1. Κοκτέιλ που περιλαμβάνει πέντε «άσπρα» (διαφανή) ποτά, τα εξής τέσσερα: βότκα, ρούμι, τεκίλα και τζιν. Το πέμπτο είναι μπαλαντέρ, αναλόγως την παραλλαγή, και όχι πάντα άσπρο. Παίζει με μαρτίνι, με κουαντρώ, με κουρασάο (ή κουρακάο, για τους λαϊκούς τύπους), με ζαμπούκα και όχι μόνο.

Σερβίρεται σε ψηλό ποτήρι με πάγο, το μη αλκοολούχο συμπλήρωμα είναι συνήθως λάιμ ή λεμοναδίτσα, και μπαίνει και μια σταλιά κοακόλα για το χρώμα. Δυνατό, όχι και καταστροφή όμως. Επισήμως λέγεται Long Island Iced Tea, τουλάχιστον το ορίτζιναλ.

2. Υπερκαμένο «κοκτέιλ» που αποτελείται από πέντε άσπρα και τίποτα άλλο. Μόνο αλκοόλ, χωρίς χυμούς και αναψυκτικά και χαζά. Το μπαλαντέρ εδώ είναι όντως άσπρο, συχνότερα μαρτίνι ή ζαμπούκα, αλλά ενίοτε και εγχώριο απόσταγμα (ούζο, ρακή, τσίπουρο, ό,τι έχει ο καθένας). Κυκλοφορεί και σε τούρμπο: έξι άσπρα, εφτά άσπρα, και ούτω καθεξής.

Απευθύνεται κυρίως σε πιτσιρικάδες που μόλις άρχισαν να πίνουν, και πειραματίζονται με ενθουσιασμό μέχρι να πάθουν και να μάθουν. Ελαφρώς πασέ, πάντως (ευτυχώς).

1α. - Μόλις έχω γυρίσει από τις Κάννες, από το μέρος που ο μικροαστισμός συναντάει την ψευτογκλαμουριά πάνω από ένα κοκτέιλ Paradise (μικροί το λέγαμε και «πέντε άσπρα με blue Curaçao»). [κείμενο από Lifo]

1β. Long Island Iced Tea (5 άσπρα)

Υλικά: 1/2 μεζούρα Ασπρο ρούμι
1/2 μεζούρα Βότκα
1/2 μεζούρα Gin
1/2 μεζούρα Τεκίλα
1/2 μεζούρα Cointreau
1/2 μεζούρα Πορτοκαλάδα
splash Coca Cola
πάγος
ψηλό ποτήρι για long drinks
φέτα από πορτοκάλι για διακόσμηση

Εκτέλεση: Σε ένα σέικερ βάζουμε λίγα παγάκια με το Ρούμι, τη Βότκα, το Gin, την Τεκίλα και το Cointreau. Τα χτυπάμε καλά και αδειάζουμε το περιεχόμενο σε ένα ψηλό ποτήρι με παγάκια. Προσθέτουμε την πορτοκαλάδα και τέλος, μια σταλιά Coca Cola, ίσα ίσα για να θολώσει την πορτοκαλάδα και να δώσει το χρώμα του Iced Tea. Καλαμάκι και μια φέτα πορτοκάλι και έτοιμο το αυθεντικό Long Island Iced Tea. [μία συνταγή απ' τις πολλές]

2α. - Φίλε, μιλάμε, χτες πήγαμε στο Γιατομπουτσομπάρ, που ο μπάρμαν είναι κολλητός κιέτσ', και του είπαμε να μας βάλει το πιο δυνατό ποτό που ξέρει! Και μας έβαλε πέντε άσπρα, φίλε! Βότκα, ρούμι, τεκίλα και κάτι τέτοια! Ήπιαμε πέντε ο καθένας και τα 'δαμε όλα, φίλε!
- Πφφφ, αυτό δεν είναι τίποτα! Εμείς προχτές πήγαμε στο Κουκουρούκου, που ξέρουμε τον τύπο που το έχει, και μίλησε του μπάρμαν να μας περιποιηθεί κιέτσ', και μας έβαλε ΕΞΙ άσπρα! Ήπιαμε δέκα ο καθένας μονορούφι και ξερνάγαμε όλη νύχτα, γαμώ τις φάσεις μιλάμε!
- Πφφφφφφ, σας έχω όλους! Εμείς πήγαμε στο Ντιριντάχτα, που ξέρουμε τον πορτιέρη ναούμ', και είπε στου μπάρμαν να μας βάλει ΕΦΤΑ άσπρα! Δε θυμάμαι τίποτα!

2β. - Να δω τον Σημίτη τύφλα απο μοχίτος κι ας πεθάνωωωωωωω.
- Μοχίτο; Ενα σέικερ πέντε άσπρα σου βρίσκεται; [σχόλια από μπλογκ]

2γ. - [Θυμάμαι τα] πέντε άσπρα. Και μάλιστα υπάρχει ο μύθος οτι άμα αντικαταστήσεις την σαμπούκα με Μαρτίνι, γίνεται και καλά μπόμπα. Και σαν πιτσιρικάς έλεγα «ενα 5 άσπρα με μαρτίνι»... Φυσικά το 5 άσπρα βγαίνει κάτασπρο, είναι ένας εύκολος και φτηνός τρόπος να λιώσεις (το μοναδικό πεντακάθαρο κοκτέιλ). Αν βάλεις κάτι παραπάνω (π.χ. τσίπουρο... ), τότε έχεις κλεισει πρώτο τραπέζι στο νοσοκομείο.
- Θυμάμαι μπάρμαν που λάνσαρε τα «7 λευκά». Με πρόσθετο ούζο και Martini Dry. Αλλά δεν πινόταν. [από φόρουμ]

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Khan

Τσίμπα 5 + 5 κόκκινα.

#2
knasos

- ... και μας έβαλε ΟΓΔΟΝΤΑ ΕΞΙ άσπρα! Μας ξέρανε ο πούστης!
Κι ο Τσακ Νόρις ήρεμος, τρίβει με την ανίκητη παλάμη του το μούσι του και μόλις η πρώτη σταγόνα αίμα λερώσει το χώμα που είναι ατρόμητο αρκετά ώστε να το πατήσει, λέει:
- Εγώ ψε κέρασα. Άσπρο. 7. Κιλά.

#3
PUNKELISD

  1. Τα ξέρω και ως 5 λευκά.
  2. Ώστε κουρασάο ε;!(όχι γιατί εγώ το λέω κορακάο - ευτυχώς που δε το έχω ζητήσει ποτέ).
  3. 5*5
#4
Pirate Jenny

Α, και εδώ στα σχόλια, ο Μπετατζής καταγράφει την παραλλαγή «όλα τ' άσπρα», καλό! Μέχρι και τον Τσακ Νόρις πατάει κάτω. :Ρ

@mods: ουπς, τυπογραφικό. Στο «ορίτζιναλ», δεύτερη παράγραφος, τελευταία λέξη, περισσεύει ένα γιώτα. (Το έγραψα ο-ρί-τι-ζι-ναλ, προΠΡΟπαροξύτονο!) Να με συμπαθάτε...

#5
giallo

Τα «πέντε άσπρα» είναι μια κακή παραλλαγή του κλασικού
«Long Iland Ice Tea». Το οποίο περιλαμβάνει τα ποτά Ρούμι - Τεκίλα - Τζίν - Βότκα - Triple Sec ή Cointreu.

To «Long Iland Ice Tea» φτιάχνεται έτσι :

[I]Υλικά: 1 μέρος Βότκα 1 μέρος Ρούμι 1 μέρος Τζίν 1 μέρος Τεκίλα 1 μέρος Triple Sec (ή κάποιο άλλο λικέρ πορτoκαλιού) λίγο στημένο λεμόνι λίγο σιρόπι ζάχαρης λίγο Cola

Εκτέλεση: Βάζουμε πάγο σε ένα shaker, ρίχνουμε όλα τα υλικά,
χωρίς την Cola. Aνακατεύουμε, σερβίρουμε και στο
τέλος προσθέτουμε την Cola (τόση ώστε το χρώμα
του Coctail να μοιάζει με Ice Tea).[/I]

Σύμφωνα με την απόλυτη σελίδα για σφηνάκια www.sfinaki.info