Η καμπαρετζού ή, επί το ορθότερο, κονσοματρίς. Ο όρος προέρχεται από το τσάι και οφείλεται στο γεγονός ότι οι κονσοματρίς έπιναν ως επί το πλείστον τσάι, το οποίο και έχει χρώμα παρόμοιο με το ουίσκι και άρα μπορούσε να καλυφθεί η απάτη. Επειδή βέβαια μερικές φορές ο πελάτης (κονσομίστας) δεν ήταν πάντα βλίτο, στα καλά μαγαζιά υπήρχε και μια υποψία ουίσκι στο τσάι. Πρέπει επίσης να πούμε ότι η αντικατάσταση του ουίσκι από τσάι δεν γινόταν μόνο για κερδοσκοπικούς λόγους. Πολλές φορές ήταν αδύνατο για τις καμπαρετζούδες να καταναλώνουν μπουκάλια ουίσκι κάθε βράδυ γιατί δεν άντεχαν, οπότε και εφευρέθη το τσάι!

Ο όρος μπορεί να χαρακτηριστεί ιστορικός, διότι σπανίως χρησιμοποιείται σήμερα. Έχει τις ρίζες του στα καμπαρέ της Τρούμπας τα οποία και εφάρμοσαν πρώτα την πατέντα τσάι-ουίσκι. Είμαι αυτήκοος μάρτυρας του όρου μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του 80, αλλά έχω όντως χρόνια να τον ακούσω.

Ο όρος απαντά και στον πληθυντικό αριθμό ως «τσαγούδες».

Μία ενδιαφέρουσα χρήση του όρου έχει να κάνει με την αναφορά του ως «παρατσούκλι» που συνοδεύει κύριο γυναικείο όνομα (Λίτσα ή τσαγού). Σε πολλές περιπτώσεις οι καμπαρετζούδες ήταν κορίτσια από χωριά ή μικρές συνοικίες πόλεων, οι οποίες δούλευαν την νύχτα κρυφά. Είχαν εφεύρει μια ιστορία ότι δουλεύουν πάντα νυχτερινή βάρδια σε βιοτεχνία για να δικαιολογήσουν τις ώρες εργασίας, αλλά «το χωρίο» υποτίθεται δεν ήξερε τίποτα. Κάποια στιγμή όμως κάποιος θα μάθαινε κάτι οπότε η κοπέλα αποκτούσε το παρατσούκλι «τσαγού».

Εκτός από προσωνυμία της καμπαρετζούς, ο όρος χρησιμοποιήθηκε αρκετά σε κλειστές κοινωνίες και για να χαρακτηρίσει γυναίκες οι οποίες δεν ήταν κατ' επάγγελμα ούτε καμπαρετζούδες ούτε πόρνες. Στην περίπτωση αυτή ο όρος χρησιμοποιήθηκε ως επί το πλείστον από άλλες γυναίκες, αναφερόμενες υποτιμητικά σε (συνήθως αρκετά όμορφες) γυναίκες, οι οποίες είχαν μια αίσθηση αυτοπεποίθησης και χαρακτηρίζονταν επίσης από υψηλό δείκτη στροφοκεφαλής στο αντρικό κοινό και ως εκ τούτου τις ζήλευαν οι άλλες.

  1. Πάλι στις τσαγούδες τα έφαγες τα λεφτά ρε φίλε!

  2. - Τι τρέχει ρε φιλενάδα με τη Μαρία και όλο νυχτερινή βάρδια δουλεύει;
    - Ποια Μαρία;
    - Η Μαρία του κυρ Βαγγέλη καλέ.
    - Αααααα, την Μαρία την τσαγού λες...

  3. - Αυτή η Νίκη ρε παιδί μου, έχει έναν αέρα, ένα τουπέ, μια ομορφιά. Όλοι οι άντρες αυτή κοιτάνε μόλις θα σκάσει μύτη.
    - Α ρε την τσαγού!

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Γιώργος Ζάκκης

Έκτακτον! Πλέον αι τσαγούδαι... εεε αι κονσοματρίς εννοώ, πλέον πίνουν από ένα ειδικό ποτήριον σχήματος κωνικού το οποίο αμφιβάλλω αν περιέχει τέιον! Γνωστό δε και ως «ποτό γυναίκας». Συνηθίζεται και εις τις ουκρανιζερί τε και τα φραπενεία.

#2
lifeingr

Φίλτατε κύριε Ζάκκη, ω τι τιμή να χαρακτηρίζετε εσείς το λήμμα μου ως «Έκτακτον» (ή μήπως ήταν απλώς συνετμημένη μορφή του «'Εκτακτον Παράρτημα» για να εισάγεται το σχόλιό σας;). Το κωνικόν ποτήριον δεν το έχω υπόψη μου αλλά εμπιστεύομαι την γνώση σας! Επίσης οι ουκρανιζερί μου είναι άγνωστον είδος καθώς εγκατέλειψα τα πάτρια εδάφη πριν την άνθηση του είδους. Θα φροντίσω όμως σε προσεχή επίσκεψη στην πατρίδα των κάμπων και των ορέων να έχω μία χαντς ον εμπειρία! Ζητώ συγνώμη επίσης για τυχόντα ορθογραφικά λάθη τα οποία είναι αποτέλεσμα της μη ύπαρξης ελληνικού ορθογράφου στο λαπιτοπι μου.

#3
Khan

Οι ποσότητες τσαγιού και φραπέ είναι αντιστρόφως ανάλογες. (3g)

#4
GATZMAN

Khan, ο φραπέ έχει αριθμό λήμματος 6502. Ο 6502 πάλι είναι ένας ιστορικής αξίας επεξεργαστής, που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν στους Commodore και όχι μόνο. Αρα ο φραπέ εμπερικλειει ένα microchip επεξεργασίας δεδομένων ώστε να προσφέρει... την αψώλαυση (ε... ε... την απόλαυση εννούσα). Οχι... όχι, πές μου. Τυχαίο κι αυτό;

#6
GATZMAN

Ω!