Ο τύπος «ζεν» αποτελεί Ελληνοκινεζο-σλάνγκ που χαρακτηρίζει τον άνθρωπο που βρίσκεται σε μόνιμη κατάσταση γαλήνης, ψυχοσωματικής ισορροπίας, επικοινωνίας με άλλους κόσμους, προϊόντα διαρκούς υπερβατικού διαλογισμού και πνευματικής άσκησης.

Ευρύτερα, συμπεριλαμβάνει όλες εκείνες τις ιδιότητες του μοντέρνου δυτικού ανθρώπου που θαυμάζει και θέλει να αφομοιώσει την ανατολική φιλοσοφία, χωρίς απαραίτητα να μπορεί να την καταλάβει, αλλά μπορεί να την «καταναλώσει» μέσα από απόπειρες γιόγκα, βιολογική διατροφή, σεμινάρια φιλοσοφίας και διαλογισμού κ.α. τυποποιημένα αγαθά made in Taiwan.

Σε ειδικές περιπτώσεις, πχ. σε αναφορά στη «μόνιμη γαλήνη», αντικαθιστά την μέχρι πρότινος δεσπόζουσα στο στερέωμα των Ινδοελληνο-σλανγκ φράση «είμαι σε φάση Νιρβάνας», η οποία είχε διαδοθεί ιδιαίτερα στα ενενήνταζ, χάρις στην εμφάνιση του ομώνυμου ροκ σχήματος ανακύκλωσης κιθάρων.

Στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, όπου και ο μπάρμπα-Μπρίλιος από το αρβανιτοχώριον μπορεί να συνδεθεί στο ψαχτήρι και να κατεβάσει ταινίες όπως «Τίγρης και Δράκος» και «Kung-Pow», να παραγγείλει να του στείλουν «Μάνγκα» (αυτά είναι γιαπωνέζικα κόμιξ) και να μάθει για τον Κάπταιν-Κόζκο που θα πάρει τον Περαία, η επαφή με την Κινεζική κουλτούρα και φιλοσοφία μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή ντοπιολαλιά.

Φυσικά, η χρήση ξένων όρων δεν ταυτίζεται νοηματικά με την εκφορά τους στη μητρική γλώσσα με συχνά αποτελέσματα κακοποίησης, όπως και στη χρήση του όρου «ΖΕΝ».

- Καλά, ε; Αυτός ο διατροφολόγος είναι και πολύ «ζεν» τύπος! Άκου να δεις! Με το που μπαίνω στο γραφείο του και χαζεύω τους βούδες και τους ελέφαντες νίντζα αυτός απλά κοιτώντας με μου έχει βγάλει τα κιλά μου, την ηλικία μου και το όνομα του σκύλου μου! Και καπάκια με ψεκάζει με ένα κινέζικο αδυνατιστικό άρωμα και με κοιμίζει! Και ξυπνάω την άλλη μέρα 2 κιλά ελαφρύτερος! Απίστευτο, σου λέω! Ενώ όλα αυτά τα'χα για τα ούρα, τώρα πιστεύω!

- Ρε μπας και ενώ κοιμόσουν σου έκλεψε κανένα νεφρό και νιώθεις ελαφρύτερος; Για κοιτάξου σε κάναν ουρολόγο και τράβα κατά Ινδία μεριά, μπας και ο δικός σου τα' στειλε πακέτο στο «Μάστερ» να τα σκοτώσει σε καμιά λαϊκή!

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
MXΣ

#2
rogerio aparecidos romeiro

μια ρωτηση περι βαθμολογιας απο με τον μπαγαποντω βρε πεδια. χωσατε ρε παλικαρια πενταρια στον ορισμο και πουτσα στο λημμα. παραλογο ; ΝΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΟ

αν ενα λημμα δεν στεκει δεν λεγεται δεν ακουγεται τοτε ο ορισμος οσο λογοτεχνια επιδεξια να ειναι στηριζεται σε λασπη σαθρα θεμελια και καμια αξια δεν εχει . αλλιως να γραφαμε ολοι τις ωραιες μας καμαρωτες λογοτεχνικες παπαριες

νομιζα ειναι λεξικο το παρον οχι βλογ να γραφει ο καθενας οτι του κα....πνισει

σημειωνω δεν εχω βαθμολογησει αν το κανω (που δεν θα) θα βαλω μηδεν

#3
Επισκέπτης

Λεξικό είναι, αμίγκο! Και έχουμε διαβάσει και τους Όρους Χρήσης! Και δεν νομίζω ότι απαγορεύεται κάτι σχετικό με τον τρόπο του λήμματος! Και υπάρχει το λήμμα, (αη μήν, το' χουμε ακούσει και ειπεί).

#4
ΠΡΩΤΕΥΣ

Εννοώντας, δεν είναι τόσο αυστηροί οι όροι χρήσης. Και φυσικά, αν θα ήθελε κάποιος να φτιάξει ένα αυστηρό λεξικό δεν θα το είχε ανοικτό στο ευρύ κοινό παρά μόνο σε ειδικά κατηρτισμένους και καθ' ύλην αρμοδίους ερευνητές!

#5
Επισκέπτης

%$@#@#$ Λεξικό, θέλεις να ειπείς...

#6
Galadriel

Πρωτέα γιατί ήσουνε με μαύρα και μετά με μπλεξ; Ψύλλοι σταυτιά μου μπήκανε βρε πώπω πως κάποιος άαααλλος ήτανεεε κι αν είναι αλήθεια δυστυχώς μπλα μπλα

#7
rogerio aparecidos romeiro

ο νομος των τρολ επιβεβαιωνεται ακομη μια φορα

μολις ειπα να γινω καλο παιδι και να σταματησω να σας γαμω

εμφανισστηκε ενας μεγαλυτερος μαλακας και διεκδικει το κενο που αφησα χαλιφις στη θεση του χαλιφη

α ρε μεγαλεια αυτα ειναι

η τρολιτιδια ειναι κολλητικη

#8
vikar

Το ζέν τύπος τό 'χω ακούσει πλάκα-πλάκα... Παρόμοιο, απ' ότι καταλαβαίνω, με το χαρακτηρισμό φένγκ σούι για αντικείμενα ή καταστάσεις (που δέν τό 'χουμε, αλλα αξίζει τον κόπο νομίζω): «Ρε φίλε, πολύ φένγκ σούι το παράθυρό σου! Λόφος και δέντρα και ποταμάκι με πάπιες, κι' ολα 'φτά μεσα στην πόλη; Πλάκα μας κάνεις;»

#9
vikar

Μάλιστα, καί το ζέν καί το φένγκ σούι, έχω την εντύπωση οτι χρησιμοποιούνται το ίδιο καί για άτομα καί για αντικείμενα και καταστάσεις, με την ίδια σημασία. Θέλει λίγο παραπάνω ψάξιμο το πράμα θα έλεγα (όχι πολύ).

#10
Khan

Αρχιμήδης!

#11
ΠΡΩΤΕΥΣ

Τι εννοείς, ελλογιμοτάτη Mes; Ήμουν στα μάυρα... Χιούμορ(ς);

#12
HODJAS

Φιλοσοφημένος ανθύπας: ΖΖ = Ζεν ζουλεύω...

#13
Galadriel

Εννοώ ότι την μία αφήνεις σχόλιο ως επισκέπτης με το Πρωτέας γραμμένο με μαύρα γράμματα όπως αυτά των επισκεπτών και την άλλη αφήνεις σχόλιο ως Πρωτέας γραμμένο με μπλε γράμματα όπως αυτά των εγγεγραμμένων χρηστών κλπ

#14
ΠΡΩΤΕΥΣ

Η αλήθεια είναι ότι με έφτυσε ο σέρβερ και δεν με ξαναέκανε λογκίν τη δεδομένη στιγμή, για κάποιο λόγο...Έχει ξαναπάιξει το σκηνικό! Άμα κοζάρεις και τον rogerio, στον ίδιο διάλογο ισχύει το ίδιο και για κείνον! Παίζει να συνέβη και στους 2...Παίζει και όχι! Πάντως, είσαι παρατηρητική

#15
ΠΡΩΤΕΥΣ

άκυρο...ο roferio ηταν, όχι ο rogerio....οπότε, δεν ισχύει το ανωτέρω

#16
ΠΡΩΤΕΥΣ

Ορατότις μηδέν

#17
HODJAS

Το παραπάνω είναι η απάντηση στην ερώτηση τί κοινό έχουν ένας τύπος που φωνάζει «όχι άλλο κάρβουνο!» κι ένας νεοσύλλεκτος φαντάρος;

#18
ΠΡΩΤΕΥΣ

Για στήριξη της χρήσης της φράσης υπάρχει και το παράδειγμα του τύπου που πέφτει σε φουρτούνα πχ. στη δουλειά του αλλά, όντας ζεν, τα καταφέρνει χαλαρά και βγαίνει αλώβητος.