''Οι κοτοπουλάδες'': Γνωστό σαντουϊτσάδικο (αλυσίδα), όπου το κρέας που χρησιμοποιούν είναι κοτόπουλο, εξ ου και η φίρμα. Από το όνομα του μαγαζιού, έφτασε να εννοούμε το ίδιο το σάντουιτς.

Πρέπει να πω πως δεν γνωρίζω αν ο όρος ακούγεται και σε άλλες περιοχές, πλην Περιστερίου (όπου έχω την εμπειρία). Δεδομένου όμως α) ότι τα μαγαζιά είναι αλυσίδα και β) το Περιστέρι καλύπτει αρκετά μεγάλο εύρος πληθυσμού όπου είναι σε χρήση αυτό, το λήμμα ισχύει τελεία και παύλα.

Σημ.: Υπάρχει, εκτός από τους ομώνυμους ''Κοτοπουλάδες'', το επίσης γνωστό ''Αυθεντικόν'', με παρόμοια προσέγγιση στο θέμα βρώσης. Συνεπώς ο όρος ''κοτοπουλάς'' πιάνει και τα δύο.

Ιστορική αναδρομή και pop culture: Τα τρία κυριότερα καταστήματα, στα δυτικά τουλάχιστον, είναι σε καίρια πόστα που έχουν βάλει το λιθαράκι τους ώστε να προκύψει και το λήμμα. Ένα είναι στην καρδιά του Μπουρναζίου, ένα πλησίον μετρό Αγ. Αντώνη (αγιαντώνη) κι ένα στην λεωφόρο Θηβών (για να πιάνει και τις πιο πάνω γειτονιές).

Ένας τυπικός / κλασσικός κοτοπουλάς περιλαμβάνει το ψωμάκι (αρκετά μεγάλο όμως), ένα σουβλάκι κοτόπουλου, πατάτα - τομάτα και από 'κει και ύστερα οτιδήποτε έγκειται στην φαντασία του εκάστοτε πελάτη.

  1. - Πάμε να χτυπήσουμε κανά κοτοπουλά ;
    - ...και δεν πάμε. Καιρό έχω να φάω....

  2. - ...μαλάκα χτες που ήμασταν έξω, ο Χρήστος έφαγε δυο κοτοπουλάδες! - Πλάκα κάνεις!!! Δεν υπάρχει!

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
allivegp

«Ψωμάκι+σουβλάκι κοτόπουλου+...»; και όχι σουβλάκι με καλαμάκι κοτόπουλου;
Δηλαδή ο Βορράς πέρασε τη δική του ορολογία;

#2
HODJAS

Κοίτα να δείς λέω, πώς φαίνεται απο ένα κωλο-σάντουιτς ή μια σκατο-μπουγάτσα, η αδυναμία των νεοελλήνων να παραδεχθούν μιαν ήττα ή να διαχειρισθούν μια νίκη...

Σόρρυ γιατρέ μου, αλλά can we please as a nation, move on;

#3
allivegp

Ναι, αλλά να μη φωνάζουν οι δικοί σας στα γήπεδα «Βου-βου-βούλγαροι», όταν π.χ. ο Ήρα προηγείται του Βάζελου με 0-1...

#4
HODJAS

Οι δικοί ΜΑΣ; Ποιός τα γαμεί τα χουλιγκάνια;
Απο την άλλη, αν επιστήμονες άνθρωποι παίρνουν κάτι τέτοια στα σοβαρά, περιμένεις ν' αλλάξουν κι αυτοί;

#5
allivegp

Υπάρχουν επιστήμονες κι επιστήμονες.

Πάντως, όσο και να πει κανείς, είναι εξόχως ενοχλητικό, ακόμη και για πλάκα. Και όχι τόσο δεδομένης της σημερινής κατάστας όπου περιήλθαμε (μακάρι αντί για το τσίρκο να είχαμε πιο σοβαρούς πολιτικούς όπως οι Βουλγαρία ή ακόμη η Φυρομία), όσο για τα τραγούδια που μαθαίναμε στο σχολείο μικροί:

Λεβεντιά καμαρωτή
μέσα σε βουνά σε δάση
με τουφέκι με σπαθί την πατρίδα να δοξάσει

Γεια σου Βάρδαξακουστέ
όμορφό μου παληκάρι
γειά σου Βάρδα καβαλλάρη
ποιός την είδε τέτοια χάρη

ή

(του Παύλου Μελά)

Δεν κλαίω τη λαβωματιά
δεν κλαίω και το βόλι
μον΄κλαίω που με άφησε
η συντροφιά μου όλη

Για σύρε Δήμο μου πιστέ
στην ποθητή πηγή μου
και φέρε μου κρύο νερό
να γιάνω την πληγή μου

κ.α.

#6
HODJAS

Πάντως (πιστεύω θα συμφωνήσεις), οτι πρέπει κανείς να' ναι πολύ κορόιδο για να σκοτώνεται για μια ανώνυμη εταιρεία (!)

Όσο για τα θούρια, μόνον ένας Χατζιδάκις μπόρεσε να συλλάβει τα ποδοσφαιρο-εθνικιστικά σημαινόμενα, όταν εξέδωσε το «Ελλάς: Η Χώρα των Εμβατηρίων»...

#7
xalikoutis

Έλα ρε γιατρέ, το μαθαίνατε το τραγουδάκι για το συντοπίτη μου.. γιατί εγώ ρώταγα στη Σαλονίκη... πρέπει να περιέπεσε σε ανυποληψία στα 8ογδόνταζ.

#8
patsis

Αν και σχετικά νέος στην Αθήνα, επιβεβαιώνω την μεγάλη αναγνωρισιμότητα του ονόματος της φίρμας. Δεν έχω βέβαια ακούσει την συνεκδοχική του σημασία ακόμα, αλλά αυτό δεν λέει τίποτα.

#9
perkins

ο τεταρτος κοτοπουλάς ειναι κατω απο την γεφυρα της Π. Ράλλη και Γ. Λαμπράκη , εξω απο το στριπάδικο. Πάντως ούτε κι εγω έτυχε να ανταμώσω τη συνεκδοχή κατα τις πρωινές ωρες.

#10
allivegp

Συνεκδοχικά, κοτοπουλάς είναι και αυτός που του αρέσουν οι κοτοπουλάδες, όπως μακαρονάς αυτός που του αρέσουν οι μακαρονάδες, παγωτατζής αυτός που τρώει πολλά παγωτά, κοκ.

#11
Deliolanis

Eπιβεβαιώνω τα περί κοτοπουλά όσον αφορά την αλυσίδα σαντουιτσάδικων με την επωνυμία ΄Αυθεντικόν΄.
Χαρακτηριστικό τους, ότι το σάντουιτς το στουμπώνουν στην κυριολεξία με πατάτες: εκεί που βλέπεις ότι το σάντουιτς ασφυκτιά από πατάτες και λες ότι δεν παίρνει άλλες, ο κοτοπουλάς συνεχίζει και στριμώγνει κι άλλες, κι άλλες, κι άλλες... Στο κάνει τούμπανο! Εύγε!