Στασίδι είναι το μέρος που στέκεσαι, και για την ακρίβεια ο όρος αναφέρεται στα στασίδια της εκκλησίας. Αυτές τις περίεργες καρέκλες που οι βραχίονες είναι ψηλά για να ακουμπάς όταν είσαι όρθιος, αλλά έχουν και μία αναδιπλούμενη τάβλα, στην οποία κάθεσαι. Από κατασκευής καταλαβαίνουμε ότι η καρέκλα αυτή είναι φτιαγμένη πιο πολύ για να στηρίζεσαι όταν είσαι όρθιος, και δευτερευόντως για να κάθεσαι. Και αυτό έχει λογική, διότι στην χριστιανορθόδοξη λειτουργία, τον περισσότερο χρόνο οι πιστοί πρέπει να είναι όρθιοι. Και αν σκεφτούμε και το target group, ...καλώς πράττουν οι κατασκευαστές εκκλησιαστικών επίπλων.

Πάμε τώρα στην καθεαυτό έκφραση. Η έκφραση λέγεται για κάποιους συνήθως υπερήλικες που, τις άγιες μέρες, για να προλάβουν να πιάσουν αυτές τις θέσεις, πάνε από νωρίς στην εκκλησία, μην τυχόν και ξεμείνουν και πρέπει να παρακολουθήσουν την λειτουργία όρθιοι. Οπότε ξεκίνησε η έκφραση «πάω να πιάσω στασίδι».

Τώρα, από την εκκλησία η έκφραση πέρασε και στους άλλους τομείς της ζωής. Δλδ, λέμε πολλές φορές για κάποιους θαμώνες, ότι έχουν το στασίδι τους στο καφενείο ή την καφετέρια που συχνάζουν. Δλδ, έχουν το συγκεκριμένο πόστο που κάθονται, και αφού πάνε συνέχεια, το ιδιοποιούνται. Πολλές φορές δε, αν κάτσει κάποιος άλλος τον στραβοκοιτάνε!!!

Έτσι, η ουσία της έκφρασης, εκτός από το πάω από νωρίς κάπου για να προλάβω, σημαίνει και, ότι κάπου είμαι μόνιμος θαμώνας, οπότε έχω την «δική» μου θέση...

πάρτο βάλτο από πρόχειρο : κχαν

(από ιστότοπους)

..........
Πάω και πιάνω στασίδι στο κάγκελο (που και να μην έπιανα σίγουρα θα έβρισκα με τόσο λίγο κόσμο) και περίμενα τους Massive Attacκ....

..........
Πρώτη πιάνει στασίδι η Πόπη Τσαπανίδου στον Σκάι.Επιστρέφει από Δευτέρα μετά από ολιγοήμερες διακοπές σε μια προσπάθεια να μην χάσει κοινό καθώς η τηλεθέαση ...

...........
Ποιόν θα βαρεθούμε να βλέπουμε αυτές τις μέρες; Τον Πέτρο Γαϊτάνο που πιάνει στασίδι από την Κυριακή στο Τραπέζι του Σωτήρη Τριανταφυλλόπουλου. Βέβαια ...

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
GATZMAN

Στος! Την ατάκα την είχε σπρεχάρει κάποτε κι ο Παράβας στην ταινία, ο μάγκας με το τρίκυκλο, λέγοντας: πιάνω στασίδι για λούφα

#2
Khan

Έτσι γιατρέ μου. Λέγεται πολύ για τις τηλε-περσόνες που πιάνουν στασίδι σε κάποιο συγκεκριμένο παράθυρο. Λ.χ. ο Τράγκας πιάνει στασίδι στον Χατζηνικολάου. Ο συγχωρεμένος ο Κακαουνάκης ή ο Κύρτσος λ.χ. πιάνουν στασίδι σε συγκεκριμένους δημοσιογράφους. Επίσης, για πολιτικούς που είναι συχνά προσκεκλημένοι συγκεκριμένου δημοσιογράφου. Ο Σαραντάκος εδώ αναφέρει την δήλωση του Τσίπρα για τον Λοβέρδο ότι «έχει πιάσει στασίδι στα κανάλια και πότε κλαψουρίζει, πότε λεονταρίζει», καθώς και τον Γιανναρά, που έχει πιάσει στασίδι σε συγκεκριμένο τηλεπαρουσιαστή (νομίζω στο ΕΤ3;)

Ο Σαραντάκος επίσης αναφέρει τον ημέτερο Ντεσπεράντο, ο οποίος στο εμβληματικό λήμμα μπάρμπα-Μπρίλιος λέει ότι ο μπάρμπα-Μπρίλιος «έχει πιάσει στασίδι με 50 στην αριστερή λωρίδα και δεν καταλαβαίνει γιατί όλοι τον μουντζώνουν και κορνάρουν».

#3
electron

επίσης υπάρχει ένα έθιμο (μάλλον είναι τοπικό) όπου την ώρα της ανάστασης οι κατέχοντες τα στασίδια, χτυπάνε τις αναδιπλούμενες τάβλες, κάνοντας θόρυβο, γιορτάζοντας την ανάσταση. Κάτι σαν το μπομπάκι του ηλικιωμένου!!!

(Κάθε φορά που γράφω τη λέξη «ηλικιωμένος» ακούω την γιαγιά ήλεκτρον μου να μου λέει «εκεί που είσαι ήμουνα, κι εδώ που είμαι θα 'ρθεις)

#4
Khan

Το έθιμο αυτό υπάρχει νομίζω γενικά στις ελληνόφωνες εκκλησίες, τώρα και στο συσιφόνι.

#5
ΠΡΩΤΕΥΣ

Χαχαχαχα, Γαιτάνος και Τριανταφυλλόπουλος τζούνιορ! Χαχαχα, πού τους βρήκαμε ρεεεεεεε!

Υπάρχει και η παράφρασις «στου τσαρδιού σου το στασίδι έφαγα κλωτσιά στο φρύδι»...

#6
Desperado

@ΠΡΩΤΕΥΣ Αυτό το έχω ακούσει ως παράνομο ρεμπέτικο ως: Του μουνιού σου το γλωσσίδι, μου δωσέ κλωτσά στ' αρχίδι βρε«!!

#7
patsis

Βλ. και εδώ, στα σχόλια. Και καλωσήρθες πίσω.

#8
dryhammer

Παλιότερα, οι πλούσιοι είχαν το δικό τους στασίδι (έναντι δωρεάς υπέρ του ναού κλπ βεβαίως βεβαίως) σε διακεκριμένη σειρά και σε καποιες εκκλησίες υπήρχε και ταμπελίτσα με το όνομά τους. Μάλλον πήγαινε σετ με τον οικογενειακό τάφο. Αλλά και οι μόνιμοι θαμώνες είχαν τη θέση τους που δεν την έπαιρνε άλλος. Όπως και στα καφενεία.

#9
Khan

Μας πήρανε χαμπάρι και στο ΑμέρικαΜας πήρανε χαμπάρι και στο Αμέρικα

#10
donmhtsos

Τι μου θύμισες τώρα! Ο Ν. ο παρτουζάνος ηταν ρέκτης της τσόντας. Την εποχή εκείνη ('70 κάτι) που δεν υπήρχε διαδίκτυο (ούτε καν βίντεο) σύχναζε σε τσοντάδικο και συγκεκριμένα στο "Λίνα" (στους Αμπελοκήπους, πίσω από το νοσοκομείο "Ελπίς"). Έλεγε, δε, χαρακτηριστικά: "Εγώ στο "Λίνα" έχω στασίδι!"