Πυθαγόρειο θεώρημα (αργκό) = το τεσσαράγωνο της παρακατιανής τεντώστρας πατσίζει με τη σούμα των δύο απέναντι παϊδιών που σκουντουφλιούνται κατακέφαλα.

Προσέξτε ότι ο ορισμός δεν είναι σωστός, γιατί θα έπρεπε να γράφει «με τη σούμα των τεσσαραγώνων... κατακέφαλα», εντούτοις είναι ο αυθεντικός που κυκλοφόρησε για πλάκα στα σχολεία πριν από πάρα πολλά (τι θυμήθηκα τώρα) χρόνια.

Το κλασσικό, όπως μου το έχουν διηγηθεί:
- Κώστα παιδί μου, πες μας τι λέει το πυθ. θεώρημα.
- Το τεσσαράγωνο της παρακατιανής τεντώστρας πατσίζει με τη σούμα των δύο απέναντι παιδιών που σκουντουφλιούνται κατακέφαλα.

Λέγεται ότι ο καθηγητής που το άκουσε ψάρωσε τόσο που το πέρασε για σωστό, χωρίς να προσέξει τη μικρή (αλλά ουσιώδη) παράλειψη που ανέφερα στον ορισμό.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
poniroskylo

Για τις διάφορες εκδόσεις του συγκεκριμένου καλαμπουριού και την προέλευσή του, δες εδώ, περίπου μισή οθονιά κάτω.

#2
Khan

Αυτό το αργκό στον τίτλο τι νόημα έχει; Υπήρχε περίπτωση σ' αυτό το σάιτ να μπει το κανονικό θεώρημα του Πυθαγόρα ως λήμμα; (Ποτέ δεν ξέρεις βέβαια...).

#3
PUNKELISD

Έλα μουντέ, ποτέ δε ξέρεις. Μήπως τελικά το λήμμα να προφέρετε Πυθαγόρειο θεώρημα, αργκό εντός παρενθέσεως (;)...

#4
iron

θα ήθελα κάτι άλλο για λήμμα, τ. σκέτο «τεσσαράγωνο». Για πείτε και σεις τις ιδέες σας, και αν ο συγγραΦεύ συμφωνήξει, το αλλάζουμε μνια και καβλή. αλλιώς απλώς φεύγει το «αργκό».

#5
PUNKELISD

Βάλτα όλα μέσα: Πυθαργκόριο θεώρημα (δε μου κάθεται καλά όμως)

#6
GATZMAN

Ki o Αλαν Γκόρ μπήκε ακούσια στο πιθάρι

#7
vikar

Νομίζω οτι καλά ειναι ως πυθαγόρειο θεώρημα. Άν το ψάξει κανείς, ειδικά αμα δέν τό 'χει ξανακούσει, είναι πολύ πιθανό να το ψάξει έτσι ακριβώς.

Σωστός ο φιστίκις, και επιφυλάσσομαι για γενικό λήμμα περι μαθηματικού χούμορ που έχω στα σκαριά εδώ και μήνες...

#8
johnfistikis

το αργκό σε παρένθεση μπήκε γιατί ο όρος «πυθαγόρειο θεώρημα »από μόνος του δεν συνιστά αργκό έκφραση. Τι κάθεστε τώρα μερικοί και πιάνεστε από μια λεπτομέρεια που μπήκε για λόγους πληρότητας, και γράφετε, γράφετε...
τεσπα μπορείτε να βγάλετε την παρένθεση άμα σας ενοχλεί τόσο

όσον αφορά το «τεσσαράγωνο» δεν έχει χρησιμοποιηθεί αλλού σα λέξη παρά μόνο σε αυτό τον ορισμό, και φυσικά όποιος θέλει μπορεί ελεύθερα να γράψει ένα ορισμό.