Ο πάρα πολύ βλάκας, ο εντελώς τελείως.

Σχετικά με την ετυμολογία οι γνώμες διχάζονται. Άλλοι λένε ότι παράγεται από το παν + βλάκας (κατά το πανγαμάτωρ) με την παρεμβολή ενός ι για να είναι πιο σένιο και άλλοι ότι παράγεται από το αρχαίο επίρρημα πάνυ που σημαίνει πάρα πολύ.

Και τα τέσσερα χρησιμοποιούνται αβέρτα και η σειρά με την οποία μπήκαν στο λήμμα εκφράζει τη συχνότητα με την οποία εμφανίζονται στη γούγλη.

Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση.

Και πανίβλακας και θρασύς. Θεέ Αντώναρε.. (από εδώ)

φάλαινα όρκα έφαγε τον (πανύβλακα καριόλη) εκπαιδευτή της (από εδώ)

Και από την άλλη το άλλο Νεοεποχικό φρούτο, ο Γιωργάκης (λαμόγιο δεν μπορώ να τον πω γιατί είναι πανύβλαξ και έχει συνεπώς το ακαταλόγιστο)... (από εδώ)

Θα προτιμούσα αντί να με αποκαλείς πανίβλαξ να πρότεινες κάτι πιο επικοδομητικό... (από εδώ)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
iron

αχ με πρόλαβες, μόνο 1,5 χρόνο το είχα στο πρόχειρό μου γμτ...

#2
protnet

Ναι αλλά αλλάζοντας τον τίτλο του λήμματος έχασε το νόημά της η ατάκα: «η σειρά με την οποία μπήκαν στο λήμμα εκφράζει τη συχνότητα με την οποία εμφανίζονται στη γούγλη» καθώς και η ατάκα: «Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση» καθώς υπονοούσε ότι το σωστό είναι με «υ».
Το έβαλα με όλες τις παραλλαγές επειδή είδα ότι έτσι μπαίνουν αυτές οι περιπτώσεις όπως πχ. ντεκαυλέ, ντεκαβλέ κ.α.
Όσο για το πιο πρέπει να μπαίνει ως κύριο, φαντάζομαι ότι θα έχει συζητηθεί αρκετά, πάντως η προσωπική μου άποψή, όπως έχω πει και αλλού είναι να μην μπαίνει πρώτο το γραμματικά σωστότερο αλλά το σλανγκικώς δοκιμότερο.

Νιώσε ελεύθερος πάντως να κάνεις ό,τι προσθήκες θέλεις στο λήμμα.

#3
iron

χμμμ, δεν έχεις άδικο, θα το ξαναβάλω ως είχε προς το μπαρδόν και μετά βλέπουμε πώς να γίνει ώστε η αναζήτηση και το λινκάρισμα να είναι εύκολα, το συζητάμε, έχει ο θεός, κλπ.

#4
iron

νομίζω ότι στην περίπτωση αυτή το σλανγκικώς και το γραμματικώς ορθότερο συμπίπτουν (πανύ-) ή είναι ιδέα μου;

και επίσης τα ντεκαβλέ κλπ πρέπει να τα ταχτοποιηθούν, ω ναι, εκκρεμότης άαααααααλλη μία.

#6
vikar

Θέλει λίγο ψάξιμο. Είτε πράγματι ο σχηματισμός είναι αυτός που λέει ο πρότνετ και θα πλάστηκε υποθέτω ώς παλαιοελληνισμός, είτε πλάστηκε κάτω απ' την επίδραση λέξεων που ξεκινάν ως /pan'i/, όπως πανύψηλος και πανίσχυρος, οπου το άλφα συνθετικό είναι απλά το παν- (δέν είναι πολλές αυτές· στα λεξικά βρίσκει κανείς και το πανίερος ξερωγώ). Στη δεύτερη περίπτωση, χάριν απλογραφίας, θα μπορούσε να γράφεται και με γιώτα.