Το μότο του κομπλεξάρα. Η συνταγή ζωής του.

Σκοπός του είναι να αιφνιδιάσει τον πλησίον, πατώντας συνήθως εκεί όπου μαντεύει -ή γνωρίζει καλά!- ότι ο άλλος πονάει ή χωλαίνει ή ψαρώνει ή είναι απροετοίμαστος ή έχει ενοχούλες ή είναι άβγαλτος. Κι έτσι του κόβει τα φτερά και του βουλώνει το στόμα προτού καλά-καλά μιλήσει.

Προϋποθέτει ιδιαίτερη τεχνική αυτό, καθώς και χρόνια αυτομαθητείας. Η κομπλεξάρα (που, οκ, δεν φταίει, γιατί κανείς δεν φταίει, αλλά και μεις δεν φταίμε που είναι κομπλεξάρα), η κομπλεξάρα λοιπόν, έχει ζήσει, ως παιδί ή/και στην εφηβεία, ταλαιπωρημένη και λουφαγμένη, παρατηρώντας το τι και το πώς των άλλων, και εστιάζοντας στις αδυναμίες τους.

Με την πάροδο του χρόνου έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερη οξυδέρκεια (ο κομπλεξικός είναι συχνά-πυκνά πανέξυπνος, έχει καλό IQ, απλώς το EQ του είναι γαμημένο) και είναι σαν το υπό διωγμόν αγρίμι, πάνοπλος να αμυνθεί. Του λείπει όμως εντελώς τελείως η ικανότητα επίθεσης. Δεν μπορεί να μπει μπροστά. Χρησιμοποιεί λοιπόν, ασυνείδητα ως επί το πλείστον, την παραλλαγή: καθιστά την άμυνα επίθεση, και ξεμυτά με τα νύχια έξω, δίνοντας, εκ πρώτης όψεως, την εντύπωση του γκραν γαμάω. Έτσι αιφνιδιάζει τον άλλον, ο οποίος βρίσκεται προ δικανικών επιχειρημάτων, αποστομωτικών, ξεμπροστιαστικών (καθότι είναι διάφανος στα μάτια του κομπλεξικού).

Η συνταγή αυτή μάλλον έχει προέλευση από την εποχή των σπηλαίων και ως έκφραση πρωτοβγήκε από φάση ποδόσφαιρο ή πεδίο μάχης, αλλά έχει εφαρμογή σε διάφορους τομείς της ζωής: κυνήγι, δικηγορία, ντιμπέιτ, σχέσεις, πολιτική κλπ και προσωποποιείται ωραιότατα στον τύπο του ινστρούχτορα (κυρ. και μετ.), του μέντορα, του πυγμαλίωνα, του ξερόλα και και και.

Η έκφραση είναι αντρική, όμως την λένε πια και οι γυναίκες. Όσο για την εφαρμογή της, ισχύει μια χαρά και για τα δύο φύλα. Από την γυναίκα έχει στόχο συνήθως το παιδί της ή τη φιλενάδα, όχι τόσο τον γκομενοσύζυγο.


Σημ.: το σύνηθες είναι να λέμε τη φράση ανάποδα: «η άμυνα είναι η καλύτερη επίθεση». Έτσι εντοπίζεται πιο πολλές φορές στο γούγλε. Είναι όμως λάθος. Τώρα, στο αυτί ταιριάζει καλύτερα, στον ρυθμό, δεν ξέρω. Μπορεί απλώς να είναι γλώσσα λανθάνουσα που την αλήθεια λέγει, δηλ. εμείς οι κομπλεξικοί που ξέρουμε ότι, στην ουσία, αμυνόμαστε και δεν επιτιθέμεθα, λέμε κατά λάθος το σωστό.

  1. - Ρε μαλάκα, τι σου έκανε το κορίτσι και όλο πουτάνα την ανεβάζεις, βρώμα την κατεβάζεις, και μάλιστα μπροστά σε όλον τον κόσμο; Την έχεις διαλύσει, θα σου φύγει!
    - Άσε ρε φίλο, η επίθεση είναι η καλύτερη άμυνα, την έχω ψαρώσει, δε βλέπεις; Να φύγει να πάει πού;

  2. Καλύτερη άμυνα η επίθεση για Βαλβέρδε
    Με την εύρυθμη λειτουργία όλων των γραμμών θα προσπαθήσει ο ισπανός κόουτς να καλύψει τις σημαντικές απουσίες στα μετόπισθεν του Ολυμπιακού στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ αύριο στο «Γ. Καραϊσκάκης»
    βλ. εδώ

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
HODJAS

Πολύ καλό.
Βλ. και σχετικό ψυχογράφημα αυτής της μπατσίστικης νοοτροπίας εδώ.

#2
johnblack

... και φυσικά είναι σλανγκ όσο και το «φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους»...

sorry δεν άντεξα

#3
tryager

Σχετική είναι και η ad hoc* τακτική του να χρησιμοποιείς τα μειονεκτήματα σου (σαν προτέρημα) ώστε να αποκομίσεις οφέλη ποικιλοτρόπως (παραπλάνηση, οίκτος κτλ).
* Αν γίνεται σε μόνιμη βάση προφανώς είναι καρακομπλεξική και κουτοπόνηρη συμπεριφορά.

Σε αμπελοφιλοσοφικό επίπεδο όμως παίρνει άλλο νόημα καθώς σχετίζεται με το γνώθι σαυτόν...

#4
poniroskylo

Μπερδεύτηκα με την τελευταία παράγραφο του ορισμού.

«Η επίθεση είναι η καλύτερη άμυνα» - με τα εισαγωγικά - δίνει 8.330 αποτελέσματα στο google.

«Η άμυνα είναι η καλύτερη επίθεση» - επίσης με τα εισαγωγικά - δίνει 2.580.

Στην δική μου εμπειρία, αυτό είναι νορμάλ. Πολύ πιο συχνά ακούμε το «Η επίθεση είναι η καλύτερη άμυνα» παρά το άλλο. Το οποίο, νομίζω, έπεται και προϋποθέτει γνώση του πρώτου.

#5
tryager

Προέρχεται από τη (made in USA) παροιμία: Attack is the best form of defence ή είναι πιο παλιό;

#6
iron

πονηρέ δεν είχα κοιτάξει τους αριθμοί (αν και μένα μου βγαίνουν 200.000 για το πρώτο και 177.000 για το δεύτερο!) αλλά εννοούσα ότι από ποικιλία σε παραδείγματα βρήκα πιο πολλά από το δεύτερο, με τη σημασία όμως του πρώτου (τώρα κατάλαβες). αλλά μάλλον ήταν μαλακία η τελ. παράγραφος ούτως ή αλλέως.

tryager το σκέφτηκα και γω αυτό που λες, αλλά δεν έχω ιδέα.

#7
iron

ναι, δεν είναι σλανγκ το λήμμα, αλλά έχει καθιερωθεί ως μότο και είπα να το χώξω εδώ γιατί πού αλλού. Ε και αφού αρέ του χοτζός, το αφήνω να ζήσει.

#8
iron

να προσθέσω, λίγο καθυστερημένα (αν και μάλλον γίνεται κατανοητό από την αντίδραση ενός κάποιου χρήστη εδώ) ότι πρόκειται για αγαπημένο μότο των ναζήδων, ακροδεξιών, κλπ..

#9
Galadriel

Ωραίος ορισμός βρε ιρον, ό,τι έπρεπε η δόση γιαλομιάς στους καιρούς της εσωτερικής αναζήτας.

#10
iron

είχα οίστρο, έτσι βλέπω.