Βάζω στο νου μου, σκέφτομαι.

Κρητική διάλεκτος.

Λογιάζω με το νου μου, σκέφτομαι: εδώ δεν έχουμε λύσει τα πιο απλά καθημερινά μας προβλήματα, όπως της απλής επικοινωνίας και κατανόησης μεταξύ των ανθρώπων, έχουμε γίνει Βαβέλ και όλοι το παίζουμε δήθεν και κάποιοι, για να επιβληθούμε στον διπλανό μας!

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
allivegp

Επίσης: «Του αντρειωμένου ο θάνατος, θάνατος δε λογιέται». Όμως, η σλανγκιά πού είναι;

#2
guess

οπως και το: Άραγε η βλακεία οδηγεί στην κακία ή η κακία οδηγεί στην βλακεία; Και τα δυο δεν είναι παρά συμπτώματα . Η βαθύτερη αιτία είναι η δυσανεξία απέναντι σε ένα Απύθμενο εσωτερικό κενό…

#3
guess

πρεπει να εχει οπωσδηποτες σλανγκια;

συγνώμη ειμαι νεος στο σαιτ,και ρωτάω

#4
Vrastaman

Εύλογη αρώτηξη! Σε γενικές γραμμές, καλό είναι κάθε λήμμα που ανεβάζουμε να έχει και σλανγκική πτυχή, αλλιώς κινδυνεύουμε να ξαναγράψουμε ένα απλό λεξικό. Ο καναπές, για παράδειγμα, χτυπάει απόλυτο μηδέν στο σλανγκόμετρο (πράγμα που παραδόξως το κάνει ψιλο-καλτ) ενώ ο καναπές έχει χαρακτηριστική σλανγκιά.

Φυσικά αυτά τα λέω εγώ που έχω ανεβάσει ουκ ολίγα ceci n'est pas slang!

#5
guess

οκ φίλτατε κατανοητό (είδα και τα παραδείγματα)

#6
allivegp

Δηλαδή, θέλεις να πεις ότι όλοι οι σεσινεπασλανγκίστες του σαϊτός πάσχουν από εσωτερικά κενά και τέτοιες μπούρδες;

#7
guess

Εννοείτε πως δεν θέλω να θίξω κανέναν , απάντησα στο ''επίσης'' το δικό σου,
όταν εσύ γράφεις ένα σχόλιο αντιπροσωπεύεις όλους τους σεσινεπασλανγκίστες του σαϊτός;

#8
vikar

Γειά σου γκές, και καλωσήρθες στο σάιτ.

Για το τί είναι καταχωρίσιμο εδωμέσα ή όχι, συζητάμε εδώ και χρόνια. Μία απο τις πάμπολλες αυτές συζητήσεις βρίσκεις στο λήμμα σλάνγκ. Άλλες τις βρίσκεις με έξυπνη αναζήτηση (πιχί, «pas slang», «καταχωρισιμ» και τέτοια).

Απ' την άλλη, μπορείς απλά ν' ανεβάζεις ότι εσύ θεωρείς πως θα ήθελες να υπάρχει σ' ένα τέτοιο σάιτ και να δείς αν ο χώρος το αντέχει --και βέβαια να εύχεσαι να μήν σε κράζουμε κάθε φορά όσοι ήδη ξέρουμε τα πάντα για το σλάνγκ τζι άρ, και για το πώς καταβάθος πρέπει πραγματικά να είναι... :-Ρ

#9
Khan

Το duck test μπορεί να προσαρμοστεί ως μπαμπουίνος τεστ:

If it looks like μπαμπουίνος, walks like μπαμπουίνος and TALKS like μπαμπουίνος, then it's a motherfuckin' μπαμπουίνος.

Δηλ. αν α) υπάρχει στο Λεξικό του Μπαμπινιώτη ή του Τριανταφυλλίδη ή σε άλλο μεγάλο, αν β) υπάρχει με την ίδια σημασία, και αν γ) δεν έχει σλανγκικό ενδιαφέρον ως προς την σημασία/ περιεχόμενό του (λ.χ. αν δεν αποτελεί θεμελιώδη όρο της σεξοσλανγκ ή της ναρκοσλανγκ ή της πουστοσλάνγκ), τότε ΔΕΝ είναι σλανγκ.

Στο γάμα είναι πιο θολά τα πράγματα. Υπέρ του γάμα ως κριτηρίου είναι το γεγονός ότι ο Μπαμπινιώτης έχει λ.χ. στο Λεξικό του την μουνοθύελλα ή τους Βούλγαρους ως Παοκτσήδες, και όμως ήταν καλό που τα βάλαμε. β) Εναντίον του γάμα ως κριτηρίου είναι το ότι λέξεις όπως η ψωλή ή η κοκαίνη είναι θεμελιώδεις, αλλά είναι δόκιμοι δεν είναι σλανγκ.

#10
vikar

Πέρα 'π' αυτά, είναι πάντα καλό, τη λέξη ή φράση που ορίζεις, να τη χρησιμοποιείς στο παράδειγμα, αλλιώς το τελευταίο είναι άκυρο.

#11
guess

Γεια σας καλώς σας βρίσκω. τώρα που μου εξηγείτε φίλοι μου κατάλαβα οτι οι καταχωρήσεις μας πρέπει να έχουν σλανκικο ενδιαφέρον, ''(λ.χ. αν δεν αποτελεί θεμελιώδη όρο της σεξοσλανγκ ή της ναρκοσλανγκ ή της πουστοσλάνγκ)'' όπως θα καταλάβατε δεν παρεξηγήθηκα ουτε το θεώρησα κράξιμο το σχόλιο του φίλου.. απλώς τον τακτοποίησα όπως του χρειαζόντανε, πληρωμένη απάντηση. και λογικό είναι διότι υπάρχει δράση και αντίδραση.
ευχαριστώ βικαρ για την εξήγηση ''Πέρα 'π' αυτά, είναι πάντα καλό, τη λέξη ή φράση που ορίζεις, να τη χρησιμοποιείς στο παράδειγμα, αλλιώς το τελευταίο είναι άκυρο.''

#12
vikar

Νά 'σαι καλά. Αλλα γι' αποφυγή παρεξηγήσεων, «κράξιμο» δέν εννοούσα το σχόλιο του αλίβ (σ' αυτό θ' αναφέρεσαι). Το εννοούσα γενικά. Θέλει ώρες-ώρες το σάιτ γερό στομάχι. :-)

#13
guess

και εσείς να είστε πάντα καλά.
όπως και να έχει είναι μια πολύ όμορφη κοινότητα , έχει απίστευτη πλάκα και γέλιο σε συνδυασμό με την ευστροφία και τις γνώσεις που αποκτούν όσοι ασχολούνται με αυτήν.

#14
Galadriel

Ζγνώμη αλλά έχουμε και Τοπικούς Ιδιωματισμούς να το λέμε αυτό γιατί αλλιώς τα μισά της σλανγκογιαγιάς μου πάνε στράφι.

Αλό γκες, καλώς μας ήρθες και καλώς μας βρήκες. Να υποθέσω ότι σε ξέρουμε με άλλο νικνέιμ ή άσχετο;

#15
allivegp

Το λογιάζω δεν λογιέται για σλανγκ, με την καμία, όμως .

#16
iron

φοβάμαι πως ω ναι.

#17
allivegp

Όπως και το πρώτο σχόλιό μου, δεν περιείχε τι το μεμπτό, νομίζω. Μάλλον θα συμφωνήσω με τη @Μες ως προς την πραγματική ταυτότητα του εριστικού νέοπα που έχουμε εδώ.

#18
johnblack

δηλαδή αλλίβε αποκλείεις να κρίνουν ορισμένοι εξ ιδίων τα αλλότρια; Μιλάω για το θέμα των διπλών λογαριασμών φυσικά, να προσθέσω δε, έτσι για την ιστορία, οτι το προηγούμενο μου σχόλιο, όπου έλεγα ακριβώς το ίδιο πράγμα, κατέβηκε άνανδρα και φασιστικά, χωρίς να περιέχει ίχνος υβριστικού χαρακτηρισμού. [mod]Αφαιρέθηκε απαράδεκτο ή ξεκρέμαστο σχόλιο.[/mod]

#19
guess

το σχολιο σου δείχνει να είναι ειρωνικότατο του στυλ: ''άρες μάρες κουκουνάρες και ωραίες αγκινάρες''
εγω δεν έβαλα ουτε κατα διάνοια κάτι τέτοιο.
μίλησα για απλή επικοινωνία και κατανόηση μεταξύ των ανθρώπων.
το οτι δεν βγάζει σλανκια οκ..το ειρωνικό σχόλιο τι το θες.
καλοπροαίρετα πάντα.

#20
HODJAS

Πάντως, είναι δεν είναι αργκοτικό (που δεν είναι), σε κάθε περίπτωση ελλιπέστατος ο ορισμός.
Στην Κύπρο λογιασμένος είναι ο λογοδοσμένος.
Δεν υπάρχει «Κρητική διάλεκτος» αλλά διάλεκτοι (ανατολική, δυτική, Ανωγειανή, Σφακιανή, ορεσίβια, πεδινή, αστική, πεπαλαιωμένη, νεόκοπη, με βενετικές-αράπικες-τούρκικες-ομηρικές ρίζες κλπ).
Ποιά απ' όλες;
Ρωτήστε και κανα Χαλικούτη...

#21
xalikoutis

Για την καταχωρισίμοτητα τοπικών ιδιωματισμών, μεγάλη διαπραγμάτα υπάρχει εδώ.

Σχετικά με το λογιάζω, δεν είναι Κρητικό και δεν είναι σλανγκ. Λέξεις που χρησιμοποιούν στην Κρήτη στο φάσμα του «συλλογίζομαι, λαμβάνω υπόψη μου» είναι τα συλλογούμαι, σκέβουμαι, όπως όλος ο καλός ο κόσμος, αλλά και μπατάρω. Σχετικές λέξεις που έχουν να κάνουμε με τη σκέψη ως ανάμνηση αλλά και μνεία, δηλαδή: που έχει την προφορική εξωτερίκευση ως μέσο της: αναστορούμαι, αναθιβάλλω, ροζονάρω. Κι άλλες υπάρχουν αλλά δε μούρχουνται και δεν είναι ασφαλώς σλανγκ.

Ο Χότζας έει δίκιο. Η Κρήτη είναι μακρόστενη και πολυφάραγγος και πολύφερνη.

#22
vikar

Η καχυποψία βλέπω πάει σύννεφο. Μήπως να στήναμε κάνα φράχτη σιγά-σιγά γύρω απ' το σάιτ;

Όσο για το σχόλιο του Χότζα, και ενόψει αναβάθμισης του σάιτ που είναι στα σκαριά, να ξαναπούμε οτι είναι καλό να περιορίζουμε κάθε ορισμό σε μία σημασία, για λόγους σαφέστερης σύνδεσης απο άλλους ορισμούς σε αυτόν. Το οτι το λογιάζω εδώ αναφέρεται μόνο σε Κρήτη και όχι και σε κύπρο ή αλλού και άλλοτε, με άλλες σημασίες, δέν είναι απαραίτητα κακό.

#23
vikar

(γράφαμε μαζί με χαλικούτη)

#24
HODJAS

[I]Η Κρήτη έχει διαφορές απο τσ' άλλους τόπους
έχει θωρή μακρόστενη και κρητικούς αθρώπους[/I]
:-Ρ

#25
Galadriel

Ντααααξ ρε βίκα λέμε και καμια μαλακία να περνάει η ώρα, δεν το 'παμε για προσβόλα, για πλακίτσα και κομπλιμάν το 'παμε, και τον πάτση στην τελική έτσι τον καλωσορίσαμε δεν μας κράτησε και μούτρα μη σου πω μας συμπάθησε κι όλας.

Δε θεωρώ τον γκες εριστικό ίσα ίσα μου φαίνεται ευγενέστατος και δεν έχω πραγματικό λόγο να θεωρώ ότι έχει άλλο λογαριασμό. Και στην τελική μαγκιά του, δεν απαγορεύεται από τους όρους χρήσης νομίζω.

Τζόνυ τι έπαθες πάλι και τσιρίζεις, πάλι σε κυνηγούν οι κακοί αθρώπες καημενούλη μου;