Εμφανίζεται (περιέργως και δικαίως σπανιότερα) και σαν «χειώνω» (ίσως γιατί έτσι διαβάζεται σωστότερα «χι-ώνω» αντί του «χjόνω» που παραπέμπει στο «χιόνι», οπότε και γεννήθηκε το ήδη καταγεγραμμένο χιονίζω –όπου κι αναφέρεται σαν ρίζα του το «χιώνω» στο σχόλιο του xalikoutis. Με την ίδια έννοια αναφέρεται κι εδώ σε σχόλιο του johnblack).

Από το γράμμα χι (Χ) με το οποίο γραπτώς, διαγράφουμε / ακυρώνουμε / απορρίπτουμε κάτι είτε επειδή δεν μας αρέσει είτε επειδή το βρίσκουμε λανθασμένο.

Σημαίνει αυτά ακριβώς: απορρίπτω, μπανάρω, ακυρώνω, διαγράφω κι όταν αφορά πρόσωπα σημαίνει επιπλέον: «ρίχνω χυλόπιτα», γειώνω όπου υπονοείται το τελεσίδικο της πράξης και ένας απότομος χειρισμός απ’ τη μεριά αυτού που χιώνει.

Ουσιαστικά, με το χιώνω ρηματοποιούνται τα ήδη καταγεγραμμένα απ’ τον notheitis «ρίχνω/τρώω χι», που η ερμηνεία τους είναι μάλλον προφανέστερη.

Παίζει και το χίωμα: η πράξη του χιώνειν (!!!) που πολύ συχνά συναντάται (αναπάντεχα!!) στις φράσεις «ρίχνω/τρώω χίωμα».

  1. - Άλεξ αύριο ψήνεσαι να σώσουμε τον κόσμο;
    - Δύσκολο αυτό το ΣΚ, ανεβαίνει από Ηράκλειο ένας φίλος του κολλητού μου και θα παίξει τρελό πρόγραμμα μάλλον. Νιώθω άσχημα ρε φίλε γιατί είναι η 2η φορά που το χιώνω, χίλια σόρρυ…

  2. …σε έχω βαρεθεί. Και δεν θέλω να σου μιλήσω. Δεν «έχω τρεξίματα». Απλά δεν θέλω. Άμα μου ζητάς κάτι και σε χιώνω απλά ΔΕΝ ΘΕΛΩ να το κάνω. Πιθανότατα δεν έχω καν άλλα πλάνα.

  3. Είναι ο μόνος μαύρος που έκανε πάνω από 90 επεμβάσεις για να γίνει άσπρος και εσύ τον χιώνεις τόσο αλύπητα; Ντροπήηηηη...

  4. Είναι δυνατόν από μια ήττα στη 2η αγωνιστική (έστω κι από την ομάδα-μπυραρία) να χειώνουμε την ομάδα για όλη τη χρονιά;..

  5. Γεια σου ρε Θρυλάρα με έκανες να ξεχάσω το χίωμα που έφαγα απ’ την γκόμενα και τα πάντα…

  6. …τα σπάει μόνος του και χτυπιέται-χωρίς να αντιλαμβάνεται μέρος / χρόνο / τους διπλανούς του που τρώνε αδέσποτες απ' τα χεράκια του -μέχρι να γίνει τύφλα πάλι. Ξέρει κανείς μαλάκας να φλερτάρει ανθρωπινά; μπα, μόνο κάτι κάγκουρες πλησιάζουν κάτι γκόμενες που χτυπιούνται και οκέι, σε λίγο θα σκάσει πέσιμο με χίωμα-συνήθως- ή στην καλύτερη, θα φύγουν κατά το ξημέρωμα σε φάση «χάλια είναι, αλλά επιτέλους θα γαμήσω»…

(Όλα απ’ το δίχτυ)

Κι όμως από πίσω ένα χι μπορεί να κρύβεται κλάμα (από sstteffannoss, 05/02/11)

Βλέπε και πόρτα.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία