Θυμοσοφία του λαού μας, που λέγεται όταν τα κάνουν πλακάκια μεταξύ τους άτομα που είναι εξίσου διεφθαρμένα και ανήθικα και μεταξύ τους τα βρίσκουν. Δεν μας εκπλήσσει αυτό κατά το δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι. Όπως δεν μας εκπλήσσει και το ότι ο Μήτσος είναι φίλος με όλους γιατί όλους τους παίρνει σβάρνα.

Επίσης, λέγεται και πολύ γενικότερα όταν κάτι είναι τετριμμένο και δεν μας προκαλεί έκπληξη.

Πούστης τον πούστη αγαπά, πουτάνα τη πουτάνα, κι ο Μήτσος ο κωλομπαράς τους παίρνει όλους σβάρνα.
Εδώ ο κόσμος χάνεται και για τον Γ. Παπανδρέου βαρκούλες αρμενίζουν. Η χώρα είναι ένα βήμα πριν την πτώχευση (όπως κι αν την ονομάσουν) και ο πρωθυπουργός κάνει υπουργικά με 12 νομοσχέδια τα οποία έχουν ξανασυζητηθεί, έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο, έχουν χιλιογραφεί και ο μόνος λόγος που επανήλθαν στο υπουργικό είναι για να φανεί πόσο δουλεύουν οι υπουργοί ή πόσο μας δουλεύουν. (Εδώ).

Στο 0.45: Την σήμερον ημέρα ρουφιάνος τον ρουφιάνο αγαπά, λουμπίνα την λουμπίνα. (από Khan, 28/03/11)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε

#1
Kanela

...καλά,το λέει κανείς όλο αυτό το σιδηρόδρομο ολόκληρο;:/μι νοτ θινκ σοου

#2
Khan

Γουγλάροντας την φράση βρήκα μέσω γούγλη ότι την λέει κι ο άνκλ Χοτζ βλ. περσινός κωλομπαράς - φετινός πούστης!.

Δεν είμαι σίγουρος ότι έχω ερμηνεύσει σωστά την έκφραση, οπότε θα με ενδιέφεραν οι γνώμες και άλλων. Βέβαια στο σάη έχει πέσει δραματικά η κίνηση.

Όσο την σκέφτομαι μοι φαίνεται ότι έχουμε δύο είδη: α) αγάπη πούστη προς πούστη, β) πουτάνας προς πουτάνα, τα οποία αναλαμβάνονται και ολοκληρώνονται διαλεκτικώς από ένα γένος: την αγάπη του Μήτσου (το όνομα κυκλοφορεί σε διάφορες βερσιόν) για όλους αφού τους ξεκωλιάζει όλους και τους πούστηδες σταντέ, θα έλεγα και τις πουτάνες και γενικά ό,τι κινείται. Οι πούστηδες και οι πουτάνες είναι όπως είπα, σύμφωνα με σεξιστική αντίληψη που την δέχεται η έκφραση, οι διεφθαρμένοι άνθρωποι που τα κάνουν πλακάκια μεταξύ τους για να καλύψει ο ένας την διαφθορά και την ανωμαλία του άλλου. Έτσι όμως καθιστούν αδύνατη την αντίδραση όταν έρχεται εντέλει ένας που τους γαμεί όλους, το οποίο είναι και η αναπόδραστη κατάληξη.

Κάτι παρόμοιο με την κατάσταση της Ελλάδας, που κάναμε ο ένας στραβά μάτια στις λαμογιές του άλλου, ώσπου ήρθε ένας σίφουνας και μας διέλυσε όλους. Βέβαια δεν φάγαμε όλοι τα ίδια μαζί...

#3
sstteffannoss

Εγώ δεν καταλαβαίνω πού κολλά ο ορισμός στην κατηγορία «σεξιστικά» (αφού τους παίρνει όλους σβάρνα).