Μαγαζί όπου ευδοκιμεί το καμάκι. Στέκι που συχνάζουν γυναίκες-μόνες-ψάχνουν. Μπαράκι ή κλαμπίδι όπου το άγριο φλερτ ρυθμίζει την ατμόσφαιρα. Με άλλα λόγια, εστία σύγχρονου νυφοπάζαρου.

Συγκρίσεις και συσχετίσεις

Να μη συγχέεται με το κωλάδικο ή κωλόμπαρο, ή με το στριπτιζάδικο, πόσο μάλλον με το μπουρδέλο: στο καμακομάγαζο δεν έχεις σεπαρέ, οι γκόμενες δεν είναι πουτάνες, ούτε κάνουνε κονσομασιόν, ούτε τα πετάν, απλές πελάτισσες είναι, όπως και οι άντρες.

Να μη συγχέεται και με το παρτουζάδικο (που μπορούμε να πούμε και αλλαξοκωλάδικο, μαγαζί όπου στήνονται σουίνγκερ πάρτι): αν και στο καμακομάγαζο η αλλαξοκωλιά μπορεί να πάει σύννεφο, ο κανόνας είναι παιχνίδι ανάμεσα σ' εργένισσες κι' εργένηδες, ή που ξενοπηδάνε, και που οπωσδήποτε βρίσκονται σε μάλλον ρομαντική φάση για να καταλήξουν σε οργανωμένο σουίνγκερ κλαμπ.

Τέλος, να μη συγχέεται ούτε με το γκέι μπαρ ή κωλομπαρόμπαρο: αν και στην ατμόσφαιρα πιο πολύ σε γκέι μπαρ φέρνει παρά σε μπουρδέλο, κωλάδικο ή παρτουζάδικο (γκέι μπαρ και καμακομάγαζα έχουν οπωσδήποτε κοινή τομή), το τρου καμακομάγαζο αγκαλιάζει τους πάντες, και ετερό και ομό –άλλο αν οι δε προτιμάν για ευνόητους λόγους τα δικά τους μαγαζιά–, και σίγουρα δεν διαθέτει νταρκ ρουμ.

Το καμακομάγαζο δεν γεννιέται, γίνεται: αντίθετα με τα μπουρδέλα, τα κωλάδικα, τα στριπτιζάδικα, τα παρτουζάδικα ή τα γκέι μπαρ, δεν πλασάρεται ως τέτοιο· προκύπτει ως τέτοιο, μέσα 'πο το κέφι των θαμώνων και πελατών, και τη δική τους πρωτοβουλία. Το μόνο που έχει να κάνει το μέρος είναι να αφήσει χώρο για τέτοιες πρωτοβουλίες. Πώς έχεις ας πούμε βιβλία της λεγόμενης παραλογοτεχνίας απ' τη μια, αφιερωμένης και πρόορισμένης σε ένα είδος, και της απλά λογοτεχνίας απ' την άλλη, που σε πάει όπου θες, έτσι και τα καμακομάγαζα είναι απλά νυχτομάγαζα που τους βγαίνει στο κόκκινο, όχι με το στανιό, αλλά αβίαστα.

Και το κυριότερο, σε αντίθεση με τα άλλα, θα δεις πολύ χαμούρεμα αλλά δύσκολα να δεις πήδημα μες στο μαγαζί. Στο καμακομάγαζο πάει η γυναίκα ξέροντας ότι ό,τι και να γίνει, θα τονωθεί η γυναικεία της αυτοπεποίθηση και άμα θέλει θα γυρίσει σπίτι με παρέα. Ο άντρας πάει ξέροντας ότι τουλάχιστον θα γυρίσει με πολλή δουλειά για το σπίτι, πιθανότατα θα σκάσει κάνα φιλάκι, και αν του κάτσει και γουστάρει, θα γυρίσει σπίτι με παρέα.

Στα καμακομάγαζα, όσο κι' αν χοντρύνει το πράμα, θα παραμείνει ερωτικό, δεν θα διολισθήσει στο ξερά σεξουαλικό, για να χρησιμοποιήσω την ξεχειλωμένη αυτή διάκριση: μέρος για καυλωμένους ερωτιάρηδες ή για σεξουαλικά ανελεύθερους, διαλέγετε και παίρνετε.

Ή τουλάχιστον, έτσι έχω δει εγώ. Συνθηματολογώντας, μπορούμε να πούμε ότι κάθε μπαρ ή κλαμπ θα ήθελε να γίνει καμακομάγαζο. Σύνθημα παραπλανητικό, γιατί απ' την άλλη έχεις και το συμπληρωματικό δέος, τα στέκια για το σβήσιμο· εκεί που καταλήγ' η γκόμενα που παράηταν μπερδεμένη για να μη γυρίσει μόνη, κι' ο γκόμενος που παράηταν σαν αγρίμι για να μη γυρίσει μόνος. Στο σβήσιμο είναι που καμιά φορά ολοκληρώνεται το καμακομάγαζο. Αλλ' ας μιλήσουν κι' οι εργάτες της νύχτας επαυτού.

[...γιατι πολλά τα είπαμε και σήμερα...]

  1. Όλοι όσοι εργαστήκαμε στο Tσακ την περίοδο 1993-1998, ανεξαρτήτως ειδικότητας, έχουμε καλές αναμνήσεις, επειδή εκεί μέσα κυρίως μας δόθηκε η δυνατότητα να αναπτύξουμε αληθινούς δεσμούς φιλίας, αλλά και να γνωρίσουμε ανθρώπους του άλλου φύλου και να κάνουμε σχέσεις. Και τώρα αναρωτιέμαι. Τι είναι αυτό άραγε που εκτόξευσε τη δημοτικότητα αυτού του μαγαζιού στα ύψη; Η αισθητική του χώρου, μάλλον όχι, γιατί πολλοί το χαρακτήριζαν ως υπόγειο υποβρυχίου! [...] Η μουσική του πάλι είναι ένα θέμα συζήτησης που δε με συμφέρει. :-) Μήπως ήταν η επικοινωνία των εργαζομένων με το κοινό τέτοια ή ήταν απλώς καμακομάγαζο; (από εδώ)

  2. Δίπλα στο Frangelico μένεις; Μιλαμε για το καμακομάγαζο (άσχετο :-> τεκνό ο πορτιέρης). Στις 05:00 το πρωί και ερχότανε κόσμος. (από εδώ)

  3. την επομενη μερα ξυπναω ζαβλακομενη απο την κουραση και με αποφασεις να παραμεινω σημερα σπιτι για ταινια. κι εκει που τρωω το μεσημεριανο μου θυμαμαι τον τυπο εχτες και ποσο θα ηθελα να τον γνωρισω. δεν θα το αφησω ετσι σκεφτηκα και αποφασισα να χρησιμοποιησω το καταλληλο εργαλειο για τετοιες «βρωμικες» δουλειες..και φυσικα μιλαω για το γνωστο σε ολους καμακομαγαζο facebooook! (από εδώ)

Σύγκρινε με προκαταρκτικάδικο.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
vikar

Αυτό ειναι για τον Ζίγκι, που μού 'μαθε και τη λέξη τις προάλλες.

#2
Khan

Έγραψες! Μπράβο!

#3
Vrastaman

So where were the spiders;

#4
vikar

Μπαρδόν;

#5
vikar

(Ούπς... Μόνο μή δεί ο δικός μου την ασχετοσύνη μου πάλι...)

#6
iron

παιδιά, πάει και τελείωσε, δεν κάνω πλάκα, τα συμπτώματα εξακολουθούν, εκτός από τον γαμισομασχάλη του ΔΠ τώρα διαβάζω κακομάγαζο... ή κάτι έχω πάθει, ή φταίνε οι κακές παρέες ή βγάζω δυσλεξία τώρα στα γεράματα. Ή πρέπει να μεγαλώσω τη γραμματοσειρά αφού δε λέω να πάω να βάλω γυαλιά.

#7
GATZMAN

Κι εγώ κακομάγαζο το διάβασα. Έπρεπε να προχωρήσω λίγο στον ορισμό, για να αναγκαστώ να ξαναγυρίσω στη μαρκίζα.

#8
iron

ουφ! ανακούφ...

#9
sstteffannoss

Φταίει το «δωρικόν» της γραμματοσειράς περισσότερο παρά το μέγεθος. Όχι πως είμαι του «κορινθιακού», αλλά ίσως μια «ιωνικότερη» να βοηθούσε.

#10
Vrastaman

Πρέπει να βρεθεί πάραυτα (και πάρε τ' άλλα) όνομα για το φαινόμενο αυτό!

#11
vikar

Κάτι σε «ακρανάγνωση»; (σύμφωνα με τον γνωστό μύθο)

#12
vikar

Ή και «μεσακρανάγνωση», απ' τον μύθο και το μέσες-άκρες.

Η πρόταση του στέφανου για γραμματοσειρά άλλου ρυθμού μου φαίνεται καλή. Αλλα κάτι μου λέει οτι το αφεντικό θα μας τη βγεί απο δεξιά, μιλώντας για επικρατούσες τάσεις στοιχειοθεσίας στον παγκόσμιο ιστό και άλλα τέτοια. :-Ρ

#13
vikar

Πάντως, πλάκα-πλάκα, δέ πιστεύω οτι φταίει μόνον η γραμματοσειρά, το μέγεθος και ο ρυθμός της. Έχει να κάνει με το οπτικό ίνδαλμα που λένε της λέξης. Στην αργκό, κατεξοχήν προφορικο ιδίωμα, είναι πολύ συχνό και αναμενόμενο να συγχέει κανείς μια λέξη που πρωτοβλέπει γραμμένη με κάποια που έχει ξαναδεί (ή φαντάζει πιό αναμενόμενη σύμφωνα μ' αυτά που έχει ήδη δεί), ακόμη κι' αν πρόκειται για λέξη που έχει ξανακούσει --πόσο μάλλον άμα την βλέπει για πρώτη φορά.

Προσωπικά, θυμάμαι ακόμη που την είχα πατήσει με το ξηγιέμαι σκουληκιάρικα, έκφραση που δέν ειχα ακούσει (ούτε και στο μεταξύ): είχε καταχωριστεί ανορθόγραφα, ξηγιέμαι σκουλικιάρικα, κι' εγώ το είχα διαβάσει ξηγιέμαι σκουλαρίκια.

#14
GATZMAN

Τι γράφεις βίκαρ στο πρώτο σου σχόλιο; Δε βλέπω καλά πρέσβης άνθρωπος. Για βιάγκρανάγνωση γράφεις; Με το παραπάνω, θέλω να πω πως πέραν των άλλων παίζει ρόλο και ο προσανατολισμός του μυαλού μας σε μόνιμη ή περιστασιακή φάση

#15
iron

καλέ πάμε για γυαλιά σας λέωωωωωωωωωωω, αφήστε τα μπαρμπούτσαλα και τις θεωρίες, μετά τα 23 ο άνθρωπος φθίνει...

#16
vikar

(ά όκέι, έχουμ' ακόμη...)

#17
GATZMAN

> (ά όκέι, έχουμ' ακόμη...)
Μέχρι τη δεύτερη αρμονική;

#18
sstteffannoss

@Vrastaman: Κατόπιν [w= lemetora]ωρίμου σκέψεως[/w] και βαθιάς περισυλλογής τολμώ να προτείνω τα ακόλουθα:
Παρακοίταξα, παραδιάβασα, παραθώρησα και παρανόμισα(!!).

Επίσης τα λιγότερο περισπούδαστα και πιο ειλικρινή: λαθοκοίταξα, λαθοδιάβασα, λαθοθώρησα και λαθονόμισα.

Στον Ενεστώτα, ούτως ή άλλως, εννοιολογικά δεν στέκουν κι αντικαθίστανται χαλαρά απ’ το «μα τι έπαθα ο μ…ς;»

Όσο για το φαινόμενο, το λαθοδιάβασμα στέκεται καλύτερα.

#19
Vrastaman

Θένκια Σσττεφφαννε, ζωραίος. Μ' αρέσουν τα εις παρα- καθώς παραπέμπουν σε παραφιλία (πως να το κάνουμε, πρέπει να είσαι ανωμαλιάρης/α για να διαβάσεις το κατακαυκαλίδι, κατακαυλείδι!)

#20
Galadriel

Και σφαλμανάγνωση.

#21
Vrastaman

To ούλτιματ θα ήταν να βρούμε μια λέξη που και αυτή να επιδέχεται σφαλμανάγνωση!

#22
MXΣ

It deosn't maettr in waht odrer the lrttees in a wrod are. The olny imptroant tnihg is taht the fisrt and lsat letter be in the rgiht plcae. The rset can be a ttoal mses and you can stlil raed it wothiut pborlem. Tihs is bceause the hmuan mnid deos not raed eevry letter by istelf, but the wrod as a whloe.

#23
iron

νομίζω πρέπει να επιστρατεύσουμε τον Καλοβυρνά να μας ξελασπώσει.

#24
GATZMAN

@ιρον
Παρατηρώ πως τη λέξη γαμισοχαμάλης που έβαλα στο ΔΠ, τη διάβασα καναδυοτρεις φορές και εγώ γαμισομασχάλης παρόλο που την ξέρω και τη χρησιμοποιώ τη λέξη. Λές να παίζει και η επίδραση της καργιόλας δύναμης; Aν ισχύει αυτό κι ήμουν στο Νότιο ημισφαίριο, Παταγονία κι έτς, πώς θα τη διάβαζα άραγε τη λέξη; Ίσως πάλι να παίζει και κανας θάλαμος μόνωσης από τις επιδράσεις της.

#25
Vrastaman

Άθελά σου Γκάτς χαρτογράφησες μια αδίκως παραμελημένη τεχνική φραπέ!

#26
iron

φέρνει σε επιδημία το πράμα.