Ελληνική απόδοση του unfriend, ήτοι του να διαγράφω κάποιον από φίλο στο facebook ή από άλλη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Ο εκλεκτός συσλανγκιστής Sarant αναλύει τον νεολογισμό ενδελεχώς εδώ.

Προσοχή όμως: άλλο το ξεκάνω φίλο και άλλο το ξεκάνω τον φίλο.

Εναλλακτικά, ξεφιλιώνω ή αποφιλοποιώ.

- «Ξεκάνω φίλο» αλλιώς «unfriend». Αυτή είναι η λέξη της χρονιάς από το νέο λεξικό της Οξφόρδης για φέτος. (ΤΑ ΝΕΑ, εδώ)

- η πρώτη χάρη που θα κάνω στην #deva είναι που θα ξεκάνω φίλο μου τον @loukasm και θα απαγορέυσω κάθε επαφή μόλις αρχίσει να καταλαβαίνει...
(στη πράξη, εδώ)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Vrastaman

Ο σύσλανγκος Κχάνυ-Κχάνυ ερευνά λήμματα για την κατυνιά αφαίρεσης φωτογραφιών μακαριτών από το φατσοβιβλίο. Μερικές σκέψεις: [I]- ξεφέϊσμπουκάρω
- φέϊσμπουκουκούλωμα
- φέϊσμπουκατινιά
- φέϊσμπουκοπτοραπτική[/I]
Άλλες ιδέες;

#2
allivegp

φεϊσμπουκαφαίρεση
φεϊσμπουκέξωση
εκφεϊσμπούκωση
φεϊσμπουκεκπαραθύρωση
φεϊσμπουκοσουτάρισμα

#3
allivegp

φεϊσμπουκοτομπούλωση - φεϊσμπουκοτομπούλογλου

#4
Vrastaman

φεϊσμπουκοτομπούλογλου όλα τα €€€

#5
Galadriel

εκφεϊσμπούκωση (Υ)

#6
Vrastaman

...ενίοτε και πρόωρη!

#7
Khan

Το δεκάστερο είναι λίγο σύσσλανγκε!

Όπως γράφτηκε στο σάιτ του Σαράντ, δύο άλλες αποδόσεις θα μπορούσαν να είναι σχολάω και ξεγράφω.

Αυτό που εννοούσα εγώ θα το έθετα ως αποφεϊσμπούκωση, κατά το αποκαθήλωση.
Πρόκειται για μια καθαρά τελετουργική πράξη, που γίνεται μαζί με τον χωρισμό των οδοντοβουρτσών και το βάψιμο των κουρτινών στο χρώμα που μισούσε ο μακαρίτης.

Η αποφεϊσμπούκωση ως πλήρης αφαίρεση των φωτογραφιών του μακαρίτη από το φατσοβιβλίο ιστορικά μπορεί να συγκριθεί μόνο με την damnationem memoriae, λ.χ. αυτό που έπαθε ο Τρότσκυ όταν πήρε την εξουσία ο Στάλιν και του έβγαλε όλες τις φωτογραφίες, όπου ήταν δίπλα στον Λένιν. Ή αυτό που έπαθε ο Σαντάμ όταν του γκρεμίσαν τους ανδριάντες το 2003. Υπαρξιακά μπορεί να συγκριθεί μόνο με την αποκαθήλωση του Ιησού όπως την απεικόνισε ο Max Beckmann.

Εάν μάλιστα το φέισμπουκ λειτουργεί σήμερα ως καθρέφτης, όπως υπέδειξε λαμπρός σύσλανγκος στο λήμμα έχεις δει τη μούρη σου στο facebook;, τότε πρέπει η ψυχανάλυση να ορίσει το «στάδιο του φέισμπουκ», όπως είναι το «στάδιο του καθρέφτη» κατά τον Λακάν, όπου το υποκείμενο αποκτά ταυτότητα (ψευδαίσθηση ταυτότητας και δήθεν ακεραίωσης της αποσπασματικότητάς του) με το να καθρεφτιστεί στην επιφάνεια του άλλου προσώπου (βλέμμα, συντονισμένη αντίδραση κ.τ.ό.). Σημερά το στάδιο του καθρέφτη το ξαναπερνάμε στο φέισμπουκ, και, μοιραία, όταν επέρχεται η αποφεϊσμπούκωση πλήττεται η αίσθηση ταυτότητάς μας.

#8
xalikoutis

Σχετικά με το σχόλιο του χανκ για το έχεις δει τη μούρη σου στο facebook;: Τελικά ένα λήμμα φτάνει πάντα στον προορισμό του, για να το πούμε λαϊκά.

Παραθέτω κι εγώ τις διεπιστημονικές προτάσεις μου.
- επιλεκτική αφατσία.
- (φεϊσμπουκική) αποφιλοσιώπηση
- φιλική εξaddωση
- θάνατος του φεϊσμπουκειμένου

και κυρίως (με όλες τις ψυχαναλυτικές προεκτάσεις)

- φεισμπουκοκτονία ή φεϊσμπουκτονία (facebookicidium)

#9
poniroskylo

Φώτο-σουτ.

#10
Vrastaman

Σλανγκρρροπαράδεισος τα σχόλιά σας!

#11
Khan

Σπεκ στους προλαλήσαντες, κοιτάξτε κι αυτό το γκρουπάκι

#12
Khan

Υ.Γ. Το unfriending πάντως περισσότερο γίνεται ως bitchy κακομαθημένη απάντηση σε τσακωμό και μόνο δευτερευόντως από θύματα Facebukkake

#13
Khan

Νέας κοπής συνώνυμο: κερνάω ανφρέντο

#14
deinosavros

ΙΝDEX FATSORUM PROHIBITORUM

#15
Khan

Χρήση και στον πολιτικό λόγο