεν παίζω, εγώ ήρθα πρώτος, κόψε!
    - Ζήλιαααααα, ψώρααα!

  2. - Τι έπαθες ρε Μαρίκα; Με το που έσκασε στο πάρτυ η Τόνια μουτρώσαμε;
    - Μου τη δίνει αυτή η μαλάκω, δεν μπορώ να την βλέπω...
    - Γιατί; Επειδή έχει κάτι βύζους να;
    - Ποια, τα κονάτα ρε, αυτή είναι φο-βυζού ρε...
    - Ζήλια, ψώρα!
    - Μα δεν ζηλεύω σου λέω, δεν μ' αφήνεις να σου πω...

  3. (όχι, δεν θα το πω)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
AN21

Συνοδεύται απαραίτητα από το την χειρονομία «στρίψιμο-βίδωμα δείκτη στην παλάμη του άλλου χεριού» !!!

#2
iron

πολύ σωστός αν21, μερσί για την προσθήκη.

#3
AN21

Όποιος έβαλε μηδενικά στη βαθμολογία πάντως μάλλον δε πέρασε σωστή παιδική ηλικία...

#4
iron

και πού 'σαι ακόμα!

#5
xalikoutis

Και πώς λέμε στην Κρήτη ότι κάποιος κάνει σε κάποιον το ζήλία-ψώρα; Λέμε «του κάνει το λίξη»!= λίξης ο λιγούρης, ίδια ρίζα με το ξελιξίδια. Π.χ. ένα παιδάκι που τρώει παγωτό κάνει το λίξη σε ένα άλλο παιδάκι, ή μια μαμά που θέλει το κακόφαγο παιδάκι της να φάει κάτι εκστρήμ (ας πούμε, ξέρω γω, ένα αχτινίδιο), για να το κάνει να πιστέψει ότι πρόκειται για κάτι λαχταριστό, το «ξεγελά» λέγοντάς του να κάνει το λίξη σε ένα άλλο παιδάκι. Το άλλο παιδάκι βλέποντας την αποχάυνωση του συνομηλίκου του και απογοητευμένο πλήρως από τον χειριστικό κόσμο των ενηλίκων γίνεται μηδενιστής.

#6
Galadriel

Μεγάλη συζήτα έχει γίνει για το αν πρέπει να έχουν δυνατότητα να γράφουν σχόλια οι επισκέπτες και, ως τώρα, επικρατεί το «ναι γιατί αν κάποιος μπει εδώ μέσα με κανα άσχετο γούγλε και έχει κάτι να πει σε έναν ορισμό, καλό είναι να μπορεί να το πει - η απαίτηση για εγγραφή θα είναι αποτρεπτική». Σο, δεν υπάρχει λόγος να διαγράφονται τα σχόλια επισκεπτών που αφορούν στους ορισμούς. Τα σχόλια επισκεπτών που αφορούν στα πάντα εκτός από τους ορισμούς πρέπει, γιατί νιώθουν μια ζαλάδα ήδη, μην πω και τίποτα άλλο και με αποτάξουνε, άντε.

#7
perkins

@χαλικουτης κοιτα που πάνω κατω λεμε τα ίδια ιδιωματικα. Εμεις λέμε ότι «του το κάνει λίγκρι» που το είχα κατανοήσει ως επιρρημα (το λίγκρι) πχ :φάτο το παγωτο σου μην σε δει ο αδρφός σου, μη του το κάνεις λίγκρι και δεν εχω άλλα λεφτά να του πάρω κι αυτουνού!

#8
poniroskylo

Και γιατί δεν θα πεις το τρίτο παράδειγμα;