Το ραντάρ (radio detecting and ranging - ραδιοεντοπιστής, επί το ελληνικότερο) είναι βέβαια το ηλεκτρονικό εκείνο σύστημα που με τη χρήση ραδιοκυμάτων βοηθά στον εντοπισμό και την παρακολούθηση κινητών κι ακίνητων αντικειμένων – στόχων, εξυπηρετώντας τα μάλα στρατιωτικούς, μετεωρολόγους, ναυσιπλοείς, ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και άλλους πολλούς.

Όταν λοιπόν εκτός τέτοιων σιναφιών λέμε πως έχουμε κάτι ή κάποιον στο ραντάρ, εννοούμε πως μας ενδιαφέρει, πως τον παρακολουθούμε από κοντά, πως ελέγχουμε τις κινήσεις του.

Αλλά μοιραία το σύστημα, όπως κάθε σύστημα, έχει κι αυτό τις αδυναμίες του. Έτσι, αν κάτι (π.χ. μικρό αεροπλάνο κάργα στο κοκό) κινείται στα μουλωχτά κοντά στο ύψος της επιφάνειας του εδάφους, (κάτω απ’ το πεδίο δράσης του ραντάρ) δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό. (Μια απ’ τις εξελίξεις του «βαποριού απ’ την Περσία» είναι «το Τσέσνα απ’ την Κολομβία»).

Η έκφραση αποτελεί μετάφραση των αγγλικών «fly/slip under somebody’s/ the radar» και σημαίνει πως κάτι συμβαίνει κρυφίως (κι ενίοτε δολίως και υπούλως), χωρίς να γίνεται αντιληπτό και χωρίς να τραβά την προσοχή (συχνότατα του νόμου, των ΜΜΕ άρα του κοινού) αν και θα έπρεπε.

Είναι η τεχνολογική εξέλιξη – ευφημισμός του «κάτι γίνεται κάτω απ’ τη μύτη κάποιου άλλου».

Ειδικότερα, στα πολιτικά σινάφια αναφέρεται στο παρασκηνιακό νταλαβέρι που συμβαίνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας (π.χ. μυστική διπλωματία, κατάστρωση μη ανακοινώσιμης ατζέντας και γενικά όλα αυτά που φοβίζουν το Βασίλη) και συμπληρώνει -κατά μια έννοια- τον διεθνή δημοσιογραφικό όρο «off the record» (ελληνιστί: «με κλειστό μαγνητόφωνο» και σλαγκιστί μεταξύ μας, Μεταξά), υπονοώντας πως κάποιοι τα κάνανε πλακάκια / τάτσι, μήτσι, κότσι.

1. Στο ραντάρ της Λίβερπουλ ο Ντιέγκο Περότι
(υπονοείται το ενδιαφέρον της ομάδας να αποκτήσει τον παίκτη)

2, Δεδομένου ότι ο χημικός δουλεύει «υπό πίεση» (παράνομο ντε είναι αυτό που κάνει), πιθανόν να χρησιμοποιήσει και ακάθαρτα υλικά για να μείνει κάτω από το ραντάρ. Δεν έχει την πολυτέλεια να παραγγείλει καθαρότατα χημικά από εταιρίες και να κινήσει τα βλέμματα πάνω του («τι τα θέλει αυτός αυτά όλα;»). (αναφέρεται στην κατασκευή ναρκωτικών)

3.Σήμερα το σκάνδαλο δεν είναι μόνο το βιτριόλι, αλλά το ότι χιλιάδες Έλληνες και αλλοδαποί ακροβατούν στην κόψη του «ηθικού και νόμιμου», κάτω από το ραντάρ της εργατικής νομοθεσίας. (αναφέρεται στο αίσχος που υπέστη η Κωνσταντίνα Κούνεβα)

4.Η κίνηση να παραγραφούν οφειλές προς το δημόσιο ύψους 24 δισεκατομμυρίων είναι η πρώτη και βασική κίνηση για αύξηση των εσόδων του δημοσίου το επόμενο διάστημα. Από αυτό το ποσό μεγάλο μέρος είναι όντως οφειλές από χρεοκοπημένες επιχειρήσεις ή αδύνατο να εισπραχθούν. Δεν υπάρχει όμως πλήρης διαφάνεια στη διαδικασία γιατί μεγάλο μέρος αφορά και μια ανεπίσημη -«κάτω από το ραντάρ»- παραγραφή χρεών διαφόρων μεγάλων επιχειρήσεων.
(υπονοείται πιθανή συνταγματική παραβίαση της παραγράφου 5 του άρθρου 4 του Συντάγματος –«οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους».)

5.Μα έχω καταθέσει εδώ και πολλούς μήνες δημόσια μια αναλυτική πρόταση με τίτλο «εδώ και τώρα επανατοποθέτηση του ελληνικού ζητήματος στην ευρωζώνη», που, εκτός των άλλων, περιλαμβάνει τη συντεταγμένη «αναδιάρθρωση» του χρέους, δηλαδή τον συνολικό αναπρογραμματισμό του και την de facto αναμόρφωση του μνημονίου με αναπτυξιακά κριτήρια, ενώ αναδεικνύει τις εγγενείς αντιφάσεις και ανισορροπίες της ευρωζώνης. Η υποδοχή της, κάτω από τα ραντάρ, ήταν εντυπωσιακή σε όλο το πολιτικό φάσμα.
(από πρόσφατη συνέντευξη του Μίμη Ανδρουλάκη)

(όλα από το δίχτυ)

Άντε απο κάτω απο τα ραντάρια... (από HODJAS, 18/03/11)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Khan

Πολύ καλός ορισμός! Εύγε!

Κάτω από το γκέινταρ η πρώτη κατηγορία κρυφόπουστα, που δεν ανιχνεύεται από τα συμβατικά γκέινταρ και μπορεί να προκαλέσει εκπλήξεις.

#2
Khan

Υ.Γ. Κάτω από το κολομπαρέινταρ= Φίλος που σε προσεγγίζει στα μουλωχτά, δεν καταλαβαίνεις το κολομπαριλίκι του, και την τελευταία στιγμή κεμπάπ!

#3
MXΣ

Δηλαδή Khan το «κάτω απ' τη μπάρα» μπορεί να έχει και άλλες προεκτάσεις; Τι θα έλεγε ο φίλτατος Gatzman περί αυτού;

#4
Khan

Κάτσε κάτω απ' τη μπάρα.

#5
GATZMAN

Και με ψηλά τα πόδια βεβαίως βεβαίως

Επίσης το radar διαβάζεται το ίδιο κι από πίσω κι από μπρός. Αρα ......

#6
logioslectoras

Οκ για τον ορισμο αλλα ρε φιλε το RADAR doesn't stand for Radio Detecting and Ranging. Ψαξτο λιγο το αντικειμενο. Ελεος. Βασικα πραγματα αν θες να ριξεις γκομενα...

Radio DETECTION and Ranging ειναι το αρτικολεξο και δες το οπου θες. Αυτα.

#7
σφυρίζων

Our σάη can use another σλανγκαρχίδης :-)