Είσαι στο κότερό σου και οργώνεις τα πέλαγα. Έλα όμως που κάποια στιγμή χρειάζεται να αράξεις και λίγο σε κάποιο κολπίσκο. Φουντάρεις την άγκυρα, ρίχνεις τα μπανάκια σου, πίνεις τα ποτάκια σου και μετά από μερικές ώρες ετοιμάζεσαι να φύγεις. Έλα όμως που ο βυθός είναι βραχώδης (δεν το είδες πριν φουντάρεις) και τώρα σου βγαίνει η πίστη ανάποδα για να βιράρεις την άγκυρα.

Οπότε μαθαίνεις ότι σε βραχώδη βυθό πρέπει να κάνεις κόλπα ζόρικα που κάνουν στην Ινδία, για να βιράρεις εύκολα. Ποιο είναι το κόλπο;

Βάζεις κλέφτη. Δένεις δηλαδή ένα σχοινάκι στον αγκώνα της άγκυρας, την άλλη άκρη του σχοινιού τη δένεις σε μια τσαμαδούρα και ρίχνεις την άγκυρα. Όταν θες να βιράρεις, πας στο σημείο που είναι η τσαμαδούρα (πάνω από την άγκυρα) και βιράρεις χωρίς κόπο (αλλά με τρόπο).

Από εδώ:
Αν η άγκυρα «ντέσει», κάνουμε κινήσεις με τη μηχανή, βιράροντας από διαφορετικές γωνίες για να την ελευθερώσουμε. Με τον «κλέφτη» όμως μπορούμε να έλθουμε απίκο και λασκάροντας την καδένα και βιράροντας τον κλέφτη, ν' αλλάξουμε τη θέση της άγκυρας μέχρις ότου ελευθερωθεί, οπότε βιράρουμε κανονικά την καδένα.

Άγκυρα με κλέφτη (από το site που είναι και το παράδειγμα) (από Doctor, 16/09/10)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Doctor

Η αναφερόμενη είναι μια από τις εφαρμογές του κλέφτη στην αγκυροβολία. Υπάρχουν και άλλες τεχνικές που μπορεί να βρει κανείς στο internet (ή στα εγχειρίδια) και που όλες αποσκοπούν στο να κάνουν πιο εύκολο το βιράρισμα της άγκυρας.

#2
patsis

Έχει πλακώσει καραβάνι κλεφτρόνια στο σάιτ.

#3
Doctor

Φαντάσου σκηνικό: Σε λιμανάκι νησιού, που είναι τίγκα στις γαλατσίδες, δίπλα σε αραγμένο σκάφος που έχει βγάλει τη άγκυρα στη στεριά για μόστρα, το ταβερνάκι στο τραπέζι του οποίου υπάρχει το μπουκάλι και το ποτήρι που αναφέρονται στους άλλους ορισμούς του λήμματος, οι σλάγκοι μαζεμένοι τριγύρω και ένας φωνάζει:

«Αυτός είναι ο κλέφτης»!

#4
Galadriel

Ε, να, είδες; Τόσο φοβερό ήταν να γράψεις έναν φοβερό ορισμό; :D

#5
Doctor

Χτες ναι ήταν (σήμερα βοήθησαν κάτι τσίπουρα που ήπια).

#6
iron

να δούμε τι άλλο με τους κλέφτες, περιμένω.

#7
Galadriel

Να βάλουμε και αυτούς που κάνανε παρέα στους αρματωλούς.

#8
Doctor

Αυτοί κττμγ μάλλον δεν είναι σλαγκ Αλλά για πληρότητα ας παραπέμψουμε το χρήστη στο ΛΚΝ όπου γράφει:

κλέφτης 2 ο : μέλος ανυπότακτων ομάδων, που κατά την Tουρκοκρατία είχαν καταφύγει στα βουνά, κυρίως του Ολύμπου και της Πίνδου, ζούσαν από επιδρομές και ληστείες και αποτέλεσαν τα σώματα αντίστασης εναντίον των τουρκικών αυθαιρεσιών: Οι κλέφτες και οι αρματολοί.

#9
Galadriel

Χούμορ ήντουνε.