Αναφέρεται σε γυναίκα τις οποίας το μέγεθος του στήθους της είναι τέτοιο που ξεπερνάει κατά πολύ τον μέσω όρο και αποτελεί το σημείο αναφοράς του σώματος της. Όπως και η βυζαρού, δεν είναι απαραιτήτως προκλητική, όμορφη ή νέα γυναίκα, σε αντιπαράθεση με την βυζού.

Μπορεί να χαρακτηριστεί και ως γυναίκα με υψηλό κέντρο βάρους, ενώ στο πέρασμά της δύναται να ακουστεί το χαρακτηριστικό επιφώνημα «ζάααρες» (εκ του βυζάααρες, όπου το βυ- παραλείπεται για να αποφευχθεί η προσβλητική χροιά της λέξης, χωρίς όμως αυτό να επιτυγχάνεται τις περισσότερες φορές).

Συναντάται και ως μπροστοκούνα, που παραπέμπει σε αυτοκινητιστικό όρο (βλ. πισωκούνα), αλλά εννοεί γυναίκα με πλούσιο στήθος, ενώ δεν θα έπρεπε να παραλειφθεί και το περιπαικτικό βυζιάρα (όπως παραπονιάρα, κλανιάρα, χαδιάρα, αλανιάρα κ.α.).

- ... άσε, ξέρω. Θα μου πεις ότι τα δόντια της είναι λες και έχει μασήσει χαλίκια, ότι καρφώνει μπιφτέκια με την μύτη της και ότι είναι τόσο κοντή που το καπέλο της βρομάει ποδαρίλες, αλλά είναι μπροστόβαρη κι εμένα αυτό μου φτάνει. - Ότι είσαι βυζολάγνος το 'ξερα, αλλά ότι θα 'φτανες μέχρις αυτού του σημείου δεν το περίμενα πότε! Από αύριο ούτε καλημέρα!
- Τι καλημέρα, που σε απολύσανε και από αύριο θα ξυπνάς το απόγευμα, όπως παλιά...
- τέσπα...

(από Khan, 07/04/14)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Vrastaman

Χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια και κατά κόρον από ανθρώπους της Ολυμπιακής για γυναίκες που λόγω κέντρου βάρους συχνά πέφτουν από τις σκάλες του αεροσκάφους...

#2
perkins

κλασσικό- ωραίος.