Ο γερμανός μεταφραστής θα έγραφε τρελές αρλούμπες αν δεν υπήρχε το σλανγκρ να του εξηγήσει ότι αυτή η φράση δεν κυριολεκτεί ακριβώς, αλλά είναι περισσότερο σχήμα λόγου που δηλώνει:

  1. ότι τελικά, «συνεννοηθήκαμε», βγήκε άκρη από την κουβέντα μας, από κει που σκάλωνε σε κάτι αδιαφανές, απροσδιόριστο, κοινώς μισόλογο και ύποπτο από πλευράς σου. Δηλ. με αυτά που μου έλεγες δυσκολευόμουν να σε πιστέψω, αλλά τώρα που το εξήγησες καλύτερα επανήλθα και καλά στην αρχική εικόνα που είχα για σένα. Τις περισσότερες φορές όμως το λέμε με δυσπιστία ή ειρωνικά, για να δείξουμε ότι καταλάβαμε πως ο άλλος μας δουλεύει ψιλό γαζί.

Παρομοίως λέμε: «έτσι πες μου/μας (ντε)», «πες το Χρυσόστομε», «τώρα μιλάς», « α μπράβο», «να γεια σου», κττ.

  1. αρχή αφήγησης που μας προδιαθέτει για γκαντέμικη εξέλιξη εις βάρος τού πάντα αθώου κι ανυποψίαστου αφηγούμενου πρωταγωνιστή.

Συντάσσεται με το «να» και σημαίνει: πήρα την απόφαση (μετά από πολλή σκέψη) να..., «έκανα να (ξεκίνησα να)...». Πολύ συχνά συνοδεύεται και από έναν μεμψιμοίρικο χαρακτηρισμό του αφηγούμενου («είπα ο μαλάκας να...», «είπα η κακομοίρα να...»).

Πολύ πιθανό να βαστάει η έκφραση από τη ρήση «είπε ο Εβραίος να πάει στο παζάρι κι ήταν η μέρα Σάββατο».

1.α. Τι ερωτηση ειναι αυτη; Σου φαινεται να το εκανα εγω; Οχι δεν το εκανα εγω!

α ειπα και γω

1.β.
καλά το κατάλαβα, είπα κι εγώ, εσύ να μιλήσεις, αν είναι δυνατόν!.. Το στόμα σου το έχεις μόνο για να τρως.

1.γ. Σύσταση ειδικής ομάδας της ΕΛ.ΑΣ για προστασία των ανήλικων, προανήγγειλε ο Μ. Όθωνας
είπα και γω...(;) ..που στο δ****ο θα πήγαιναν τα χρήματα που περικόπηκαν από την παιδεία. Στην αμορφωσιά..

  1. ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ
    Είπα και γω ένα Σάββατο να βγω να πάω στα λεγόμενα βλάχικα για κοντοσούβλι, που τόσο καλά λόγια είχα ακούσει. Δοκίμασα το εν λόγω μαγαζί... Τι το ήθελα; Το φαγητό ήταν σκέτη απογοήτευση. Οι πατάτες άνοστες, το κρέας μέσα στα μπαχαρικά σε σημείο να μη θυμίζει γευσtικά κρέας(κοντοσούβλι χοιρινό). Απλά τζάμπα έφυγε το 20αρικο. ΑΙΣΧΟΣ.

(από το νέτι ούλα)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε

#1
Khan

Αναφέρεται στον ἐνδιάθετον λόγον, που έλεγαν και οι Στωικοί, ο οποίος διαψεύδεται είτε α) από διαβεβαιώσεις του συνομιλητή ότι τα κακά που είπε ενδομύχως ο πρώτος δεν ισχύουν, β) από την πραγματικότητα που ματαιώνει την ενδόμυχη επιθυμία. Και στις δύο περιπτώσεις ο ενδιάθετος λόγος διαψεύδεται από την εξωτερική κατάστα πλην ο ομιλών θεωρεί καλό να μην τον θάψει αλλά να τον κοινοποιήσει τελικώς έτσι για το γαμώτο. Στην α΄ περίπτωση για να κρούσει κώδωνα ότι υποθάλπει και αρνητικές σκέψεις προς τον συνομιλητή, οι οποίες ακόμη κι αν καπελωμένες δεν παύουν να υπάρχουν εν καταστολή. Στην β΄ περίπτωση δίκην καταγγελίας της κοσμικής τάξης που ματαίωσε την μύχια επιθυμία στον εσωτερικό διάλογο του υποκειμένου με τον εαυτό του.

#2
vikar

Απ' τα λήμματα που θέλουν οπωσδήποτε ήχο. Άμα δέν την έχεις ακούσει λάιβ, δύσκολα να πιάσεις το σωστό επιτονισμό. (Τελικά δέν έχουμε κάναν ηθοποιό στην παρέα ρε παιδιά; Γεμάτο ασκήσεις είναι το σάιτ...)

#3
Khan

Μας σνομπάρουν οι Κύπριοι, οι γλωσσολόγοι, τώρα και οι ηθοποιοί!

#4
knasos

Να μαζευτούμε όλοι μαζί να βάλουμε κανά φράγκο να προσλάβουμε μόνιμα τον ψηλάρα;

#5
gaidouragathos

Για το 1. κάτι μούρχεται σε Ζουγά η Χάρρυ Κλυν αλλά δεν έχω εικόνα

#6
gaidouragathos

Μπορει νάταν κ Φωτόπουλος