Εισάγω ένα λινκ στο περιεχόμενο μιας σελίδας στο internet. Συνήθως αφορά εισαγωγή λινκ σε κείμενο, είτε από τον δημιουργό/διαχειριστή της σελίδας, είτε από τους χρήστες που ποστάρουν σχόλια, χρησιμοποιώντας τα εργαλειάκια που τους παρέχει το site.

Η λέξη λινκ είναι απευθείας μεταφορά από το αγγλικό link που σημαίνει σύνδεσμος. Σε πιο χάρκορ κομπιουτερίστικα συμφραζόμενα λέγεται και υπερσύνδεσμος (hyperlink). Επιτρέπει στον αναγνώστη μιας ηλεκτρονικής σελίδας να μεταφέρεται σε άλλη σελίδα κλικάροντας πάνω στον σύνδεσμο. Έχει ελληνοποιηθεί και αυτή ως λίνκι. Οι λέξεις που περιέχουν σύνδεσμο συνήθως διακρίνονται με κάποια μορφοποίηση (υπογραμμίζονται, έχουν άλλο χρώμα κλπ) και ο δείκτης του ποντικιού γίνεται «χεράκι» όταν τον μετακινούμε πάνω τους (mouse over).

Αυτή η απλή αλλά επαναστατική ιδέα της διασύνδεσης οδηγεί καθημερινά στην όλο και πιο «μη γραμμική» αναζήτηση και άντληση της πληροφορίας: αντί να διαβάζουμε ένα ηλεκτρονικό κείμενο σαν βιβλίο, δηλαδή με αρχή-μέση-τέλος, κατευθυνόμαστε και ανακατευθυνόμαστε συνεχώς σε διαφορετικές ηλεκτρονικές τοποθεσίες, μέσω των links. Ένα πολύ θετικό στοιχείο είναι η εύρεση της συγκεκριμένης πληροφορίας στο χάος του διαδικτύου - ένα αρνητικό είναι ο κατακερματισμός της συγκέντρωσής μας από αυτό το ιδιότυπο ζάπινγκ και η αποσπασματική γνώση που αποκομίζουμε.

Το λινκάρισμα ενίοτε προσομοιάζει σε τέχνη (λέμε τώρα), όταν επιτρέπει να προσαρτήσουμε στα λεγόμενά μας ένα παράλληλο νόημα, σαν υπονοούμενο ή επεξήγηση. Αποτελεί σοβαρή ενασχόληση χρηστών του παρόντος σάιτ.

  1. Από εδώ:

Διευκολύνω το έγκλημα (Λινκάρω)

Νομίζατε ότι είμαστε τεχνολογική μπανανία μόνο στην Ελλάδα; Η Μεγάλη Βρετανία δεν πάει καθόλου πίσω. 26χρονος από το Cheltenham συνελήφθη με την κατηγορία ότι διευκολύνει την παραβίαση copyright μέσω διαδικτύου. Είχε εκεί ένα site ο νεαρός, το TV Links, που είχε και μερικά λίνκια που οδηγούσαν σε ‘κλεμμένα’ βίντεο. Τον μπουζουριάσανε κι ησυχάσανε (;)

  1. Από εδώ:

Κανονικά αποφεύγω να λινκάρω απλές γνώμες διαφόρων συμπολιτών μας, βλόγερ και μη, όμως αυτό που θα δείτε παρακάτω από το βλόγι(ν) του Ερμίππου (και που αρχικώς είχε λινκάρει στο μαγαζί του ο zaphod) δεν πρόκειται για απλή γνώμη, μιας και έχει πλήθος στοιχείων (ΦΕΚ, έγγραφα και λοιπά). [...]

  1. Από πρόσφατη πολιτιστική εξόρμηση σλάνγκων:

- Πώς λινκάρετε ρε παιδιά βιντεάκια στο youtube στο συγκεκριμένο δευτερόλεπτο που λένε μια ατάκα;
- Λέγεται deep linking, ψάξτο στο internet.
- Deep licking;
- Όπα, όπα, μη μας πας στους φραπέδες τώρα! Ντηπ λιν-κινγκ!
- Τι λε ρε παιδάκι μου...

  1. Λινκάζ στο slang.gr.

α. Από τα σχόλια του λήμματος μοϊκάνα:
- Αγαπητέ σέβομαι την γνώμη σου και την συμμερίζομαι εν μέρει αλλά γενικώς
είμαι βράχος στις απόψεις μου. Φιλικά
- Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια φίλε μου
- στο επανιδείν φίλτατε!

β. Στα σχόλια του λήμματος ένα ίσον κανένα (vikar).

γ. Για να πάρει κρούστα το κάψιμο, επισκεφτείτε και αυτούς τους ορισμούς: οφ, γραμμές και παρελάσεις, σλανγκιστί, φυλή κλπ κλπ...

XKCD, The problem with Wikipedia. (από patsis, 27/08/10)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Vrastaman

Τι μας θύμησες! Η ανταλλαγή Ζανούαρ / Μπούμπιτρον ήταν από τις απολαυστικότερες στιγμές που έζησα στο σλανγκρρρ εβα!

Α, και σπεκ :-)

#2
MXΣ

Ευχαριστώ!

#3
Khan

Όπως τους μασόνους τους καταλαβαίνεις από τους ιδιότυπους χαιρετισμούς, τα μέλη της σλανγκοσέκτας τα καταλαβαίνεις από το ότι στο τέλος κάθε φράσης που εκστομίζουν (ακόμη και σε τελείως αθώες λέξεις) λένε μετά ένα λινκ.

#4
Khan

Υ.Γ. Το λινκάρισμα είναι η επιτομή της ποστίλας γιατί χάνεται και το αρχή-μέσο-τέλος και η διάκριση κέντρο-περιφέρεια, και γι' αυτό τα μεταμοντέρνα μυθιστορήματα που σέβονται τον εαυτό τους γράφονται πλέον σε μορφή που απομιμείται το διαδικτυακό λινκάρισμα, δηλ. ο αναγνώστης καλείται να διαλέξει αν θα πάει στην μία σελίδα ή στην άλλη, ανάλογα με το τι τον ενδιαφέρει, κι έτσι συνδιαμορφώνει άμα λάχει και το τέλος του μυθιστορήματος.

#5
Επισκέπτης

εδω και καιρο μουχουσουμπι μου εσενα και τη διχασμενη προσωπικοτητα σου. θα ηθελες μηπως να μας μιλησεις για το προβλημα σου; θα σε βοηθήσει να τα βρεις με τον εαυτο σου.. μη φοβασαι δεν θα πονεσει...

#6
patsis

Μα, σόρυ κι όλας αν στο χαλάω, αλλά εσύ πρώτος γράφεις ανώνυμα! (Και στάνταρ έχεις λογαριασμό) Αυτό τι είναι; Συγκροτημένη προσωπικότητα; Τι άτομα είστε εσείς ρε...

#7
MXΣ

Άστην να λέει φίλε pats! Λέει μια μαλακία και νομίζει ότι έχει πιάσει τον Πάπα απ' τ'αρχίδια... Ρε μουνόσκυλο αν εσύ ρίχνεις κουλούρια τότε μάλλον συμφωνώ με τον patsis. (αν όχι, καλή καρδιά είσαι απλώς μαλάκας)

Α, μου έστειλε και pm ο Μπούμπης και με ρώτησε τί κάνει η μάνα σου.

Φιλάκια Νίκος

#8
patsis

Από 'δω και πέρα δικό σου, εγώ χαλιέμαι. Και με πμ κατά προτίμηση (αυτό πάει στον ανώνυμο καταλαβερμάνα).

#9
MXΣ

Μπα κι εγώ σταματάω εδώ. Δεν έχει πλάκα η ανωνυμία...

#10
Επισκέπτης

@ΜΧΣ εγώ τα είπα αυτά προ πολλού και μάλιστα με θυμό μεγάλο.

@Patsis μη δίνεις σημασία αγόρι μου σε τέτοια τσόλια.
Άμα τα αγνοήσεις πιο πολύ βουρλίζονται.
ΥΣ
Καλό το λήμμα σου αν και δε μού αρέσουν οι αμερικανισμοί. :-)

#11
Επισκέπτης

ο μονος λογαριασμος που εχω φιλε πατσις ειναι αυτος στη τραπεζα και κανεις αλλος

οσο για το μπουχουσουμπι-μηχεσουμπι τι να πω φαινεται οτι εφαγε τα λυσσιακα του που τον πηραμε πρεφα κι αρχισε τις απειλες και τα βρομολογα ο σαπιος . . .

ποναει φιλε μου οταν ξεσκεπαζεται η κομπλεξαρα σου ε ; τσουζει σαν καρπουζι εμ τι νομισες κανουμε τους μαλακες αλλα ολα τα καλα καποτε τελειωνουν και ηρθε κι η μερα που αποφασισα να σε αποκαλυψω και να γινεις ρομπα ξεκουμπωτη . . .

αλλα τι να περιμενεις απο καποιον που διαλεξε για νικ ενα ονομα που οι ανθρωποι δινουν στα κατοικιδια σκυλακια τους (μπυμπις) . . . τοσο φαινεται αξιολογεις τον εαυτο σου . . . μπραβο σου τουλαχιστον ξερεις τα χαλια σου κατι ειναι και αυτο . . . αν και σε φανταζομαι με φατσα γουρουνιου χα χο χο

#12
patsis

Σε ποια τράπεζα;

#13
electron

σπέρματος, να μην πηγαίνει και τόση μαλακεία χαμένη! τι ρωτάς κι εσυ;

#14
nikospip

Υπάρχει μια παράγραφος στο Απόκρυφο Ευαγγέλιο του Γκουσγκούνη, που θα έπρεπε να είχε αποκαλυφθεί νωρίτερα, (αλλά ποτέ δεν είναι αργά) στην οποία ο Δάσκαλος με ακατάληπτα λόγια, σε απλό και κατανοητό ύφος, εξηγεί τη ρίζα της Μαλακίας, υπό το πρίσμα των Επτά Θανάσιμων Αμαρτημάτων, προφητικά στην περίπτωση του σλανγκ.γκρ.

<Ας στραφούμε, τεκνά μου, εκεί όπου όλα ξεκίνησαν, ήτοι στον Ιωάννη 1/α: 1, όπου διαβάζουμε:

“Εν αρχή ήν η Αγαμία και η Αγαμία ην προς την Μαλακίαν, και Μαλακία ην η Αγαμία. 2 Ουτη ην εν αρχή προς την Μαλακίαν. 3 πάντα δι'αυτής ελέχθησαν και χωρίς αυτήν ουδέν”

Επειδή η Αγαμία, αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί, τετραγωνίζει το φαύλο κύκλο των επτά θανάσιμων αμαρτημάτων της slang , κατά κοινή ομολογία όλων των παρθένων οσίων μας (αυτοί ξέρουν), θα επιχειρήσω μια σύνδεσή τους για πληρέστερη κατανόηση: η Ζηλοφθονία (για ένα καλο λήμμα άλλου) οδηγεί στην Οργή (για ένα καλο λήμμα άλλου) , η Οργή στην Αλαζονεία(«Εγώ Ξέρω»), η Αλαζονεία στην Οκνηρία(“Σιγά Μην Γράψω Κάτι Καλύτερο Αφού Ειναι Πιο Εύκολο Να Θάψω Αυτό”), η Οκνηρία στην Απληστεία («Θα Τα Θαψω ΟΛΑ»), η Απληστεία στην Λαιμαργία («Μ' Έκοψε Η Μαλακία, Τί Έχει Να Φάμε;»), η Λαιμαργία στην Λαγνεία («Τι Να Λεει Το newsletter Από Το pornhub.com ;») και η Λαγνεία (επειδή είσαι αρκετα μαλάκας, φτάνοντας ως εδώ, ώστε να μην βρίσκεις γκόμενα) ξανά στην Αγαμία.

Σπάστε, λοιπόν, αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί τον φαύλο κύκλο της Aγαμίας, σπάστε τις αλυσίδες που δένουν το δεξί σας με το πουλί σας, αφήστε στην άκρη τους αυτόκλητους οριστές των ορισμών και κριτές των κριτών και δείτε υπό νέο φως την Χαρυκλύννειο έκκληση «Γαμάτε Γιατί Χανόμαστε (ως slang.gr)»>

#15
Galadriel

Είσαι θεός ρε συ. Τι θεός. Ημίθεος και βάλε. Πες μου ότι το είχες κρατήσει αυτό από παλιά, αυτό μόνο τέλος ααααααχαχαχαχ

Επί του θέματος που έχει συγκλονίσει τον ανώνυμο, μάνα μου νιώσε, στο 'πα με υπονοούμενο, μάλλον μόνο εσύ δεν το ξερες αυτό το υπερτεράστιο μυστικό (δεν αναρωτήθηκες γιατί κανείς δεν είπε κάτι σαν «τελέρε μεγάλε σοβαρά;»), οπότε για πες μας, πώς είναι να είσαι το παιδάκι που δεν το παίζουν και του κρύβονται και βάζουν συνθηματικά για να σε αποφύγουν όλοι μαζί; Πίκρα; Για λέγε...

Σ.ς. παίδες οκ τα σβήνουμε τα ανώνυμα αλλά αφού πιάνετε και τα σιγοντάρετε από κάτω τι να κάνει κι ο μαύρος ο σκλάβος που τα βλέπει μετά; Ό,τι θέτε, εγώ μαζί σας.

#16
Vrastaman

Το πιστό rottweiler ξαναδαγκώνει υπερασπιζόμενο το αφεντικό του! The phenomenon of déjà vu!

#17
Vrastaman

Κωστή στο έχω γράψει σε πιμί, το έχω πει και δημόσια, το επαναλαμβάνω για νιοστή φορά: το 99.99% των παρεξηγήσεων σου οφείλεται στο ότι δεν έχεις διαβάσει και αφουγκραστεί προσεκτικά τι ακριβώς έχει γράψει /ορίσει /λινκάρει κλπ κάποιος. Εάν το έκανες όλες αυτές οι επαναλαμβανόμενες και κουραστικές παρεξηγήσεις θα είχαν αποφευχθεί. Καλόπιστα τα γράφω όλα αυτά. Καλόπιστα λέω: την επόμενη φορά που είσαι έτοιμος να αρπαχτείς πάρε δυο βαθιές αναπνοές, μέτρα μέχρι τι δέκα, και ξαναδιάβασε δυνατά αυτό που θεωρείς ότι σε προσέβαλε!

#18
nikospip

Η αλήθεια Μες είναι ότι το είχα γράψει για μια άλλη περίπτωση που ο σχολιασμός ενός λήμματος κατέληξε να θυμίζει κομμωτήριο λίγο πριν το Μεγάλο Μαδομούνι, αλλά για διάφορους άσχετους λόγους δεν το ανέβασα τότε.

Παρά το ότι δεν συμμετέχω ενεργά όσο άλλοι, σίγουρα όχι όσο θα ήθελα, απογοητεύομαι όταν η ανταλλαγή απόψεων για ένα λήμμα, δλδ η ζωντανή και με μάρτυρες επεξεργασία της σλάνγκ,ενός σημαντικότατου κομματιού της γλώσσας μας, ευτελίζεται σε προσωπικές αντεγκλήσεις, ύβρεις ακόμα και απειλές(!).

Σίγουρα υπάρχουν κάποιοι κακόπιστοι, κάποιοι κομπλεξικοί και κάποιοι απλά ηλίθιοι, όπως σε οποιοδήποτε υποσύνολο της κοινωνίας και σίγουρα και αυτοί από το δικό τους μετερίζι της μαλακίας, προσφέρουν με τον τρόπο τους δείχνοντας ποια είναι η ήρα και ποιό το στάρι.

Σίγουρα επίσης, έστω και έτσι, βεβαιώνεται όποιος μπαίνει εδώ ότι θα βρει ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του έξω κόσμου, αλλά αυτό του βάζει τον πήχυ ήδη χαμηλά-τα ίδια σκατά μπορεί να τα βρει παντού, πρέπει και εδώ που, υποτίθεται, συγκεντρώνουμε γνώση;

Δεν ξέρω αν φταίει η αγαμία (υπάρχουν ηλίθιοι πορνοστάρ και πανέξυπνοι καλόγεροι) αλλά ήταν ένας πρόσφορος τρόπος να πω ότι ήθελα να πω και όποιος συμφωνεί, συμφώνησε. :)