1. Η οικιακή βοηθός εν γένει, ανεξάρτητα από το αν κατάγεται από την συμπαθή χώρα των Φιλιππινών ή όχι. Οι φίλοι της (;;;) την φωνάζουν Φιλίππα. Παρετυμολογείται και από την πινέζα για να χαρακτηρίσει μια ακαθορίστου ηλικίας Asian πιπινέζα.

 2. Μία από τις πλέον σλανγκ στιγμές του Μπάμπη είναι ότι όρισε την φιλιππινέζα και ως «πρόσωπο που χρησιμοποιείται σε βοηθητικές ή δευτερεύουσας σημασίας δουλειές». Το γεγονός αυτό μαζί με τον ορισμό της Φιλιππινέζας ως «οικιακής βοηθού» κόστισε στον Μπάμπη ένα διάβημα από την πρεσβεία των Φιλιππινών, ή τουλάστιχον έτσι το θέλει ο αστικός μύθος.

 3. Ό,τι και η ορντινάντσα. Αναπαράγω τον εύγλωττο ορισμό Ηλεκτρώνος του εν σλανγκ αδελφού:
  «Ο στρατιώτης που εκτελούσε χρέη υπηρέτη και ακόλουθου ενός υψηλόβαθμου στρατιωτικού. Συνήθως κατοικούσε στο σπίτι του στρατιωτικού, αποσπασμένος, και τον βοηθούσε σε οτιδήποτε, από το άνοιγμα της αλληλογραφίας, μέχρι και το ντύσιμο. Ενίοτε, ήταν και αυτός που βόλευε την γυναίκα ή την κόρη του αφέντη, ή και τον ίδιο τον αφέντη, πήγαινε για ψώνια, κράταγε το λαμπατέρ κ.λ.π.». Με αυτήν την έννοια, φιλιππινέζα μπορεί να χαρακτηριστεί λ.χ. ο μεταπτυχιακός φοιτητής που κουβαλάει τον προτζέκτορα ενός Καθηγητή Πανεπιστημίου, ή ένας θαλαμηπόλος στο Ναυτικό (βλ. σχόλιο Χότζα στην ορντινάντσα), ένας επίμονος κηπουρός κ.ο.κ.

 4. Προσφάτως χρησιμοποιήθηκε για να χαρακτηρίσει ειδικά τον εκτελούντα χρέη σωματοφύλακα - σεκιουριτά σημαντικού προσώπου που χρήζει προστασίας έναντι τρομοκρατικών απειλών.

 1. - Ανησυχώ Σούλα μου, γιατί τώρα τελευταία πιάνω τον Μάκη να γλυκοκοιτάει την φιλιππινέζα μας...
  - Μα και συ γλυκιά μου, παίρνεις φιλιππινέζα ξανθιά, γαλανομάτα και 1.80 να σου μεγαλώσει το παιδί; Δεν είδες τι έπαθε ο Jude Law;

 2. Η ασκούμενη δικηγόρος είναι η φιλιππινέζα του γραφείου. Κάνει όλες τις άλλες δουλειές εκτός από το να δικηγορεί.
  (Το παράδειγμα του Μπάμπη).

 3. «Δεν μπορούμε να κάνουμε τη Φιλιππινέζα του υπουργείου. Να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες για το λιμάνι της Σχοινούσας»
  (Δες)

 4. [...] Διέθετε (σ.ς.: εννοείται το θύμα) δύο Φιλιππινέζες που άλλαζαν μεταξύ τους συνήθως ανά βδομάδα. Ο πρώτος ήταν νεαρός 25-30 χρονών με fitness στυλάκι, που συνήθως χάζευε παίζοντας με το κινητό του και χρησιμοποιούσε μηχανή μαύρη-ασημί μάρκας TDM ενώ ο δεύτερος ήταν πιο έμπειρος, 40άρης γκριζομάλλης, είχε αγαπημένη συνήθεια να διαβάζει εφημερίδα πάνω στη μηχανή, να περπατάει σαν να έχει καρπούζια κάτω από τις μασχάλες ενώ χρησιμοποιούσε και αυτός μηχανή on-off transalp. [...]
  (Από την προκήρυξη της Σέχτας Επαναστατών 28/7/2010).

Η φιλιππινέζα Μαίρη Παναγιωταρά (από GATZMAN, 02/08/10)(από electron, 02/08/10)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
iron

να λοιπόν τι βίπερ διαβάζεις φέτος το καλοκαίρι κχανκ!

επί του θεμάτου: οι Φιλιππινέζες έχουν το εξής ατού: είναι ήσυχες, μεθοδικές και λιγομίλητες -και δεν χώνονται όπως οι ελληνίδες κουτσομπόλες (το πάλαι ποτέ) ή οι λοιπές αλλοδαπές (εξίσου κουτσομπόλες) σήμερα. Προφανώς γι' αυτό και τις προτιμούν οι πλουσιέξ και τα ψάθινα καπέλα. Προσώπικλυ, μία μόνο εμπειρία έχω, από την Φ. των από κάτω, η οποία ήταν τόσο ζεν ώστε, κυριολεκτικότατα, επί 45 λεπτά έκανε στο ίδιο σημείο με την ηλ. σκούπα νονστοπ. Είναι εξαιρετικά φιλόζωες και καλές και ήρεμες με τα παιδιά. Το ότι δεν μαζεύουν τα σκατά των σκύλων που πάνε βόλτα, άλλο θέμα. Ούτε οι κυράδες τους θα τα μαζέυανε, σίγουρο αυτό.

#2
Khan

Αφού το ανήρτησα διαπίστωσα ότι χρησιμοποιείται πολύ στον πανεπιστημιακό χώρο σε κουτσομπολίστικους διαλόγους του στυλ «ξέρεις ποιανού φιλιππινέζα ήταν ο τάδε (καθηγητής) στα νιάτα του;» ή «ξέρεις ποιον έχει τώρα για φιλιππινέζα ο τάδε (συνήθως πουθενάς)» ή «νομίζεις ότι αν δεν ήταν φιλιππινέζα του τάδε θα είχε γίνει καθηγητής; αφού δεν ξέρει πού του παν τα τέσσερα»...

#3
vikar

Ωραίο σχετικό παράδειγμα εδωπέρα σήμερα.

#4
soulto

Σχετικό χθεσινό παράδειγμα εδώ:

Παυλόπουλος: Το νόμισμα αποκτά νόημα μόνον όταν υπηρετεί τον άνθρωπο |
- Ωραία ελληνικά μιλάει η καινούργια φιλιππινέζα του Τσίπρα
- Ο Πάκης είναι

#5
soulto

Από "Antifa" και "ο νεοφιλελευθερισμός των αφεντικών φέρνει τον φασισμό" μέχρι φιλιππινέζες της Κασιδιάρας, ένα κρατικό μεροκάματο δρόμος.

σχόλιο εδώ λόγω αυτού