Είναι ο αηδιαστικός.

Ο Ηλίας Μπαμπούκος ήταν υπαρκτό πρόσωπο που έζησε στα Χανιά. Η δουλειά του ήταν να μοιράζει φυλλάδια μέσα στον δημοτικό κήπο των Χανίων ή στην πλατεία της αγοράς. Είχε μια τεράστια κοιλιά και πάντα η μπλούζα του ήταν λαδωμένη. Σου έδινε το φυλλάδιο μονο αν του το ζητούσες ο ίδιος και πάντα σαλιώνοντας τον αντίχειρά του για να το πιάσει. Πολλοί του φώναζαν «Μπαμπούκο, πιάσε ένα σπέσιαλ» και αυτός αμέσως σάλιωνε κάλα τον αντιχειρά του, τον δείχτη και τον μέσο για να στο δώσει (ή σπανίως τα ένωνε και τα έφτυνε).

Όμως, δεν προκαλούσε μόνο με αυτό αηδία στους άλλους. Την ίδια κίνηση έκανε για να καθαρίσει κάποιο λεκέ απο τα ρούχα του, από το δέρμα του ή ακόμα και τις ξεραμένες λάσπες από τα παπούτσια του. Μάλιστα, μπορεί να σάλιωνε τον αντίχειρά του παραπάνω από μια φορές χωρίς να τον ενδιαφέρουν οι λάσπες που μπαίνουν στο στόμα του. Ακόμα, φυσούσε τη μύτη του πάνω στο χέρι του, το έτριβε πάνω στην μπλούζα του στο σημείο της κοιλιάς και στη συνέχεια το καθάριζε και αυτό με τον αντίχειρα.

Όταν δεις κάποιον να κάνει ο,τιδήποτε από τα παραπάνω μπορείς να τον χαρακτηρίσεις ως μπαμπούκο.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Vrastaman

I'm Osama Jr., καλώς μας βρήκες!

#2
vikar

Καλώς τον άμτζ (σού 'παμε; δέν σού 'παμε).

Φοβερό αυτό, όταν ένα πρόσωπο γίνεται θρύλος σ' έναν τόπο. Μέσα σε λίγες μέρες μας έχεις πεί για τρείς παλιούς Χανιώτες, και το πώς άφησαν τ' όνομά τους πολιτιστική κληρονομιά.

Εγώ βέβαια, βορειοελλαδίτης και ποτέ να μήν έχω πατήσει στην Κρήτη, δέν τά 'χω ακούσει αυτά τα ονόματα. Αλλα είναι ωραίο λαογραφικό πρόγραμμα αυτό που ξεκινάς: τοπικά παροιμιώδη ονόματα. Πώς λέμε κουταλιανός πιχί, που είναι πανελλαδικό, χαρακτηρισμοί που προκύπτουν απο όνομα αλλα δέν έχουν απαραίτητα διαδοθεί πέρα 'πο έναν συγκεκριμένο τόπο. Ας τό 'χουμε υπόψη και άλλοι.

Το Μπαμπούκος πάντως απαντάται και στον Παπαδιαμάντη, απλά ως όνομα όμως, όχι μ' αυτήν τη σημασία («Το ενιαύσιον θύμα», που βρίσκω στις σελίδες του κυρ-σαράντ, και έχει βγάλει μέχρι στιγμής δύο σχόλια σήμερα, και πάει και για τρίτο...)

#3
vikar

(Φτού, με πρόλαβε ο μπαμπάς παλι...)

#4
marios_amj

καλώς σας βρήκα παιδιά!