Μην τα ξαναλέμε, μπαντιέρα (ή παντιέρα) σημαίνει σημαία.

Οι εκφράσεις είναι:

Σηκώνω μπαντιέρα = επαναστατώ (επειδή κάθε επανάσταση εκκινεί τύποις με το σήκωμα της σημαίας της).

Αλλάζω μπαντιέρα = αλλάζω άποψη, στάση, φρόνημα, στρατόπεδο, τακτική, όλ' αυτά -και σας γαμώ. Πρβλ. σηκώθηκαν τα αγγούρια να γαμήσουν τον μανάβη. Αλλάζω τροπάριο, δηλαδή.

Το τελευταίο θα μπορούσε να είναι και συνώνυμο με το το γυρίζω (από τη μη σεξιστική άποψη είναι, ούτως ή αλλέως).

Κάνω (κάτι) μπαντιέρα: το καθιστώ σύμβολο και, ξεφτιλίζοντας την (όποια) αξία του, το υψώνω φάτσα φόρα στα μούτρα του άλλου και του κάνω πλύση εγκεφάλου. Κάπως συνώνυμη είναι η πιπίλα, ή η καραμέλα.

Παντιέρα ρόσα: κόκκινη σημαία, παραπέμπει στον κομμουνισμό. Είναι και τραγουδο-ύμνος, τ. Αβάντι πόπολο, Μπέλα Τσάο, Διεθνής κλπ.

Γενικά, μπαντιέρα είναι η άποψη, η κοσμοθεωρία, τα πιστεύω κάποιου.

  1. ...και κει που τον είχαμε για ήσυχο, σήκωσε μπαντιέρα κι έγινε της κατακαριόλας!

  2. Σήκωσε «μπαντιέρα» ο Κόκε
    «Τριγμοί» στο εσωτερικό του Άρη, λίγο πριν τη μεγάλη κόντρα με την Μάντσεστερ Σίτι για το Europa League...

  3. «Παντιέρα» τραπεζιτών κατά. μνημονίου!!!
    Η χθεσινή ημέρα, λίγα μόνο 24ωρα μετά τα «πανηγύρια» στο ΧΑ για την πρόταση συγχώνευσης της Εθνικής με την Alpha, επιβεβαιώνει ότι η ισχυρότερη ομάδα πίεσης της ελληνικής κοινωνίας, που εξακολουθεί να αγωνίζεται κατά των πολιτικών του μνημονίου –όταν αυτές θίγουν τα στενά συμφέροντά τους…- είναι οι τραπεζίτες, που έχουν σηκώσει τη δική τους «παντιέρα», έναντι των πιεστικών απαιτήσεων της τρόικας για συγχωνεύσεις.

  4. Δε μας τα λες καλά φίλε... Τεεε έγινε, αλλάξαμε μπαντιέρα;

  5. Φυσικα η χουντα του Παπαδοπουλου εκανε παντιερα το Πατρις, Θρησκεια, Οικογενεια.

  6. Παντιέρα Ρόσα
    Είναι η στιγμή που οι 33 συνδικαλιστές ηγέτες από 17 χώρες μπαίνουν στο γήπεδο. Στο πρόσωπό τους οι εργαζόμενοι της Ελλάδας υποδέχονται δεκάδες εκατομμύρια εργατών από όλες τις ηπείρους. Ολοι όρθιοι. Μια γυναίκα ανοίγει διάπλατα την κουβανική σημαία. Ο άντρας δίπλα της έχει υψώσει τη γροθιά του. Τα παιδιά σηκώνουν σημαία κόκκινη. Τα συνθήματα γίνονται διάλογος των εργατών του κόσμου. Στα χείλη το «Παντιέρα ρόσα τριομφερά» (Η κόκκινη σημαία θα θριαμβεύσει). Και αμέσως μετά: «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών».

  7. Φωνάζει ο Γιωργάκης για εκλογές, ο Κωστάκης παίζει Playstation, η Παπαρήγα ονειρεύεται μπαντιέρα ρόσα με σφυροδρέπανα αντί για δέντρο κι ο Τσίπρας θέλει να παραστήσει τον σοσιαλιστή Ομπάμα της Ελλάδας με …ψήφο στα 16χρονα!

  8. Εμένα που με βλέπεις, μόλις κατάλαβα τη ζωή, κορόιδο δεν μ' έπιασε κανένας. Εχω δική μου παντιέρα, δική μου κυβέρνηση εγώ. Δεν χειροκροτώ τίποτα, γιατί τίποτα δεν μου 'δωσε το δικαίωμα να το χειροκροτήσω. Ψέματα ήταν όλα.

Όλα, πλην των 1 και 4, από το δίχτυ.

το σιγουράκι τεσπά... (από Desperado, 31/03/11)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
iron

περδικαλώ το κοινό να αναρτήσει γιουτουμπάκι με μπαντιέρα ρόσα γιατί έχω κάποιο τεχνικόνε πόρβλημα και όποτε ανοίγω μήδια παγώνει ο Μοτσίλας.

#2
Desperado

As requested :-)

#3
Desperado

Άμα μουλαρώσει το ρημάδι... Ας αφαιρέσει κάποιος ιστομάστορας τα πρώτα δύο!

#4
jesus

à vos services, αν κ μ' άρεζε ο εσωτερικός μονόλογος στις λεζάντες.

γουέλκομ μπακ, επίσης, κ με το καλό το ντεσπεραντάκι.

#5
iron

μπράβο ρε ντεσπεράντο, αν και δεν μπορώ να το ακούσω χωρίς να γαμηθούν όλα. Μερσώ.

#6
Desperado

Πάρτον κουβά (pas de quoi)! Να το καταχωρήσω;;-)

#7
iron

pas de quoi!

#8
Galadriel

>>>περδικαλώ το κοινό να αναρτήσει γιουτουμπάκι με μπαντιέρα ρόσα γιατί έχω κάποιο τεχνικόνε πόρβλημα και όποτε ανοίγω μήδια παγώνει ο Μοτσίλας.

αχαχαχα είσαι απίστευτηηη

#9
iron

μα τι να κάνω, πε μου...

#10
Galadriel

περδικαλώ, τεχνικόνε πόρβλημα, Μοτσίλας με κεφαλαίο, αν μπει κανας άσχετος, αν μπει λέω εγώ και πέσει με γούγλε πάνω σε αυτό το σχόλιο, θα νομίσει ότι γράφουν εδώ αλλοδαποί στην καλύτερη αχαχαχ

#11
Galadriel

αχαχαχ πόρβλημα (και παίζει να είναι και κατά τύχη αλλά είναι γαμάτο)

#12
iron

δεν είναι κατά τύχη, μου το έχει κολλήσει 20 χρόνια τώρα ένας φίλος, μαζί με το χάμπαλο και το ρδέμπεμα, αλλά είπα να μην το παρακάνω και δεν το έβαλα.