Πρόκειται για συμπληρωματικό ορισμό καθαρά επαγγελματικής αργκό - το λήμμα έχει εξαντληθεί στους λοιπούς ορισμούς παρακαλώ κοπιάστε.

Κλέφτης (αγγλικά thief / sampling thief): Συσκευή δειγματοληψίας από δεξαμενές αποθήκευσης ή μεταφοράς υγρών καυσίμων και λοιπών πετρελαιοειδών.

Θες να ξέρεις τι έχεις μέσα στη δεξαμενή. Παίρνεις ένα δειγματάκι και το στέλνεις στο εργαστήριο να σου πούνε. Μάστα. Και που λέει ο λόγος θες να δεις τι έχει στον πάαατο της τεράστιας δεξαμενής αποθήκευσης που έχει μέσα εκατονεξακόσους τόνους. Έχει νερά; Έχει λασπουριά; Θα ζήσει ο λέβητας γιατρέ μου; Άρα; Πώς το κάνω; Βάζω τον κλέφτηηη:

[img]http://img.photobucket.com/albums/v59/Mesalina/Image492.gif?t=1284462682[/img]

Νάτος από πάνω ^^^: Ένα μπουκάλι με φελλό δεμένο σε σκοινί (ή αλυσιδάκι προτιμητέο γιατί τα σκοινιά ξεφτίζουν, βλ. παράδειγμα) και μέσα σε περίβλημα με μεγάλο βάρος για να το τραβάει στον πάτο.

Πας στην κορφή της δεξαμενής, ανοίγεις την θυρίδα, πετάς μέσα τον κλέφτη κενό και ταπωμένο, βαριά η θήκη, πιάνει πάτο (ακούς το ντουκ, σταματάει να ξετυλίγεται και το σκοινί). Πιάνεις το σκοινί, το τραβάς λίγο να τεντώσει ίσα ίσα (χωρίς να σηκωθεί όμως το μπουκάλι) και ρίχνεις ένα απότομο τράβηγμα (νταγκ!) οπότε φεύγει ο φελλός από το μπουκάλι. Χωρίς φελλό πια, γεμίζει με ό,τι υπάρχει γύρω γύρω (συγκοινωνούντα δοχεία που λέγαμε στο δημοτικό), το αφήνεις, το αφήνεις, το αφήνεις και μετά το τραβάς προς τα πάνω. Το μπουκάλι σου έχει ό,τι έχει ο πάτος. Το 'κλεψες το δειγματάκι, που πραγματικά αντιπροσωπεύει το προϊόν που είχε στο σημείο που έγινε η δειγματοληψία. Γαμάτο;

Disclaimer: Τα ανωτέρω δεν εξαντλούν τα χρησιμοποιούμενα είδη «κλεφτών» ή τους τρόπους δειγματοληψίας, υπάρχουν εκτενή διεθνή πρότυπα για τη δουλειά αυτή (γιατί τι να την κάνεις την ανάλυση άμα το δείγμα είναι τριμπούρδελο), άμα θέτε παραπάνω λεπτομέρειες ψάξτε να βρείτε την ASTM D4057. Πάλι πάθατε μόρφωση.

Το παρακάτω παράδειγμα βασίζεται σε μια πραγματική ιστορία αλλά μόνο βασίζεται. Μπορεί να γυριστεί και σε ταινία, στείλτε πιμί για δικαιώματα:

(Οδηγός βυτιοφόρου ανοίγει παράθυρο εργαστηρίου, χώνει κεφάλι, μιλάει στον χημικό - μαγκιά)
-Πώς ήτανε ρε παλουκάρι το δειγματάκι; Καλό; Να φορτωσουμέτε; Ή θα μας καθυστερήσεις κι άλλο και θα χάσουμε το δρομολόγιο; Α;
(
«είμαι ο γαμάουα επιστήμων βρε πτωχούλη»)
-Κύριε, δεν ήταν καθαρό, δεν μπορώ να το αποδεσμεύσω...
(πάει η μαγκιά... άγχος) -Ω γαμώτο! Νερά; (τσαντίλα) Και τους είπα τους μαλάκες ρε πούστη μου να κοιτάξουν την εξυδάτωση...
-Όχι κύριε, ήταν εντάξει γενικώς, αλλά είχε δύο τρίχες μέσα.
(απότομο σταμάτημα, γούρλωμα το μάτι, αγρίεμα)
-Τι είχε; Τρίχες; ΤΡΙΧΕΣ; (
έναρξη παραληρήματος) Και το κόβεις για τις τρίχες; Και δηλαδή ρε μάστορας πώς την έχεις δει; Ότι το ντίζελ είναι τριχωτό; Ότι όλη η δεξαμενή είναι τίγκα στην τρίχα σαν το δείγμα; Δεν παίζει δηλαδής ρε Αϊνστάιν να είναι από το σκοινί του κλέφτη που ήντουνε ξεφτισμένο; Φέρ' το μπουκάλι, να στις βγάλω εγώ τις τρίχες! (ελπίδα, γλείψιμο) Έλα, αφού είναι καλό το καύσιμο, πες 'ντάξει ρε φίλο τώρα να φύγουμε...
(
στ' αρχίδια του ο άλλος)
-Α κύριε δεν γνωρίζω, εγώ έχω ευθύνη από την παραλαβή του δείγματος, θα πρέπει να ληφθεί επαναληπτικό δείγμα και βεβαίως...
(*οδηγός γουρλώνει κι άλλο το μάτι, κοκκινίζει, θα πάθει εγκεφαλικό, το μετανιώνει, θα πνίξει αυτόν με την ποδιά, το μετανιώνει, απομακρύνεται βρίζοντας στον αέρα περπατώντας ταυτόχρονα)
-ΡΕ ΔΕ ΓΑΜΙΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΟΜΑΔΙΚΩΣ που με ανεβοκατεβάζετε για τις τρίχες γαμώ τις επιστήμες και τα μπουρδέλα σας α να σας γαμήσω όλους, ΦΕΡΤΟΝ ΚΛΕΦΤΗ ΡΕ ΜΑΛΑΚΑ ΝΑ ΞΑΝΑΠΑΡΩ ΔΕΙΓΜΑ, α να σας γαμήσω όλους πάει το καλό το δρομολόγιο για Άγιο Στέφανο, θα έπαιρνα άλλο για Πάτρα μετά, ΜΠΟΥΡΔΕΛΑ Ε ΜΠΟΥΡΔΕΛΑ, τι με κοιτάς κι εσύ ρε αγαμήσου, επαναληπτικό και δεύτερο και τρίτο και σκατά στο σπίτι του μαλάκα με τις τρίχες (***μπλα μπλα περίπου μισή ώρα)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
allivegp

Εξαίρετο δείγμα τεχνικής αργκούς και απαράμιλλο παράδειγμα. Ο εν λόγω κλέφτης, θυμίζει λίγο στον τρόπο λειτουργίας του και το γνωστό μας κωλοβυθόμετρο, νο;

#2
alamo

Mes, τούτο δω που περιγράφεις πιάνει μόνο πάτο, υπάρχουν και «κλέφτες» που κάνουν «αξονική» σε όλη τη μάζα, για πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα.

#3
electron

παραπάθαμε μόρφωση...
εγώ στον πύργο έχω δεκαεφτά τζάκια, οπότε την γλυτώνω. το μόνο που φοβάμαι είναι να μην είναι βρεγμένα τα ξύλα

#4
electron

σε ψηφίζω για διαχειριστή της πολυκατοικίας!!!!

#5
gaidouragathos

Βγήκε στη γύρα ο [w=astrofonias9407#lemma10391 ]κουλουράς [/w]... [w=giourgiastontablametakoulouria8867#] -Γιούρ(γ)ια στον ταυλά με τα κουλούριαααα [/w] Η άχρηστη πληροφορία της ημέρας. Πώς να κλέβεις τον κλέφτη: Κάτω απο το στόμιο τοποθετείται δοχείο διαμέτρου μεγαλυτέρας του κλέφτη νο 1 και ύψους όσο το τάνκι. Γεμίζει τίνγκα με κάφσιμο κομιλφό ενώ πριχού εχει μισογεμίσει ο κλέφτης νο 2 τη δεξαμενή με νερομένο. Αφενός κλέβει στην ποσότητα αφεδύο στην πχιότητα. Τώρα αν ξεμείνει η βάρκα μεσοπέλαα ποιός χέστηκε... αλοίμουνο στους μαλάκες υπηρεσίας... Ολαφ τά τάμαθα απο έναν παππού που συνάντησα μιά μέρα σ ' ενα λεωφορείο υπεραστικό... που έκανε μιά στάση για κατούρημα στην Εθνική μπροστά στο χωράφι που φύτρωσα...

#6
perkins

@gaidouragathos σωστόστ και για το σχόλιο και για τον κουλουρά

#7
Galadriel

άλαμο αυτό πήγα να καλύψω στο δισκλέιμερ - αυτός εδώ ο συγκεκριμένος παίρνει από όπου θες, δηλαδή που λέει ο λόγος άμα θες να πάρεις από το μέσο της δεξαμενής μετράς το σχοινάκι, διαιρείς δια δύο, πετάς το μπουκάλι και το ανοίγεις όταν φτάσει στο μέσο ύψος.

Επίσης παίζει να το ρίξεις στον πάτο και με το που θα το ανοίξεις να το τραβήξεις με σταθερό ρυθμό μέχρι την επιφάνεια, σο έχεις ένα ράνινγκ running sample όπου ο κλέφτης έχει πάρει ποσότητα από κάθε εκατοστό του ύψους ανεβαίνοντας, κι αυτό αντιπροσωπευτικόν.

Είναι πάααρα πολλά - πάντως η ουσία είναι ότι κλέφτης είναι το μιλκομπούκαλο που πετάς για να πάρεις το δείγμα.

Την μέθοδο κλοπής θα σε γελάσω άμα σου πω ότι την κατανόησα γαϊδουράγκαθε, εγώ είμαι της νομιμοφροσύνης και αυτά τα μπαγαπόντικα δεν τα πιάνω με την πρώτη, μάλλον πάντως εννοείς μικρά δεξαμενάκια, γιατί κάτι τέρατα δεξαμενές που βλέπω περνώντας έξω από διυλιστήρια παίζει να τους χώσεις μέχρι πάτου το δοχείο διαμέτρου μεγαλυτέρας του κλέφτη που λες;ι

#8
Galadriel

αγίβε θεγκζ για τα καλά σου λόγια και σένα πέρκυ παρόλο που τα βαλες σε άλλον ορισμό, άστα ήθελες να σηκώσεις το λήμμα σου στα σχολιασμένα. Ελέκτρον μακρυά από μας τέτοια συφορά, να γίνω διαχειρίστρια σε πολυκατοικία άλλης πόλης :P

Ο κουλουράς να πα να γαμηθεί τον έχω χεσμένο.

#9
betatzis

Άψογο, 5 Χ 2.

Το παράδειγμα αξίζει πάρα πολλά λεφτά. Ζωγραφίζει πολύ παραστατικά τα ευτράπελα που δημιουργούνται στους χώρους δουλειάς και παραγωγής, όταν προσπαθούν να συνεννοηθούν αλλά και να συνεργαστούν άτομα με διαφορετικά μπακγκράουντ, π.χ. οι «σπουδαγμένοι», του «Πανεπιστημίου» με τους «λαϊκούς» «εργάτες» (όλες οι λέξεις με πολλά εισαγωγικά).

Στις περιπτώσεις αυτές, αν κανείς από τους δυο δεν προσπαθήσει να κατανοήσει τις θέσεις και τα κίνητρα του άλλου, επέρχεται τέλεια ασυνεννοησία και χάος.

Αυτό με τον κουλουρά μου θύμισε μια ιστορία για ένα κουλουρά, στις επικές παπανδρεϊκές συγκεντρώσεις του ΄81, όπου ο κουλουράς, προσπαθώντας να συμπλεύσει για εμπορικούς λόγους με το σύνθημα «Αλλαγή - Αλλαγή» που δονούσε την ατμόσφαιρα εφώναζε κι αυτός :

«Αλλαγή - αλλαγή από στρογγυλό μακρύ»

Καλημέρα.

#10
patsis

Χεχεχε! Ωραίος ο κουλουρτζής!

#11
Doctor

Ο «κλέφτης» σε άλλη επαγγελματική αργκό (των ναυτιλομένων είναι ένα σχοινάκι που βοηθάει στο βιράρισμα της άγκυρας (δείτε αυτό ή εκείνο).

#12
Khan

Δόκτωρα, δεν το ανεβάζεις;

#13
Doctor

Khan αν το ανεβάσω θα είναι το κοπί το πίτα από ένα από τα δυο άρθρα που έβαλα και δεν θέλω να το κάνω έτσι. Προτιμώ να το αφήσω για κάποιον πιο σχετικό με το αντικείμενο (το έβαλα στο ΔΠ)

#14
Galadriel

To «βελάι» λες;

#15
Doctor

Μες αν έχω καταλάβει καλά το βελάι χρησιμοποιείται για να πετάς το κάβο στη στεριά (για να μπορεί να το πιάσει σίγουρα ο καβοδέτης).

Ο «κλέφτης» βοηθά να σηκώσεις την άγκυρα όταν σκαλώσει πχ. σε βράχια.

#16
betatzis

Χότζια διατριβή εδώ, τελευταίο σχόλιο, για τους φιλομαθείς

#17
Galadriel

Για το φυτούλι τον «κλέφτη» που αναφέρει ο alamo εδώ, γράψαμε;

#18
Vrastaman

Κάτι μου λέει ότι βιάστηκες να γράψεις ότι το θέμα εξαντλήθηκε Μες :-)

#19
Galadriel

Νόμιζα ότι το εξάντλησες :(
Πάρε έναν κλέφτη λοιπόν >>>>

[img]http://thumbnail063.mylivepage.com/chunk63/2001288/1776/small_%CE%9A%CE%9B%CE%95%CE%A6%CE%A4%CE%97%CE%A3.jpg.jpg[/img]

#20
Vrastaman

Η επιθυμία σου διαταγή!

#21
perkins

πεντάστερο. Θα μπορουσε βέβαια ο κλεπτης σας να είχε άλλο σχοινι για τον φελλό και αφου πατώσει να τραβά ( ο κλεπταποδόχος) το αλλο σκοινι. Νομίζομαι ότι θα ήσαντε ευ κωλοτερα τα πραματα.

#22
iron

αχαχαχαχαχαχαααα καλό το παράδειγμα!!!!!!!

και ρε πστ, δυο μέρες δεν διάβασα λήμματα και μου κλέψατε τον κλέφτη, ορισμό 1938567, αυτόν της φωτό, θα το έβαζα εγώ, φτουουουου!

#23
poniroskylo

Σούπερ.