Πίζα ή pisa ή piza. Κατασκευή που χρησιμοποιείται στην υπαίθρια διαφήμιση. Είναι μεγαλύτερη από την ρακέτα, έχει μόνο μία ωφέλιμη όψη· αποτελείται από έναν παραλληλεπίπεδο στύλο, συχνά γειρτό σε σχέση με το έδαφος ώστε να τοποθετείται στην άκρη των δρόμων, αλλά να διατηρεί το πλαίσιο κοντύτερα σε αυτούς, φυσικά παράνομα. Ο στύλος στηρίζει το προαναφερθέν πλαίσιο που είναι αρκετά μεγάλο, τετράγωνο ή παραλληλόγραμμο (τυπικές διαστάσεις 4x3m) επί του οποίου τοποθετείται το διαφημιστικό υλικό σε μεταξοτυπία ή κάτι παραπλήσιο, πάντως αδιάβροχο, καθώς δεν θα προστατεύεται από plexiglass. Τοποθετείται κοντά σε μεγάλους οδικούς άξονες.

Αν και γράφεται συχνά με λατινικούς χαρακτήρες και λέγεται παγκοσμίως, δεν μπόρεσα να βρω ετυμολογία. Αδιευκρίνιστο παραμένει αν σχετίζεται, με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. τον γειρτό στύλο), με την Πίζα και τον πύργο της.

  1. Από εδώ:

Η παράνομη υπαίθρια διαφήμιση, τα billboard, οι «πίζες», οι «ρακέτες» και τα λοιπά διαφημιστικά μέσα του λεγόμενου «Outdoor» (κατά την επαγγελματική ορολογία), υφίστανται αυτό τον καιρό ένα ισχυρό πλήγμα απ’ την ίδια την κεντρική εξουσία.

  1. Από εδώ:

[...] Η ΕΑΧΑ από την πλευρά της δεν έχει κάποιο εμφανές εμπόδιο για να μην κατεβάζει τις μεγάλες πινακίδες (γνωστές και ως «πίζες»), αλλά δεν το κάνει επειδή πρόκειται για μια διαφορετική νομική διαδικασία σε σχέση με την καθαίρεση απλών διαφημιστικών επιγραφών [...]

(από perkins, 01/09/10)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία