Μαίρη Παναγιωταρά: Χαρακτηρισμός, συνήθως αυτοσαρκαστικός, για τη γυναίκα-θύμα, που γίνεται θυσία για όλους, ενώ αυτοί (περιλαμβανομένων και των αγαπημένων προσώπων) την εκμεταλλεύονται (ή βολεύονται απλώς) για την ικανοποίηση των αναγκών τους. Η ίδια δεν ασχολείται με τις αντίστοιχες δικές της ανάγκες και αν κάποτε το κάνει επειδή το πράμα ξέφυγε ή πάνω στην τρέλα της, νιώθει τύψεις και της βγαίνει ξινό.

Οι στίχοι του Κηλαηδόνη έδωσαν ονοματεπώνυμο στη μίζερη πραγματικότητα μιας κοινωνίας που έχει δεχτεί επιρροές από ανατολικά και δυτικά, αλλά δεν έχει βρει ακόμα τις ισορροπίες της.

Το τραγούδι / λήμμα είναι εϊτίλα προφ και, παρόλο που δυστυχώς παραμένει σε αρκετές περιπτώσεις επίκαιρο, το σύμβολο Μαίρη Παναγιωταρά σιγά σιγά (αλλά πολύ σιγά όμως) φθίνει: τα νέας κοπής αποδέχονται τις επιθυμίες τους και επιδιώκουν την εκπλήρωσή τους, ενώ έχουν τις απαιτήσεις που προβλέπονται για να τηρηθεί το ισοζύγιο πόρων. Για έναν περίεργο λόγο αυτό ακριβώς κάνει τους πάντες να τις σέβονται και περισσότερο από τις γυναίκες-χαλιά-να-τις-πατήσεις...

...αλλά και πάλι όλα είναι σχετικά γιατί το Desperate Housewivesείναι αμερικανιά και πρόσφατο - ούτε εκεί ξέρουν τι τους γίνεται, άσε που αυτές δε δουλεύουν κιόλας...

Σχετικές αναφορές είναι πολύ διαδεδομένες στο νετ, ενδεικτικά παρατίθεται μερικές εδώ, εδώ, εδώ. Άλλα παραδείγματα:

  1. Γελούν (σ.ς. αυτά που λέγαμε περί αυτοσαρκασμού):
    frapedia72 - Απ: Ειμαι η Μαιρη Παναγιωταρα!!!!! οχι σαφως και οχι, ξερω οτι δεν ειμαι μονη, αλλα ειπα ν ανοιξω το ποστ να γελασουμε λιγακι με ... τα χαλια μας!!!! αααχχχ

  2. -Ελένη τάξε μου. Έκλεισα πλήρες πρόγραμμα spa μιας μέρας και για τις δυο μας, θα στο κάνω δώρο για τα γενεθλιά σου ρε.
    -... ευχαριστώ ρε συ, αλλά δεν ξέρω πότε θα βρω χρόνο...
    -Το ήξερα! Ξεκόλλα απ' τη ζωή σου μωρή Μαίρη Παναγιωταρά όλη μέρα τρέχεις και έχεις παρατήσει τον εαυτό σου τελείως, έλεος!

  3. Αυτή λέει «ΔΕΝ είμαι η Μαίρη Παναγιωταρά part 1»: Καλή μου κυρία. Εννοείται, μα εννοείται, μα δεν τίθεται θέμα καν, ότι όταν κάνουμε σεξ πρέπει να χύνουμε αμφότεροι. [...] Αν έχουμε πρόβλημα λοιπόν με την μυρωδιά του λέμε χαλαρά να κάνει κανένα μπανάκι. [...] Το να πεις την φαντασίωσή σου, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θες να την πραγματοποιήσεις. [...] Αν αντιδράσει, απλά τον χωρίζουμε! Το να ΜΗΝ το απαιτήσεις είναι ντροπή!

(από HODJAS, 31/08/10)Η κυρία Μαίρη γίνεται θυσία για όλους (β γραμμή ορισμού)  (από GATZMAN, 15/11/11)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
GATZMAN

Βλ. και πρώτο μήδι στο λήμμα φιλιππινέζα. Επίσης σχετικό και το στόρι στην ταινία επάγγελμα γυναίκα

#2
electron

να συμπληρώσω παρότι αναφέρεται στο λjινκ, ότι το τραγούδι το έλεγε και το λέει η Αφροδίτη Μάνου, ίσως η πιο low profile τραγουδίστρια της ελλάδας!!

Ξέρατε οτι εκτός από Μαίρη Παναγιωταρά, είναι η γυναικεία φωνή (μαζί με τον Φέρτη) στο ¨Σαν με Κοιτάς¨, και η γυναικεία φωνή στο ¨πρωινό« του σαββόπουλου; Όλα αυτά (στη δεκαετία του ΄70) πριν τη ¨νύχτα¨, το φοξβάγκεν¨ και τα ¨ροζ¨ του 1980!

#3
Galadriel

Σωστός ελέκτρον.

#4
το Λιοντάρι

Δεν υπάρχει επάγγελμα γυναίκα, υπάρχει μόνο το φύλο : γυναίκα. Όσο πολύ μισογύνης είμαι άλλο τόσο φεμινιστής είμαι. Και τα δυο στον πόλεμο, κι όσοι ζήσουμε , κι όσες πεθάνετε :-) Πάντως η «Μαίρη Παναγιωταρέα» ήταν μια καρικατούρα ελληνίδας γυναίκας στην χαζή TV. Καμμιά σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα. Καμμιά σχέση και με την πραγματικότητα τών 60' 70' 80' etc. Εγώ θυμάμαι να δουλεύω κάποτε από το πρωϊ ως το βράδυ και να παίρνει όλα τα έσοδά μου κάποια γυναίκα σύζυγός μου τότε. Ύστερα θυμάμαι και μια δεύτερη σύζυγο, μία από τα ίδια. Βρε 'σεις δεν πάτε να πουλήσετε το παραμύθι σας κάπου αλλού; Γεια σου mes, εσένα πάντα σε αγαπάω :-( Γεια σου Μαντώ Μαυρογένους...

#5
ΠΡΩΤΕΥΣ

«Εγώ είμαι η νέα γυναίκα, που καπνίζω και θα ψηφίζω»

#6
poniroskylo

Εξαιρετικός ορισμός, πληρέστατος.