Το στρατιωτικό τζιπάκι, μάρκας Μερσεντές, που χρησιμοποιείται για τις εξόδους στρατιωτών όταν είναι λίγοι ή για τα ώνια.

- Πόσοι είναι για έξοδο σήμερα;
- 2 μόνο, οπότε θα πάρω την καναδέζα να τους κατεβάσω.

καναδέζα (από dryhammer, 15/05/14)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
anchelito

Γενικώς καναδέζα καλείται το όχημα 3/4 του τόννου. Ενδεικτικά τα Mercedes 240GD είναι 1/4τ. Η ονομασία επήλθε (εικάζω) μετά τον Β΄ΠΠ όταν οι Άγγλοι δώσανε στον ΕΣ πλεονάζον υλικό (γιατί βαριόταν να το πετάξουν). Τα οχήματα 3/4 ήταν κυρίως Chevrolet Canadian Pattern οπότε και καθιερώθηκε το όνομα. Αντικαταστάθηκαν σταδιακά από Dodge, Ford και Mercedes αλλά το όνομα έμεινε.

#2
το Λιοντάρι

Όταν υπηρετούσα τη μακρόχρονη θητεία μου στο στρατό ,
τέλη '70 , 28 μήνες +2 φυλακή , είχαμε κάτι παλιά βενζινοκίνητα οχήματα τής εποχής τού 2ου Π.Π τα οποία αποτελούσαν μέρος τού στριατιωτικού υλικού που μάς έστειλαν οι ΗΠΑ ως βοήθεια δωρεάν τη δεκαετία '50. Εντάξει δε χαλιόντουσαν για δαύτα οι άνθρωποι , για πέταμα τα είχαν αφού είχαν περάσει τόσα και τόσα βάσανα .
Τελοσπάντων , χάρη στην ανάγκη και στο φιλότιμο τών Ελλήνων στρατιωτών ήταν σε καλή κατάσταση και δούλευαν αρκετά καλά . Δεν ήταν τζιπ , ήταν μεσαία οχήματα μεταφοράς προσωπικού , μέχρι 12-14 άτομα .
Ούτε το μισό από τα θηρία τα ΡΕΟ που κουβαλούσαν μέχρι και 40 άτομα .
Αυτά τα οχήματα τα έλεγαν «καναδέζες» επειδή έρχονταν
από τον Καναδά κι όχι από τις ΗΠΑ .
Ήταν γαϊδούρια στην αντοχή αλλά ρούφαγαν τη βενζίνη με το γαλόνι κι όχι με το λίτρο . χεχε

#3
Επισκέπτης

Έχω ήδη ακούσει την βιογραφία σου τέσσερις χιλιάδες φορές στη ζούγκλα, και άλλες εικοσιεφτά στο στρατό. Την ξέρω απ'έξω. 15 γραμμές και πάλι δεν είπες τίποτα. Σε παρακαλώ ελάττωσε το, θυμίσου ότι είχαν πάει όλο το λόχο στον ΩΡΛ γιατί νόμιζαν ότι βούιζαν τ'αυτιά τους από τις βολές. Όχι άλλη λογοδιάρροια, σε ικετεύω.

#4
Επισκέπτης

Αγαπητέ Τίγρη, με τον Παρτσαλάκη τον φίλον του Ακαλύπτου από το γνωστόν σοίρυαλ (τον και κτηνίατρον λεγόμενον) ποίαν σχέσιν έχετε;

#5
Επισκέπτης

Ρε δεν αφήνετε τη ζούγκλα πρωινιάτικα, μην ξαμολυθεί από δω κι ο Μάκης

#6
το Λιοντάρι

Φίλε linc751979 σού χαλάω λιγο το θέμα σου τώρα , και συγχώρα με αλλά τι να κάνω με αυτά τα παλιόπαιδα τ'ατίθασα .

Βρε «τίγρη» δεν ξέρω ποιος είσαι αλλά δε νομίζεις ότι σού πρέπει να υιοθετήσεις το «λαγός» όταν μπαίνεις ως επισκέπτης εδώ μέσα και πετάς τα δικά σου; Έτσι θα δίνεις και πιο σωστά το στίγμα ενός ανθρώπου που δεν έχει το θάρρος να πει αυτά που θέλει να πει ούτε καν με το σταθερό ιντερνετικό nickname που μπαίνει εδώ μέσα επειδή φοβάται να μη χαλάσει το image τού nickname του.
Πάντως , νομίζω ότι μια επίσκεψη σε ψυχολόγο ειδεκευμένο στις πολλαπλές προωπικότητες θα σού έκανε καλό . Θα σού έδινε και την αυτοπεποίθηση τού να λες τη γνώμη σου για κάποιον με το όνομα και το επίθετό σου.
ΥΓ1
Για μένα είναι ευχάριστο να βλέπω ότι κάποια άτομα παρακολουθούν το τι γράφω . Δε μ'ενδιαφέρει η κακεντρέχειά τους , δε μ' αγγίζει καν , αφού ασχολούνται μαζί μου ενώ εγώ δεν ασχολούμαι μαζί τους αυτό κάτι λέει.

#7
dryhammer

Όταν ήμουν εγώ φαντάρος το '89, υπήρχαν ακόμα μερικές καναδέζες που ήταν αυτές που λέει το λιοντάρι, πιό μεγάλη η μούρη από την καρότσα και στην πίσω πόρτα έγραφε GMC που κάποιος αξιωματικός το μετέφραζε Genaral Motors Canada (ενώ είναι Genaral Motors Company) για να δικαιολογήσει το όνομα καναδέζα...

#8
deinosavros

Ετς. Δεν περνάς κι απ΄το Δημόσιο Πρόχειρο που έχω βάλει το λήμμα τζέιμς να το πάρεις να το φκιάξ'ς;;;

#9
dryhammer

Τά έχω ακουστά, μα δεν τα πρόλαβα τα τζέιμς. όλις που πρόλαβα ΡΕΟ με βενζίνη, ήδη είχαμε ΡΕΟ με ντήζελ κινητήρα από στάγερ και τζιπ Μερτσέντες.