Παιδική σειρά βασισμένη σε παιδικά παιχνίδια της Hasbro, η οποία έβαλε το δικό της στίγμα στην ένδοξη εϊτίλα από κοινού με τα GIJOE, τα Στρουμφάκια, το φουντωμένο τέζα μαλλί περμανάν και τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ήρωες είναι εξωγήινα ρομπότ που μετατρέπονται κατά βούληση άλλοτε σε οχήματα και άλλοτε σε ανθρωποειδή, εξ ου και ο τίτλος (μετατρεπόμενοι στα αγγλικά). Μέσω του σινεμά μας απασχολούν μέχρι πρόσφατα.

Σλανγκικώς, οι Τρανσφόρμερς μας ενδιαφέρουν ως συνδεόμενοι με την γκέι & τρανσέξουαλ κουλτούρα. Στα ελληνικά υπάρχει ένας ασθενής σύνδεσμος του όρου με τις τρανσέξουαλ. Μην ξεχνάμε ότι οι τρανσέξουαλ ως μεταλλαγμένες και εγχειρισμένες βγάζουν κάτι το πολύ high-tech, σαν να έρχονται από ένα μέλλον, όπου καθώς περιγράφει η Donna Haraway τα όρια μεταξύ ανθρώπου και μηχανής θα έχουν χαθεί τελείως και θα είμαστε όλοι μοντιφαρισμένα cyborg. Λ.χ. μια πλακοβύζα αντί να βάζει κονάτα, θα βάζει γονίδια αγελάδας και του Lars Ulrich για να αποκτήσει τουμπανόβυζα, ενώ ένας σαλιγκαροψώλης θα αλλάζει τα γονίδια σαλιγκάρου με γονίδια γαϊδάρου για να την έχει γαϊδουρίσα. Προτυπώσεις αυτής της θαρραλέας φουτουριστικής εποχής έχουμε και σήμερα με τις Τρανσέξουαλ, που αλλάζουν το φύλο τους γιατί μπορούν θυμίζοντας μελλοντολογικές αμερικλανιές. Πάντως το σλόγκαν της σειράς Transformers, more than meets the eye παραπέμπει μάλλον σε τραβεστί.

(- Πώς λέγεται το τραβεστί που διαβάζει Ελύτη;
- ...;
- Άξιον τραβεστί!
Άσχετο...).

Στην Αμερική οι Τρανσφόρμερς συνδέονται επίσης με την γκέι κουλτούρα, αν και αρκετά ασθενώς. Μάλλον προϋπήρχε της σειράς το λογοπαίγνιο με το transformer ως μηχανισμό ηλεκτρικής ενέργειας. Πρβλ. φις - πρίζα. Κατά το urban dictionary, έτσι λέγεται και ο ενεργοπαθητικός που και γαμεί και γαμιέται, ή και ο μπάι (ο παλιός ο χρόνος). Πάντως και η σειρά, το κόμικ και η ταινία με τα ρομπότ Τρανσφόρμερς είναι από τις μαρβελιές που τις έχει κατ' εξοχήν οικειοποιηθεί η γκέι κουλτούρα, όπως και τον Spiderman.

Πάσα: Έμαθα μπαλίτσα από τον Ολιζαντέμπε.

- Καλά, καταβαίναμε χτες τον παράδρομο της Συγγρού και τι είδαν τα ματάκια μας! Πάλι πολεμούσανε οι Ντεσέπτικονς τους Ότομποτς, το έλα να δεις γινότανε με τους Τρανσφόρμερς...

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Khan

Υ.Γ. Ξέχασα το προφανές ότι και τα δύο αρχίζουν από τρανς, που καθιστά ευνοητο το λολοπαίγνιο.

#2
Mr. Cadmus

High-tech αγγλιστί, όχι high-teck...

#3
soulto