Της πουτάνας, της κολάσεως, «το έλα να δεις», της κακομοίρας, της Πόπης κλπ.

Χαμός, κλαυθμός, οδυρμός, αιματοκύλισμα διαρκείας. Παλιά έκφραση, από την εποχή του πολέμου της Κορέας. Όμως λέγεται ακόμα αβέρτα.

Σήμερα λέμε «της Λιβύης».

Δεν λέμε όμως «του Βιετνάμ», το λέμε σκέτο (βλ. παράδειγμα 2). Επίσης δεν λέμε τίποτα για άλλους πολέμους (περσικός, Κόσοβο, Αφγανιστάν κλπ).

  1. Πάψε να με διακόπτεις όταν σου μιλάω γιατί θα γίνει της Κορέας!

  2. Μην το πεις σε κανέναν και διαρρεύσει, γιατί θα γίνει Βιετνάμ εδώ μέσα.

  3. Της… Λιβύης γίνεται με την κυβέρνηση να είναι… σκορποχώρι Η ανικανότητα χειρισμού της κρίσης, η ομολογούμενη αποτυχία του Μνημονίου, η έλλειψη σχεδίου, η άνευ όρων παράδοση στις επιταγές της τρόικα, η διάσταση απόψεων σε βασικά θέματα, συνθέτουν την εικόνα της σημερινής κυβέρνησης.
    (από το δίχτυ)

βλ. όμως θα γίνει του Βιετνάμ.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Khan

Έχω ακούσει το της Πρίστινας.

#2
MXΣ

Θα γίνει Τέξας στην Τρίπολη...

#3
GATZMAN

Πάντως στην άλλη Τρίψωλη, την Αρκαδική ντέ... όλα καλά όλα ανθηρά

#4
iron

σωστό το Τέξας, θξ, δεν το θυμόμουν.

Επίσης υπάρχει και η αναφορά στο μεσανατολικό (ζήτημα) όταν δεν λύνονται οι διαφορές μξ ανθρώπων. Εκεί λέμε «το μεσανατολικό έχετε να λύσετε;» ή «το έκανες το ζήτημα μεσανατολικό», όχι «θα γίνει κλπ». Για τον γερμανό μεταφραστή όλ' αυτά.

#5
Galadriel

Του Κοσόβου έχει παίξει αλλά όχι και για κάθε μέρα. Και εκτός μεσανατολικού παίζει και σε Κυπριακό...

#6
Khan

Και της Βαγδάτης και της Καμπούλ ψιλοακούγονταν.

#7
knasos

Απλά έπρεπε να το ανεβάσω.

Ακούγεται πολύ και των Σιθ - Τζεντάι.

#8
electron

μια μικρή σλανγκαρχιδιά...
το Κοσοβο ακουγόταν με την μορφή:
¨...μην μπω μέσα και το κάνω Κόσοβο...«

#9
Khan

Φρέσκο, σπαρταράει, που λέει κι ο Νταιζημαντρόσκυλος.

#10
Khan

Υ.Γ. Από φίλο αριστερό είχα ακούσει το σωστό μεν, ύψιστη κορεκτίλα δε, ότι δεν πρέπει να λέμε έγινε της Κορέας/ Βαγδάτης/ του Βιετνάμ/ της Πρίστινας/ Καμπούλ κ.τ.ό., για να μην στιγματίζουμε τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, αλλά να λέμε έγινε του ΝΑΤΟ, το οποίο τελικά καθιερώσαμε σε αντιϊμπεριαλιστική παρέα.

#11
iron

ωφουουουουου... να πω ότι οι αριστεροί τέτοιου τύπου έχουν χιούμορ, ένας στους 3.000 έχει. άρα το εννοεί.

#12
Vrastaman

Θυμάμαι στα νιάτα μου είχαν πέσει στα χέρια μου κάτι τεύχη του Κροκοντίλ (επίσημο χιουμοριστικό όργανο της ΕΣΣΔ). Πολύ (λίγο) γέλιο, μα τις χίλιες γαργαλιέρες!

#13
iron

υπάρχει όμως κι ένας αγαπημένος μου, ο Μπάμπελ, συγγραφέας που εκτελέστηκε επί Στάλιν το 1939 ή 1941 παρότι υπήρξε κομμουνιστής και ανταποκριτής του Κόκκινου Στρατού: έχω την τύχη να τον έχω διαβάσει στα ρώσικα, ο τύπος ΔΕΝ παίζεται, και το χιούμορ του (όπου υπάρχει γιατί δεν είναι και μανιέρα του), ένα χιούμορ άκρως υπόγειο και Τομασμάνειο, σου τρυπάει τα σωθικά. Αν ξέρεις να το διακρίνεις βέβαια. Μην επιχειρήσετε να επιβεβαιώσετε τα λεγόμενά μου μέσω ελληνικών ή γαλλικών μεταφράσεων. Στα αγγλικά, σώζεται καλύτερα. Εκδόσεις Norton, τα άπαντα, σε επιμέλεια της κόρης του Ναταλί, που πέθανε πρόσφατα και, για να το κοκορευτώ, είχα την θεϊκή τύχη να μιλήσω μαζί της από το τηλέφωνο τον Σεπτέμβριο του 2004, είκοσι λεπτά. Σαν τον πατέρα της. Ένιωθα ότι μίλησα μαζί του. Εμπειρία από τις λίγες.

#15
Khan

Χαχα

#16
Khan

Πλέον στους εταίρους μας παίζουν διάφορες μορφές του «θα γίνει της Ελλάδας», όπως το προεκλογικό σύνθημα στην Γαλλία «avec Hollande vous aurez la Grèce».

#17
deinosavros

Mon Dieu ! C' est la grece generale !

#18
Khan

Σωστός, έχει παίξει και αντίστροφα σύνθημα διαδήλωσης «tous ensemble, tous ensemble, Grèce générale», αντί για «grève générale», δηλ. αντί για «όλοι μαζί, γενική απεργία», «όλοι μαζί να το κάνουμε γενική Ελλάδα». Ήρθε ο στρατηγός Στράικ, που έλεγε και ένας μεταφραστής υποτίτλων.

#19
deinosavros

( τι ωραία που είναι ν' ανάβεις το φιτίλι και μετά να 'ρχεται άλλος να καθαρίσει τα συντρίμια. Κι άμα βάζει και αξάν στα -e- ακόμα καλύτερα...)

#20
deinosavros

Βδγ Χαν, έχεις υπ' όψιν σου εκείνο με την Florence Nightingale που την είχε μεταφράσει κάποιος ως Φλωρεντινό Αηδόνι ;

#21
Galadriel

αχαχαχ ο στρατηγός Στράικ αχαχαχ μου θύμισες (τώρα και σε μήδι)

#22
iron

το μήδι μου περπάτησε εδώ όπου ανήκε, σόρι για τη μαλακία.

#23
Khan

Στην Ελλάδα θα γίνει της Ενωμένης Κορέας! Ξύλο στην Βουλή, όπως στην Νότιο Κορέα, και οικονομικές λύσεις, όπως στην Βόρειο (αν πιστέψουμε κάποιες από τις συνιστώσες)! Γιατί να χάνουμε χρόνο με δύο Κορέες, όταν μπορούμε να έχουμε 2 σε 1;

#24
soulto