Όταν αρχίζει να περπατά το παιδί, η μάνα κάνει περπατόπιτες. Μία ολόκληρη πηγαίνει στην νονά και επίσης από μία ολόκληρη πηγαίνει στις γιαγιάδες του παιδιού. Η νονά είναι υποχρεωμένη να πάρει τα πρώτα παπούτσια στο παιδί, ενώ η γιαγιά και ο παππούς δίνουν ένα δώρο στο παιδί, όπως επίσης του δίνουν και κέρματα, με τα οποία του εύχονται «σιδερένια πουδαρούδια».

Τις υπόλοιπες πίτες που κάνει η μητέρα τις κόβει σε κομμάτια και τις μοιράζει σε συγγενείς και φίλους επάνω σε ένα δίσκο. Ο καθένας για να πάρει το κομμάτι του πρέπει να τρέξει, για να τρέχει και το παιδί και όλοι δίνουν του κέρματα και του εύχονται «σιδερένια ποδαρούδια».

Στη συνέχεια βάζουν πάνω σε ένα τραπέζι διάφορα αντικείμενα που αντιπροσωπεύουν επαγγέλματα π.χ. χτένα = κομμώτρια, λεφτά = πλούσιος, λαχανικά = κηπουρός κ.α., κάνουν τρεις φορές το σταυρό στην πίτα και η μάνα, κρατώντας το χέρι του παιδιού, κρατάει το μαχαίρι και σταυρώνει τρεις φορές την πίτα.

Μετά την κόβει σε κομματάκια και όλοι περιμένουν να δουν τι θα πάρει το παιδί στα χέρια του. Πιστεύουν ότι το αντικείμενο που θα πάρει από το τραπέζι θα είναι το επάγγελμά του. Αυτό το έθιμο διατηρείται και σήμερα σε πολλές οικογένειες.

Σημ.: ο ορισμός μεταφέρθηκε αυτούσιος από το http://rizia.tripod.com/ethima3.htm.

- Κοπιάστε γειτόνοι και σας έκανα μια ωραία περπατόπιτα για τη μπέμπα.
- Να σας ζήσει.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
iwn

Αν κάποιος ενήλικας σκοντάφτει η πέφτει συχνά οι άλλοι πειρακτικά λένε -Είναι επειδή όταν ήταν μικρός δεν του έκαναν περπατόπιτα.

#2
perkins

που γίνεται αυτό;

#3
iwn

Θεσσαλονίκη σίγουρα .Από πρώτο χέρι.

#4
iron

αν μη τι άλλο έχει πλάκα αυτό το έθιμο. κάνει και για παιχνίδι.

#5
jesus

όταν μαθαίνει να γουρδωνει το περπουτσι παραμοιρα κάνουνε κ γουρδόπιτα;

#6
iron

πού να δεις και όταν μπαίνει στο πρωκτικό στάδιο.

#7
perkins

ομορφαααααααααα!

#8
jesus

σταδιόπιτα ρε πέρκι. τι νόμισες;

#9
Galadriel

Υποτεθείστω τώρα ότι την ώρα που περπατάμε ο πέοντας σηκώθηκε δημοσίως και πρέπει επειγόντως να γίνει απόκρυψη αλλιώς καταστράφηκε το ίματζ. Πώς να τον κρύψεις; Αξιοποιείς το έτερον ήμισυ το οποίον περπατάει δίπλα σου; Περπατόπιπα. (νομίζω γκατζ πρέπει να είσαι περήφανος για μένα και μετά απαυτό πάω να εξομολογηθώ κι έρχομαι)

#10
GATZMAN

Αναμφισβήτητα. Βέβαια, κάποια στιγμή μπερδέυτηκα. Διαβαζα και νόμιζα ότι άκουγα τη σκέψη μου.Κι όπως κυλούσαν οι στίχοι από μπρός μου, ελεγα.. τώρα θα εμφανιστέι ο φραπέ.... τώρα θα εμφανιστεί ο φραπέ. Αλλά ο μπαγάσας είχε γίνει Λούης. Νομίζω όμως πως τώρα είναι ώρα για να διαβάσω αυτό το ιερό κείμενο, μπας και εξιλεωθώ για τις βέβηλες σκέψεις μου. Ποιος να το 'γραψε άραγε;

#12
Vrastaman

Mes, η περπατόπιπα είναι ειδικότητα ενός όρθιου τσιμπουκιού. Αλλά ας μην ξεχνάμε και την παππουτσόπιτα, την ευχαριστήρια σπονδή παππούδων στην Pfizer για το Viagra.

#13
GATZMAN

όπου οι βετεράνοι καπνίζουν με πλήρη τελετουργία την πίπα της ειρήνης