Πρόκειται για τον ανθό της γαλατσίδας. Αυτό που όλοι μας έχουμε φού και φού σκορπίσει στους πέντε ανέμους με ένα φου.

Η σύζυγος του Τζέφρι μας πληροφορεί ότι αποκαλείται κλέφτης διότι μπαίνει στα σπίτια μας απρόσκλητο με τον αέρα (βλ. παράδειγμα). Κάτι θα ξέρει εκείνη.

Έμπνευση: Mes και Gaidouragathos.

- Γαλατσίδα ή Ζόχος. Φυτεύεται σε κήπους για να ελκύσει τις μικρές Νεράιδες. Αποξηραίνεται και προστίθεται στα ονειρομαξιλάρια για να έρχονται τα αερικά στα όνειρά μας. Η παράδοση επίσης λέει, ότι το Φθινόπωρο που οι σπόροι του φυτού σκάνε και πετάνε εδώ κι εκεί (οι λεγόμενοι «κλέφτες»), αν πιάσεις έναν «κλέφτη» και μετά τον αφήσεις, θα σου εκπληρωθεί μια ευχή.
(εδώ)

- Στις προθήκες με τα αντίγραφα φυτών και ανθέων η κυρία Ερντογάν στάθηκε μπροστά σε μια εντυπωσιακή επιχρυσωμένη γαλατσίδα. «Αυτό το φυτό λέγεται “κλέφτης” γιατί οι σπόροι που μοιάζουν με φτερό μπαίνουν στις αυλές και στα σπίτια με τον άνεμο» την ενημέρωσε η κυρία Αντα Παπανδρέου και εκείνη φάνηκε να διασκεδάζει με την ονομασία του φυτού...
(τα «ΝΕΑ»)

Προσοχή, κλέφτης! (από Vrastaman, 15/09/10)«Τα ιώδη άνθη του γαϊδαουράγκαθου έχουν αλλάξει μορφή κι έχουν μετασχηματιστεί σε δέσμες από »κλέφτες«». (από Khan, 15/09/10)Ο κλέφτης του φίλου γαιδουράγκαθου.Παιζει και σε παλιότερο κλέφτη που έχει αποφυλακιστεί ήδη. (από GATZMAN, 15/09/10)(από perkins, 27/09/10)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
HODJAS

Milk smart...

#2
vikar

Σωστός! Χρόνια είχα να τ' ακούσω.

#3
gaidouragathos

Aκούστε κι αυτό!!!
Η επίσημη ονομασία για τον «κλέφτη» είναι πάππος.

Πάπυρος:
πάππος: λοφίο ή στεφάνη από λεπτοφυές και μαλλώδες χνούδι που αναπτύσσεται στο άκρο τών σπερμάτων ορισμένων φυτών της οικογένειας τών συνθέτων και μετά την ωρίμαση τού καρπού διασπείρεται από τον άνεμο και λειτουργεί σαν αλεξίπτωτο, εξασφαλίζοντας έτσι τον πολλαπλασιασμό τού είδους, γνωστό σήμερα και με την κοινή ονομασία κλέφτης («γραίας ἀκάνθης πάππος ὥς φυσώμενος», Σοφ.) Κιάλλα πολλά ωραία εδώ

#4
perkins

Το λέγαμε και ήλιο στα μικράτα μας.

#5
iron

είναι από τα κατεξοχήν ανεξήγητα φαινόμενα των πολύ παιδικών χρόνων.

βράστα με πρόκαμες.

#6
Khan

«Τα ιώδη άνθη του γαϊδαουράγκαθου έχουν αλλάξει μορφή κι έχουν μετασχηματιστεί σε δέσμες από »κλέφτες«».
Από εδώ.

Τυχαίος ο πασαδόρος; Δε νομίζω...

#7
Khan

ΥΓ. Χαχαχαχα (η 2η παράγραφος)