Η λέξη καλαμαράς χρησιμοποιείται κυρίως από Κυπραίους και σημαίνει αποκλειστικά Ελλαδίτης. Είναι ταυτόσημοι όροι όσον αφορά στη χρήση τους.

Όταν θέλεις να κάνεις μεταξύ Ελλήνων ιδιαίτερη μνεία στους Ελλαδίτες (Έλληνες της Ελλάδας, Έλληνες ιθαγενείς) ή στους Κυπραίους (Έλληνες της Κύπρου, Κύπριοι ιθαγενείς) δεν θα πεις απλά Έλληνας, γιατί ο όρος αυτός συμβολίζει το έθνος στο οποίο ανήκουν τόσο οι κύπριοι και οι ελλαδίτες, όσο και οι υπόλοιποι Έλληνες τους εξωτερικού, που μπορεί να μην έχουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά να έχουν τον ένα ή και τους δυο γονείς Έλληνες, να έχουν πάρει την ελληνική κουλτούρα, γλώσσα ήθη κι έθιμα, την αγάπη προς το συγκεκριμένο έθνος κ.ο.κ. (π.χ. οι Έλληνες της Αυστραλίας, της Γερμανίας, της Αμερικής...)

Και η λέξη προήλθε απ' όταν οι Ελλαδίτες, μορφωμένοι και γραμματιζούμενοι-λόγιοι, έρχονταν στο νησί για να διδάξουν στα σχολεία, τότε που η Κύπρος ήταν πιο φτωχή (και υπό την κατοχή άλλων λαών) και το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού ασχολείτο με τη γεωργία και τη κτηνοτροφία.

Οι καλαμαράδες (=Ελλαδίτες, Έλληνες της Ελλάδας και όχι απλά Έλληνες για να γίνεται η διάκριση) το Πάσχα έχουν ως παραδοσιακό έδεσμα το τσουρέκι, ενώ εμείς οι κυπραίοι (Έλληνες της Κύπρου) τη φλαούνα.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Vrastaman

Γιώργο, θα παρακαλούσα πολύ να σχολιάσεις / εμπλουτίσεις το απάνθισμα Κυπριακών λημματουθκιών!

#2
Λάκωνας

Το πρώτο που διάβασα "1. καλαμαράς" είναι άψογο, πλήρες και με ιστορική αναφορά για το πώς προήλθε ο όρος.

Το "3. καλαμαράς" το έγραψε ένας αμόρφωτος Ελλαδίτης που ακόμα να μάθει πως οι Κύπριοι είναι εθνοτικά Έλληνες. Το πιο πιθανόν είναι πως ποτέ δεν θα μάθει πως στη Μεγαλόνησο της Αφροδίτης ζουν Έλληνες εδώ και 34 αιώνες.

Κουμπάρε, απάντα στον εαυτό σου το εξής ερώτημα... Τι είναι αυτό που έχεις εσύ και σε κάμνει Έλληνα, και δεν το έχουν οι Κύπριοι;;;;;

#3
Λάκωνας

Γιατί δεν ανοίγετε κάνα Λεξικό αφού έχετε απορίες;; Να ξεκαθαρίσουμε πως τους όρους «Καλαμαράς» και «Ελλαδίτης» δεν τους εφηύραν οι Κύπριοι. Υπήρχαν είδη στη γλώσσα μας.
ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ: Καλαμαράς… 1) (Λαϊκό-Μειωτικό) Ο άνθρωπος των γραμμάτων, ο λόγιος, ΣΥΝΩΝΥΜΑ γραμματιζούμενος, εγγράματος, μορφωμένος. 2) (Διαλεκτικό, συχνά σκωπτικό ή μειωτικό στην Κύπρο) ο Ελλαδίτης. Προσέξτε όμως κάτι. Οι Κύπριοι όταν λένε «Καλαμαράς» ΔΕΝ είναι πάντα μειωτικό. Απλά επικράτησε από παλιά στην καθομιλουμένη αυτός ο όρος, ενώ σε επίσημο περιβάλλον (ΜΜΕ, Δικαστήρια κ.ά) χρησιμοποιείτε το -Ελλαδίτης-.

http://spartiatisarthra.blogspot.com/2004/01/blog-post.html