Η λεύκα. Κατά την περίοδο της Άνοιξης, όταν αρχίζει να ανθίζει, η λεύκα αναδίνει αυτή την περίεργη μυρωδιά που παραπέμπει σ' αυτήν του (ανθρώπινου) σπέρματος, μαζί βέβαια με το άθλιο χνούδι που κολλάει στα παρπρίζ και τα κάνει χάλι μαύρο.

Συνήθως το λήμμα απαντάται στον πλυθηντικό, τα χυσόδεντρα.

Στάθη τι να πω κι εγώ, που απέναντι απ' το σπίτι μου είναι ένα σχολείο, όλο με χυσόδεντρα περιμετρικά. Με πιάνει αναγούλα κάθε πρωί...

(από Khan, 24/12/14)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
perkins

Μου κάζει* ότι το χυσοδεντρο φίλε τζιμακο είναι οχι η λεύκα αλλά η χαρουπιά και αλλο ένα που μοιάζει με τη χαρουπια ,αλλά που δεν κάνει χαρουπια ,μονο κάτι μακροστενα καρπά σαν βασόλια που μαυρίζουν οταν ωριμάσουν κι εχουν κάτι καφέσπόρια μέσα. Γαμάτο το λήμμα και εντελως αληθινο.

  • εικάζω
#2
alamo

Μην εικάζεις. Αυτό είναι, ουχί η Λεύκα (alamo στα Ισπανικά), αλλά κάτι σαν Χαρουπιά.

#3
perkins

:-)

#4
Κωνσταντίνος Ωμέγας

αληθευει η λευκα δε μυριζει αλλα βγαζει αυτο το αθλιο χνουδι καθε ανοιξη και κολαει ο τοπος γιατι εχει και κατι σα ρετσινι επανω. εχω ενα παρχο με χυσοδεντρα απεναντι απο το σπιτι μου

#5
Khan

ονείρωξη στο δρόμο με τα χυσόδεντρα

#6
alamo

Το καλύτερο, είναι ότι τα προτιμούν, για κηποτεχνία, γυρώ από εκκλησίες και σχολεία. Αλλο παράξενο είναι ότι τα θηλυκά, δεν εκλαμβάνουν την οσμή σαν τέτοια! Την ορίζουν σαν κάτι από ακακία «Βρωμοκαρυδιά»

#7
Βαναμπαρμπαριστές

Σφενδάμι ψευδοπλάτανος είναι το όνομα του δέντρου που μιλάτε και έχω βαρεθεί να ξεριζώνω νεα βλαστάρια απο τον κήπο μου. Πιάνει πανέυκολα το άτιμο.

#8
Κωνσταντίνος Ωμέγας

τα καλιεργουν και στις τραπεζες σπερματος τα χυσοδεντρα.

#9
Επισκέπτης

pitsirikas se mia stash leoforiou (k xysodedra gyrw gyrw) me ton aderfo mou k dipla mas mia agnwsth kopela: re ari den sou eipa na mhn to kaneis auto sth stash leoforiou giati mirizei (h kopela opou fygei fygei:))