Πιο light εκδοχή της λέξης αρχίδια, χρησιμοποιείται συνήθως από γηραιότερους για να αναφερθούν στο γράψιμο σε αυτά.

- Λευτεράκη πότισες τα φυτά;
- Όχι.
- Πάλι με έγραψες στα μπελερίνια σου...

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
iron

ξέρεις πού το λένε;

#2
kourampies

Σε ορισμένα χωριά του νομού αχαΐας, προς τριταία αν έχεις ακουστά.

#3
MXΣ

Yποθέτω ότι έχει τούρκικη προέλευση...

#4
kourampies

και εγώ φαντάζομαι ότι κάτι με μπεγλέρι έχει να κάνει και παίξιμο στο χέρι, δε ξέρω από που προέρχεται δυστυχώς, ούτε και αυτοί που έχω ακούσει να το χρησιμοποιούν.

#5
iron

εμένα πάλι μου κάνει αρβανίτικο

#6
το Λιοντάρι

@ironick

Τώρα το είδα αυτό καλή μου.
Είναι τούρκικη λέξη από το γνωστό μπεγλέρι, το κομπολόι δλδ.
Τώρα το γιατί συσχετίστηκε με τούς όρχεις αυτό έχει να κάνει με την άγρια φαντασία τών αγάμητων, θηλυκών κι αρσενικών, που βλέπουν παντού το πρόβλημά τους και το μεταφέρουν διαρκώς στη γλώσσα που χρησιμοποιούν.
Με άλλα λόγια αντί για μπεγλέρι παίζουν το πράμμα τους.
<άσχετο : αργείς να γυρίσεις; μάς έλλειψες κιόλας >

@koyrampies
Στην Αχαγιά υπάρχουν πολλές εκφράσεις και λέξεις περίεργες μεν αλλά όμορφες δε αφού εκφράζουν το λαό μας.

#7
MXΣ

Tα μπελερίνια προέρχονται από το τουρκικό bel που σημαίνει καταρχάς μέση, εξώγκομα, κεντρικό σημείο αλλά και σπέρμα. Κατ'επέκταση το belerin (που είναι και ανατομικός όρος) σημαίνει τις σπερματοσακούλες, ώπερ, τα αρκίδια.

#8
MXΣ

Να σας υπενθυμίσω ότι ανατομικά erin είναι το εφηβαίον αλλά και το χνουδωτό. Άρα το μπεγλέρι είναι το πιό πιθανόν παπαροετυμολογία (κατά την δικιά μου ταπεινή γνώμη).

#9
kourampies

Άρα η σημασία είναι είναι κυριολεκτική, και όχι κάποια τραβηγμένη μεταφορά; ενδιαφέρον!

#10
MXΣ

Όλα είναι πιθανά φίλε μου, αλλά εγώ χέρι στην φωτιά δεν βάζω ;-)

#11
το Λιοντάρι

@ΜΧΣ
Είσαι απίστευτος ωρέ!!! Χωρίς πλάκα τώρα. Ειλικρινά, ειλικρινά, δε σε κοροϊδεύω.
Η «ανάλυσή» σου που μόλις τώρα είδα μ'έκανε να γελάσω τρανταχτά.
Πάντως είναι ντροπή σου να παραπλανείς τον αθώο λαό.
Θα σε καταγγείλω για παραπλανητική διαφήμιση υπέρ τού εαυτού σου και ίσως σε καταγγείλω και στο Τμήμα Ηθών.

Εσείς οι άλλοι οι αθώοι μην ακούτε αυτόν τον πλάνο γητευτή :-). Το μπεγλέρι είναι τούρκικη λέξη στον πληθυντικό. Γράφεται begleri με το «G» να έχει επάνω του μια περισπωμένη που το κάνει να προφέρεται ως «Γ».
Είναι δε στον πληθυντικό επειδή έχεις πολλές χάντρες.
Η χάντρα στα Τούρκικα είναι boncuk <μποντζούκ> αλλά η τη λέξη πρέπει να την πήραν οι Οθωμανοί ή από τούς Άραβες ή από τούς Πέρσες. Το τελευταίο είναι και το πιο πιθανό.

#12
MXΣ

Aγαπητε, στην Τουρκικήν, το κομπολόι λέγεται tespih.

O Τριαντάφυλλος εικάζει μόνο ότι είναι από το παλαιο τουρκικό beğler (πληθ. του ουσ. beğ -παλ. τ. του bey = μπέης) κάτι που δεν υπάρχει (τουλάχιστον σε χρήση) στην γλώσσα των προσφιλών μας γειτόνων.

#13
το Λιοντάρι

Καλέ μου ΜΧΣ εκείνη η δόλια μάννα τού τρίτου παιδιού μου σπούδαζε Τουρκολογία <Ανατολικές Σπουδές το λέμε εμείς> όταν τη γνώρισα στο Παν/μιο τής Λευκωσίας κι έτσι έγινε κι ενεπλάκην κι εγώ ο δόλιος με την τουρκική γλώσσα. Τη γνώριζα λιγάκι από παλιά αλλά τότε πήρα να τη σπουδάζω. <έχω και μια μανία με τις ξένες γλώσσες>
Αληθινά καλό ελληνο-τούρκικο και τουρκο-ελληνικό λεξικό δεν υπάρχει. Ό,τι καλλίτερο υπάρχει είναι ένα αγγλο-τούρκικο, και τουρκο-αγγλικό βέβαια, που είναι όμως καθαρά πανεπιστημιακό με δεκάδες ερμηνείες για την κάθε λέξη. Δεν το έχω τώρα μαζί μου, αυτή το έχει, αλλά έχω τη μνήμη μου και το google. Άμα χτυπήσω μπεγλέρι μού βγάζει το begleri, κι άμα χτυπήσω κομπολόι μού βγάζει το tespih. Η αρχική μας λέξη όμως ήταν κάτι σε μπεγλέρι κι όχι κομπολόι. Άρα πιστεύω ότι έχω δίκιο να πιστεύω ότι το begleri δεν είναι τούρκικη λέξη. Εμείς πάντως την πήραμε από αυτούς στα παλιά χρόνια τής τουρκοκρατίας. Δεν έχω πάει στην Πόλη, μόνο στη Σμύρνη και στην Καπαδοκία κι εκεί άκουσα από κάτι καφενόβιους το begleri. Το άκουσα όμως και στην Ξάνθη. Συμφωνώ μαζί σου ότι είναι πολύ παλιά λέξη αλλά όχι κι ότι δε χρησιμοποιείται πλέον. Τέσπα, σε δουλειά να βρισκόμαστε :-)

#14
donmhtsos

Πελέ ή μπελέ λέγονται τ' αρχίδια στα καλιαρντά. Η ετυμολογία αυτού του λήμματος είναι σχετική και παρουσιάζει ενδιαφέρον .