Περνάω σε άλλη σφαίρα: Ανεβαίνω επίπεδο, παίρνω λέβελ. Ξεφεύγω από τα συνήθη και τετριμμένα, περνάω σε άλλο παράλληλο σύμπαν όπου οι νόμοι της φυσικής δεν ισχύουν και τα σοβαρά αυτού του κόσμου δεν έχουν σημασία. Βγαίνω εκτός πραγματικότητας προς τα μπροστά και πάνω, βγαίνω εκτός συναγωνισμού, απομακρύνομαι από τη δυνατότητα κριτικής εκ μέρους των παρατηρητών: φεύγω, είμαι αλλού κι από κει σας χαιρετώ κοροϊδευτικά σε φάση, γιατί φάγατε τη σκόνη μου. Ρισπέκτ.

Πιθανολογείται η προέλευση του όρου από τις πεποιθήσεις της βουδιστικής κοσμοθεωρίας.

Σχετικό: ανεβαίνω τσάκρα

Πέρασαν σε άλλη σφαίρα:

Η Γουίτνεϊ:
Στη συνέχεια όμως ήλθε η επιτυχία του «Σωματοφύλακα». Με αυτή την ταινία και κυρίως με αυτό το άλμπουμ η Γουίτνεϊ Χιούστον πέρασε σε άλλη σφαίρα.

Ο Αιγύπτιος:
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι λ.χ. έχτιζαν παλάτια για τους νεκρούς τους, κι αποθήκευαν εκεί τροφή και κρασί για τον δικό τους, που είχε περάσει σε μια άλλη σφαίρα ύπαρξης, όπου έχει ανάγκη από κατοικία και τροφή.

Ο αγωνιστής:
οι τρεις αγωνιστές υπερέβησαν κάθε τι το ανθρώπινο. [...] επέδειξαν υπέρμετρο θάρρος και αντρεία, έννοιες που εκείνη τη στιγμή ξέφυγαν από την ανθρώπινη σημασία τους και πέρασαν σε άλλη σφαίρα. Η καταδίκη τους σε θάνατο, όχι μόνο δεν ήταν γι' αυτούς κάτι το τρομακτικό, αλλά αντίθετα, ήταν μια ευκαιρία για να απελευθερωθεί η ψυχή τους, η οποία ήταν σκλαβωμένη μέσα στο σώμα τους.

Ο ακτιβιστής:
Φόβο δεν νιώσατε, ειδικά όταν εξουδετερώθηκαν τα ηλεκτρονικά όργανα των πλοίων;
«Αυτό συνέβη στα ανοιχτά, σχεδόν αμέσως μόλις βγήκαμε από τα χωρικά ύδατα της Κύπρου, αποπλέοντας από τη Λάρνακα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, φοβάσαι σε κάποια άλλη στιγμή. Οταν είσαι μέσα, περνάς σε άλλη σφαίρα...».

Ο Νταλί μονίμως σε άλλη σφαίρα. (από Galadriel, 22/06/10)το κρεμμύδι του ήλιου (από alamo, 22/06/10)

Επίσης: λεβελιάζω.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
allivegp

Πάω Χαριλάου για το same old in-out και το σχολιάζω later.

#2
xalikoutis

Νταξναούμ οι διαστημικές αποστολές είναι κάτι το τετριμμένο αλλά γιατί να μην προέρχεται η φράση από το πέρασμα διαδοχικά από την Τροπόσφαιρα, τη Στρατόσφαιρα, τη Μεσόσφαιρα, την Ιονόσφαιρα, και τελικά την Εξώσφαιρα; Τέλος πάντων στο Κέλτικο ημερολόγιο είμαι φυστικιά.

#3
Galadriel

Γαμάτο! Ω, ναι λοιπόν, παίζει να έχει να κάνει και με της ατμοσφαιρόσφαιρες, αλλά επειδή αυτές είναι επιστημονικά γνωστές και χαρτογραφημένες και πας κι από τη μία στην άλλη με τον ίδιο πύραυλο, το χω πιο πολύ προς το σουρεάλ της saṃsāra που είναι κάτι ψιλοασύλληπτο και μετατρέπει το επίτευγμα του «περάσματος» σε μεγαλειώδες. Άαααλλο τώρα έξι σφαίρες της αναγέννησης, έξι πορείες του βασάνου, άλλο τέσσερις σφαίρες γύρω από τη γη. Δηλαδή για σκέψου το κάρμα, σφαίρα της ευδαιμονίας και υπερηφάνειας, ζηλότυπη σφαίρα των θεών, πεινασμένη σφαίρα των φαντασμάτων, σφαίρα της κολάσεως... οι ανατολίτες έχουν περάσει σε άλλη σφαίρα φίλο.

#4
Galadriel

...ή παίζει να 'ναι για το ηλεκτρόνιο που απορροφώντας ενέργεια ανεβαίνει ενεργειακό τροχιακό ξεφεύγει από τα υπόλοιπα και περνάει μπροστά (χμμμ αυτό δεν μ' αρέσει και πολύ, μετά πέφτει πάλι άδοξα εκπέμποντας για λίγο και μετά τίποτα)...

#5
GATZMAN

Επιασες ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα. Αυτό το φαινόμενο της αποβολής ενέργειας μέσω δέσμης φωτονίων, θυμίζει αυτό που λέει ο Καζαντζάκης στην Ασκητική για τη ζωή. (Ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο, τη μήτρα, καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο, το μνήμα. Το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή»).

#6
patsis

Τι σύνδεση έκανες τώρα ρε άτομο; Πο πο...

#7
HODJAS

Με σκοτάδι τα βάζουμε, με σκοτάδι τα βγάζουμε τι έχουνε τα έρμα και ψοφάνε;

#8
GATZMAN

#9
the Dude

Ααααχχχ. Τρείς μέρες σπάγαν τα καρφιά και τρείς που σε καρφώναν. (άσχετο)
@patsis: σειρά σου

#10
patsis

Οκ, έφερνε ο αγέρας της νοτιάς στην πλώρη άμμο κι ακρίδες. Γιατί όμως;

#11
the Dude

Γιατί ήτανε μια αναίσθητη γυναίκα και κοινή. τιριριριριτι (μπαίνει ηλεκτρική κιθάρα)

#12
the Dude

Μes, με τις μαλακίες ξεχάστηκα.
Πολύ ωραίο το λήμμα. Νομίζω πέρασες σε άλλη σφαίρα

#13
patsis

Η Mes μάλλον ακονίζει το μαχαίρι...

#14
patsis

(είν’ ελαφρύ για πιάσε το δεν πάει ούτε ένα κουάρτο)

#15
Galadriel

Συγγνώμη, μήπως η πλάτη μου πόνεσε το μαχαίρι σας; :P

#16
ΠΡΩΤΕΥΣ

Παιδιά, δεν θα το έκανα, διότι δεν έχει μεγάλη σημασία καθώς λίγο πολύ μέσα στο θέμα προέλευσης είναι όλα όσα σχολιάσατε, αλλά αφού το γυρίσατε στα επιστημονικοτέτοια, θα πω και γω τη γνώμη μου. Ο χωρισμός του κόσμου σε σφαίρες ύπαρξης είναι Πλατωνική θεώρηση. Από τη σφαίρα του Όντος, της Καθολικής ύπαρξης μέχρι τις κατώτερες σφαίρες της ύλης (σφαίρα κάθε στοιχείου, κουλουπού) υπάρχουν πολλές διαβαθμίσεις σφαιρών. Κάπου εκεί ενδιάμεσα είναι και οι σφαίρες των ιδεών, του νου, κουλουπού (εξού και το πέρασα σε άλλη σφαίρα, σκέφτομαι αλλιώς, άλλαξα πεποιθήσεις, άλλαξα αντίληψη, διεύρυνα τη συνείδησή μου).... Φυσικά ο Πλάτων είχε πολύ ψηλά τον Πυθαγόρα, ο οποίος με τη σειρά του είχε μαθητεύσει παλαιότερα στους Αιγυπτίους σοφούς...Κάπου εκεί σβήνει η όποια ένδειξη ιστορικής εξέλιξης της θεωρίας των σφαιρών...[Βέβαια, αν δεν είχαν χαθεί όλα αυτά όπως χάθηκαν και είχαμε κάποια περισσότερα αρχεία «θα είχαμε φτάσει στο φεγγάρι το 1000 μου Χου» (Arthur Clarke)]

#17
ΠΡΩΤΕΥΣ

Σημειώνεται ότι ο Βούδας ήταν σύγχρονος του Πυθαγόρα...Τα παλαιότερα Mahayanas είναι του 1ου αι. μου Χου, οπότε οι Νόμοι του Πλάτωνα είναι το παλαιότερο κείμενο που έχει σωθεί, θε να πω...Βέβαια, ο αρχαίος άνθρωπος σεβόταν τα πνευματικά επιτεύγματα του άλλου αρχαίου ανθρώπου και δεν του εκμηδένιζε τα ιερά και τα σκολειά...Όπως ο μεσαιωνικός άνθρωπος, του οποίου την ηθική προσδιόρισε και καθόρισε ο Κωνσταντίνος, ο αυτοκράτορας. Του οποίου το συστηματάκι ακόμα δουλεύει...Αν δεν το ξέρετε...

#18
HODJAS

Συμβουλή του Πυθαγόρα: Προσοχή στο Μανδραγόρα...

#19
jesus