Ταλιμπάν αποκαλούνται τα μέλη φονταμενταλιστικής σέχτας Αφγανών ισλαμιστώνε.

Ο όρος παρείσφρησε στην εγχώρια σλανγκ, και έχει ήδη καταγραφεί με την έννοια του ριψοκίνδυνου που κάνει ταλιμπανιές, του ασυλλόγιστου, του θεούσου χριστιανοταλιμπάν, του ελλημπάν, και ταλιμπάν.

Σλανγκιστί, χρησιμοποιείται επίσης με την ευρύτερη έννοια του υπέρ το δέον πυροβολημένου ζηλωτή, ψυχάκια ή σπασίκλα. Για παράδειγμα, ταλιμπάν αποκαλούνται στον ιδιωτικό τομέα οι συνήθως νεαροί και χαμηλόμισθοι πλην φιλόδοξοι υπάλληλοι που ξημεροβραδιάζονται στο γραφείο για να τελειώσουν σήμερα αυτό που θα μπορούσαν να τελειώσουν αύριο.

Πληθυντικός του Αραβικού طالبان (ταλίμπ), μαθητής.

Πέρυ: - Το κομμωτήριο βάρεσε κανόνι και έχω μείνει χωρίς δουλεία, τον δονητή μου μέσα!

Ρένος: - Συμπάσχω φιλενάδα, κι εμένα με πέταξε στο δρόμο η Μεσσαλίνα κι έχω μαύρες αψιλίες. Για δεν στέλνεις κουκουρίκουλουμ στα Κεντρικά, μαθαίνω ότι προσλαμβάνουν μοντέλα. Εγώ έστειλα!

Πέρυ: - Σιγά μην πάρει γιαουρτομούνες σαν εμάς ο Ρουμάνος! Εκεί προσλαμβάνουν μόνο κάτι δεκαοχτάχρονα δίμετρα ταλιμπάν ουκρανάϊζερ για να μοντάρουν από το πρωί μέχρι το βράδυ!

Ρένος: - Κενωνία ψεύτρα…

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Khan

Μπράβο, αν και ξέχασες θαρρώ τους καθ' ημάς ελλημπάν, και απύθμενο σπεκ στον Έλεκτρον για το ανύπαρκτο μήδι!

Μεταξύ φιλοσόφων ταλιμπάν αποκαλούνται οι μεταφυσικοί ξερόλες που δεν έχουν αρκούδως κριτική σκέψη, αλλά είναι υπέρ του δέοντος δογματικοί, εγώ θα προέκτεινα τον όρο για να συμπεριλάβει κάθε απριοριστή.

Επίσης, ο ταλιμπανισμός σαν ευρύτερο φαινόμενο είναι συνέπεια της παγκοσμιοποίησης, είναι τυπική περίπτωση αυτού που οι μεταποικιακές θεωρίες αποκαλούν υβριδική κατασκευή, δηλ. ένας λόγος μιας μη κυρίαρχης μη δυτικής κοινότητας, ο οποίος όμως έχει πάψει πλέον να είναι αμιγώς παραδοσιακός, για τον λόγο ότι αποτελεί απάντηση στον κυρίαρχο εξουσιαστικό δυτικό λόγο μοιραία με τους όρους του τελευταίου. Οπότε παίζουν φαινόμενα μιμητικής και υβριδοποίησης. Είναι χαρακτηριστικό εξάλλου ότι οι Ταλιμπάν θάλλουν στο Διαδίκτυο, όπως άλλωστε και οι e-λληνάρες, οι γεροντάδες που δίνουν την εμπλογκία τους μέσα από μπλογκς και ταλιμπάν.

Θα πρότεινα ως συνώνυμο του ταλιμπάν με την έννοια που δίνεις το μόνο μπλακ με την διαφορά ότι ο ταλιμπάν με αυτήν την σημασία μπορεί να είναι κάποιος πολύ μεθοδικός, ευσυνείδητος και αποτελεσματικός νέος.

#2
Vrastaman

Μερσί Χάνυ για την επισήμανση (απαράδεκτο για πράκτορες, έγινε η σχετική μονδυλοκατυνιά) αλλά και για τα ντιριντάχτα αλλά με την καλή έννοια σχόλια :-) Σπεκια και στον Ελ-έκτρων.

#3
Vrastaman

Θα συμφωνήσω ότι οι ταλιμπάν του ελληνικού εργασιακού χώρου αποτελούν πράγματι υβριδικό κακέκτυπο μεταλλαγμένων / παρανοημένων μιμιδίων. Ο εγχώριος ταλιμπάν είναι βασιλικότερος του βασιλέως - ο αντίστοιχος στην Νέα Υόρκη θα βγει για μπύρες στις 5:00 και σε καμιά περίπτωση δεν θα ξημεροβραδιαστεί στο γραφείο για την τιμή των όπλων. Τηλεφωνήστε την Deutsche Bank και αν βρείτε τελιμπάν μετά τις 4:00 να μου κάνετε piercing.

#4
Nakas

Να προσθέσω και έναν λιγότερο γνωστό τύπο ταλιμπάν του εργασιακού χώρου. Πρόκειται για τους εργαζόμενους σε εργοτάξια με νοημοσύνη και νοοτροπία Νεάντερταλ που πάνε κάθε βδομάδα στο λογιστήριο για να κάνουν φασαρία επειδή δε μπορούν να καταλάβουν τι γράφει η απόδειξη. Πιο κοντά στον αυθεντικό Αφγανό Ταλιμπάν απο τους λοιπούς.