Το υπερβολικά στολισμένο (τετράχορδο συνήθως) μπουζούκι. Αυτό που διαθέτει στολίδια με κλάρες, σταφύλια, Παρθενώνες, Αγιασοφιές, Ελληνικές σημαίες... τα πάντα όλα!

Συνήθως τέτοιες lat;ernew διαθέτουν οι Ελληνοαμερικάνοι και οι Ελληνοαυστραλοί μπουζουξήδες.

Σκηνή σε σκυλάδικο στην Αστόρια. Ο Gus είναι προμηθευτής έτοιμου πάγου. Μπαίνει στο σκυλάδικο να παραδώσει εμπόρευμα και τον μπανίζει ο φίλος του ο Takis.

- Hey, Gus, come here. Sit down να σε κεράσω something.
- OK Takis, αλλα only for a couple of ώρες γιατί I' m μπίζι αύριο.
- Έλα. Look, σήμερα παίζει φίρμα boozooxis. O Antonis ο Ξαπλαντέρης.
- Who; That guy; And what is that που κρατάει; Laterna;
- No, bouzouki. Έτσι τα στολίζουν και στην Πατρίδα.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Vrastaman

Σωστόστ! Ίσως το λήμμα θα πρέπει να ανέβει και με generic ορισμό, καθώς το λατέρνα μπορεί να περιγράψει και οτιδήποτε το παραφορτωμένο και καρακιτσάτο.

#2
Asterix

Ετσι είναι βράσταμαν. Λατέρνα = κιτσάτο στόλισμα μέχρι αηδίας. Να πούμε ότι η συγκεκριμένη σκηνή είναι γεγονός πέρα ως πέρα. Ακόμα και τα ονόματα είναι αληθινά. Συνέβη το 1990. Ημουνα φοιτητόμπας εκείνα τα χρόνια και έκανα χρέη κιθαρίστα με τον μακαρίτη τον Αντώνη. Το δε σκυλάδικο έφερε την κωδική ονομασία «Parthenonas 2». Σουρεαλιστικές καταστάσεις. Αν βγαλεις μια νύχτα σε ελληνο-σκυλάδικο στην Αμερικα, αλλάζει for ever η οπτική της ζωής σου. Μάδαφάκα κατάσταση. Ποιά πιάτα και μαλακίες. Σπάνε ακόμα και τα ρολόγια τους.

#3
Vrastaman

Έτς! Δεν θα ξεχάσω την απόλυτη φρίκη σε γαβγάδικο στην ελληνικής γειτονιάς της Βαλτιμόρης. Το μαγαζί είχε ως ντεκόρ μια ξεθωριασμένη αφίσα της Μάρθας Καραγιάννη - nuff said. Αλλά το πιο τρομακτικά μεταλλαγμένο και παρακμιακό σκυλάδικο που επισκέφτηκα έβα ήταν στην Κύπρο...