Το περίνεο ή αρχιδακούμπι ως αρχιδο-champ de bataille, αρχιδο-πεδίον της δόξης λαμπρόν. Στο δίχτυ διατυπώνεται και η άποψη ότι στον σχηματισμό του όρου επέδρασε και το τοπωνύμιο Αχλαδόκαμπος στην Πελοπόννjησο.

Το υγρό μουνάκι της με δέχθηκε σαν μια ζεστή φωλίτσα ενώ τα αρχίδια μου στήσανε τρελό γλέντι στον ένδοξο αρχιδόκαμπό της.

... (από MXΣ, 23/05/11)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
allivegp

ωχ μωρέ κάν... να χαρείς πια...

#2
vikar

Έλα βρε αλίβ, άσ' τον άνθρωπο να καταγράφει.

Πέρ' απο τη μαρτυρία του επισκέπτη τέστ στον άλλον ορισμό, θά 'λεγε πάντως να είχαμε και κάν' ακόμα παράδειγμα ρίαλ-τάιμ χρήσης.

#3
MXΣ

Στα μέρη μου, τον κάμπο τον λένε και βάλτα (πρώην βαλτοτόπια, νυν εύφοροι κάμποι). Μήπως, Κhan, θα μπορούσε να έπαιζε και το «αρχιδόβαλτα» ή μήπως θα μπερδεύονται οι ΑΠΑπα με το αρχίδια βάλε (μέσα)... Ε;

#4
vikar

Πάντως, που λέει ο βάνιας στο αρχιδακούμπι (που πολύ γουστάρω πώς ριμάρει με το αποκούμπι παρεμπιπτόντως), οτι η λέξη περίνεο είναι δύσχρηστη ή άγνωστη, χάρη στη ζέση χρηστών οπως ο Χάν, πλέον πρέπει να τό 'χουμε εμπεδώσει όλοι εδωμέσα...

#5
Vrastaman

Από το Αχλαδόκαμπο περνάει ο Κωλοσούρτης. Τυχαίο; δε νομίζω

#6
vanias

από το camping;

#7
GATZMAN

@ Vrasta:+ ∞

#8
Nakas

Μιλώντας για τον Αχαλαδόκαμπο θα παραθέσω την ετυμολογία της λέξης σύμφωνα με κάποιους γηγενείς: ο Αχλαδόκαμπος δεν έχει καθόλου αχλαδιές αλλά μόνο ελιές. Έτσι, κάποιος που το παρατήρησε αυτό παλιά είπε «Αχ! Λαδόκαμπος!»

#9
Khan

Αφού ασχοληθήκαμε τόσο πολύ με αυτά τα δυο δάχτυλα και κάτι να μάθουμε και κάτι πιο ενδιαφέρον: «Έχει μυική λειτουργία ώστε να σταματάει την εκροή των ούρων ή του σπέρματος. Αναφέρεται και ως δεύτερο διάφραγμα γιατί συμμετέχει στη σύσπαση του εγκάρσιου κοιλιακού μύ, παίζοντας σημαντικό ρόλο και στην αναπνευστική λειτουργία».

#10
GATZMAN

@Νάκας
Σωστός ο παίκτης. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ήταν ο νουνός όταν είδε καμένη την περιοχή από τις ορδές του Ιμπραήμ

#11
Nakas

Και τί σχέση έχουν οι ορδές του Ιμπραήμ με τα Αχλάδια και τον Κάμπο;

#12
GATZMAN

Με τα αχλαδια; Καμία. Τώρα αν υπήρχαν αχλαδομούνες... τι να πω; Τα ίδια με σενα λέω. Απλώς εστίασα στο νονό και στην περίσταση.Αναστέναξε λοιπόν ο Κολοκοτρώνης, λέγοντας Αχ λαδόκαμπε όταν αντίκρισε τους καμένους ελαιώνες της περιοχής, που κάηκαν από την επέλαση του Ιμπράήμ.

#13
Nakas

Ω, θεέ μου! Η χειρότερη παρετυμολογία ever...

#14
poniroskylo

Συγνώμη, από πού τόχουμε ότι σημαίνει και το περίνεο; Δεν μπορώ να το βρω κάπου αλλού. Αν κάποιος ξέρει να λέγεται και έτσι ας το πει.

Ούτως ή άλλως, η αναφορά στο δίχτυ και στην ετυμολόγηση από το Αχλαδόκαμπος είναι ολίγον παραπειστική. Διότι ο σχετικός σύνδεσμος π.χ. εδώ αλλά και σε άλλα σάιτς σαφώς αφορά στην γνωστή σημασία της λέξης, δηλαδή ένα μέρος γεμάτο άνδρες., και πουθενά δεν λέει τίποτε για το περίνεο. Την παραθέτω αυτούσια:

Αρχιδόκαμπος: Πιθανόν να προέρχεται από το Αχλαδόκαμπος (ιστορικό τοπωνύμιο της Πελοποννήσου). Σημαίνει ότι η εν λόγω περιοχή (συνήθως καφέ, μπαρ ή κλαμπ) είναι γεμάτη άνδρες, το οποίο φυσικά δεν μας αρέσει γιατί εμείς πήγαμε για να δούμε γυναίκες. Αντίθετο: Μουνοθύελλα (εκ του ανεμοθύελλα).

Τέλος πάντων, και σε συνέχεια της συζήτησης που έγινε και στο λήμμα αρχιδοκρεμάστρα, δυσκολεύομαι να καταλάβω γιατί να ανεβάζουμε ορισμούς όταν δεν είμαστε σίγουροι ή/και δεν μπορούμε να στηρίξουμε ότι η λέξη/φράση όντως χρησιμοποιείται με αυτή τη σημασία.

#15
Khan

Ωραία, αφού το θέτεις ως συνέχεια της συζήτησης στην αρχιδοκρεμάστρα, θα παρακαλέσω τους μόντουλες να επιληφθεί κάποιος και να περάσει τις διορθώσεις που έχω ζητήσει στον εκεί ορισμό, είναι τρίτη μέρα από όταν το ζήτησα, νταξ ήταν και σου-κου υπάρχει δικαιολογία, πάντως εγώ τον πόνο μου για το σάη και για τον Φριτς Σλανγκ τον έδειξα. Το αρχιδόκαμπος με αυτόν τον ορισμό μπορεί να κατέβει τελείως, εφόσον το κρίνουν οι μόντουλες, παρεμπιπτόντως σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να κατέβει και το λίνκι στον αρχιδόκαμπο στο λήμμα αρχιδακούμπι στην παρέμβαση της Συντακτικής Ομάδας. Θα ακολουθήσω στο εξής την υπόδειξη του watchdog και δεν θα ανεβάζω ορισμούς που δεν μπορώ να τους υποστηρίξω σθεναρά.

#16
vikar

Να επαναλάβω λίγο τη γνώμη μου και έξω απ' το Συντονισμό, μιά που τέθηκε το ζήτημα ξανά.

Στο σάιτ υπήρχε απ' την αρχή μια τάση λεξιπλασίας και λογοπαίγνιου παύλα νεολογισμού, η οποία με τον καιρό έχει μετριαστεί αισθητά. Γνώμη μου είναι όχι να απαλειφθεί τελείως αυτή η τάση (όπως θα θέλαμε απο ένα βέρο λεξικό), αλλα κάθε φορά να δηλώνεται ρητά για τί πράγμα πρόκειται. Καί για τον μεταφραστή, καί για τον συσλανγκιστή σαν εμένα που φυσάει και το γιαούρτι (πολλές φορές βγήκα άσχετος για λέξεις που λέγονται ευρύτατα).

Είναι καλό να εμπεδωθεί απ' όλους οτι ένα παράδειγμα πραγματικής χρήσης είναι εκ των ών ούκ άνευ πλέον για το κύρος μίας λέξη που όντως λέγεται. Διαδίκτυο, κείμενο, ηχογράφηση ή βίντεο, ότι. Όσο δύσκολο κι' αν είναι αυτό για την αργκό. Δέν είπε κανένας οτι η καταγραφή της αργκό ειναι εύκολο πράμα.

Ωστόσο, η λεξιπλασία και το λογοπαίγνιο είναι. Το λέω εγώ και άλλοι εικοσιοχτώ κατασκευαστές πλυντηρίων.

#17
Khan

Βίκαρ, είσαι εκτός θέματος. Ο αρχιδόκαμπος δεν είναι μια ατομική λεξιπλασία, (ούτε καν λογοπαίγνιο ή νεολογισμός) είναι μια πολύ διαδεδομένη λέξη και αυτό που αμφισβητείται εν προκειμένω είναι αν έχει την συγκεκριμένη σημασία. Οπότε η θέση μου είναι ξεκάθαρη, εφόσον δεν μπορεί να προσκομιστεί διαδιχτυακό ή άλλο εύρημα για την συγκεκριμένη σημασία, να φύγει αυτός ο δεύτερος ορισμός. Με κουράζει πολύ περισσότερο μια ανακύκλιση σλανγκικών ερίδων, για πράγματα που τα έχουμε ήδη πει, και το ευχολόγιο, και οι παραινέσεις από το πολύ απλό πάτημα του κουμπακίου που θα σβήσει έναν ορισμό που δεν υποστηρίζεται με εύρημα. Έχω αποδείξει ότι δεν τα λέω αυτά με πικρία ή εκβιάζοντας συναισθηματικά. Το θέμα των λεξιπλασιών είναι διαφορετικό. Μετά από την τελευταία σλανγκική έριδα (πάντα με την φιλοσοφική έννοια) έχω βάλει ελάχιστες ατομικές μου λεξιπλασίες/λογοπαίγνια και πάντα με σαφή ένδειξη.

#18
vikar

Χάν, το νεολογισμός το εννοώ και για μία λέξη που υπάρχει μέν, αλλα λέγεται με μία νέα σημασία --κάτι που γίνεται κατα κόρον όταν παίζει κανείς με τις λέξεις, χωρίς απαραίτητα να λέω οτι προέκυψε έτσι αυτή η σημασία (γενικότερα μιλούσα). Ποτέ δεν ανεβάζει κανείς μία «λέξη» μόνο, διαδεδομένη ή αδιάδοτη, παρα πάντα ένα ζευγάρι λέξης και σημασίας.

Τελοσπάντων, δέ νομίζω οτι είμαι εκτός θέματος.

Σόρι άν κουράζω, αλλα όταν το ίδιο θέμα ανακινείται συνεχώς, δέν ξέρω αν φταίω μόνο εγώ για την κούραση. Προφανώς δέν τα έχουμε ξεκαθαρίσει ακόμη αυτά τα πράγματα κι' είναι καλό να τα συζητάμε. Μαλακίες λέω;

#19
poniroskylo

@ khan - να ρωτήσω κάτι, διευκρινιστικά.

Όταν ανέβαζες αυτόν εδώ τον ορισμό, αρχιδόκαμπος σημαίνει περίνεο, θεωρούσες ότι αυτή η σημασία όντως υπάρχει, δηλαδή ότι η λέξη χρησιμοποιείται με αυτή τη σημασία;

Αν όχι, γιατί την ανέβασες; Αν ναι, πού στήριζες αυτή την πεποίθηση;

#20
HODJAS

Εγώ συμφωνώ με τον Βίκαρ, που ανακίνησε το θέμα.
Έτσι κι αλλιώς, στις οδηγίες χρήσης του σάιτος, θα' πρεπε να λέει ανακινήστε καλά πριν τη χρήση...
:-Ρ

#21
Khan

Δεν δέχομαι να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση γιατί έχει στυλ πρωκτικάντζα.

Όπως έχω αποδείξει ότι είμαι αρκετά ώριμος, ώστε όταν ζητώ να διαγραφεί ορισμός μου, το κάνω για το καλό του σάιτ, και όχι για να εκβιάσω συναισθηματικά, έτσι είμαι και αρκετά αξιοπρεπής ώστε να ανθίσταμαι όταν κάποιος με εμπλέκει σε πρωκτικάντζικα παίγνια. Δεν πρόκειται, λοιπόν, να σου απαντήσω.

#22
vikar

Ε λοιπόν Χότζα, εσύ δέν το κάνεις επίτηδες· σου προκύπτει φυσιολογικά... :-Ρ

Πάντως, δέν ξέρω αν ο πονηρός εχει ύφος «πρωκτικάντζας» ή όχι, αλλα η ερώτησή του είναι η μόνη καίρια. Τη σημασία των αυθεντικών παραδειγμάτων όντως την έχουμε τονίσει χίλιες φορές. Αλλα αν είναι έτσι, γιατί να ανεβάζουμε κάτι χωρίς παράδειγμα και χωρίς εξήγηση; Ώς προς αυτό, θα περίμενε κανείς να έχει περάσει σε άλλο λέβελ το σάιτ πλέον.

Κακώς χαλιόμαστε πάντως. Θέμα απλών εξηγήσεων είναι, όχι σου τη λέω μου τη λές.

#23
Khan

Όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ: Έκαψα τόσα εγκεφαλικά κύτταρα προκειμένου να λάβω καλοπροαίρετα υπόψη μου την (σωστή) κριτική του Πονηρόσκυλου στην αρχιδοκρεμάστρα, και να γράψω με την δεύτερη έναν εντέλει κτγμ αποτελεσματικό ορισμό. Επίσης, δέχομαι να διαγράφονται όσα λήμματα/ ορισμοί μου αποδειχθούν εσφαλμένοι. Πόσο πιο συνεργάσιμος και καλοπροαίρετος μπορεί να είμαι; Το να μην περνάνε οι διορθώσεις μου από τους μοντς, αλλά να μου ζητείται από τον Πονηρόσκυλο να δώσω αναφορά υπό ποιες συνθήκες αποφάσισα να αναρτήσω κάτι, ενώ έχω ήδη πει ότι μπορεί και να διαγραφεί χωρίς παρεξήγηση εκ μέρους μου, το εισπράττω ως πρωκτικάντζικο εξουσιασμό (και όχι απλώς ως θέμα απλών εξηγήσεων, όπως λέει ο Βίκαρ) και δευτερευόντως ως μια ιδιόμορφη κατάχρηση εξουσίας από τους μοντς το να μην γίνονται οι διορθώσεις ή διαγραφές αλλά αντ' αυτού παραινέσεις και ευχολόγια. Δεν προτίθεμαι να μπω άλλο σε συζήτηση για την ουσία της σλανγκ. Από την στιγμή που έχω ζητήσει την διόρθωση του ενός ορισμού και την διαγραφή του άλλου, νιώθω ότι έχω κάνει το χρέος μου ενώπιον Φριτς Σλανγκ και Σλάνγκων και δεν θα επανέλθω στην συζήτηση.

#24
vikar

Ο Χάν βλέπω το παραπήρε προσωπικά το θέμα, οπότε άς τον αφήσουμε στην ησυχία του. Αλλα το θέμα δέν αφορά μόνον αυτόν, φυσικά, άρα αυτό δέν το αφήνουμε σε ησυχία έτσι εύκολα.

Κάποτε, σχολιάζοντας στο πάτος, έθιξα με παρόμοιο τρόπο τον τζόνι θυμάμαι: «Τα παραδειγματάκια μου πάντα είναι ορίτζιναλ» έλεγε, «believe me». Ωραία όλ' αυτά, και σε γενικές γραμμές νομίζω υπάρχει καλή θέληση μεταξύ μας, we believe each other, σά να λέμε. Αλλά, δέν πρόκειται βέβαια να με πείσει για το ζευγάρι «πάτος ίσον κωλοτρυπίδα», ούτε ο αίαντας για το «πάτος ίσον περίνεο» (καλη ώρα), όσο πειστικά παραδείγματα κι' άν σκαρφιστούνε, εκτός κι' αν μου τρίψουν στη μούρη πειστικά πραγματικά παραδείγματα. Κι' ας είναι οι ίδιοι πεισμένοι προ καιρού για τη σημασία που έχουν στο μυαλό. Όλοι έχουμε τις δικές μας ερμηνείες για τα γλωσσικά φαινόμενα, κάποιες απο τις οποίες συχνά ασταθούν, απλά δέν τις σκεφτήκαμε ποτέ αρκετά και σε αντιπαραβολή με αυτά που όντως ακούμε να λέγονται.

Το πρόβλημα βρίσκεται σ' αυτές τις περιπτώσεις. Για να μήν μπερδευόμαστε οτι πιχί κάθε φραπεδολόγημα του σάιτ έχει απαραίτητα το στάτους του φραπέ (που όντως λέγεται), ή οτι το αρχιδόραμπα λέγεται όντως για το «περίνεο» επειδή ο βικάρ μας παραπλάνησε κάνοντας ένα πετυχημένο λογοπαίγνιο μ' αυτήν τη σημασία (σκεφτείτε μόνο πόσοι δέν την έχουμε πατήσει με τα πειστικότατα παραμυθοπαραληρήματα του χότζα), οφείλουμε να έχουμε όλοι κατα νού οτι για κάθε ορισμό που δίνουμε, πρέπει να ψάχνουμε και για παραδείγματα που υπάρχουν ήδη, ωστε να μήν την πατάμε πρώτ' απ' όλους εμείς οι ίδιοι.

Παλιό το επιμύθιο, αλλα προφανώς ακόμη επίκαιρο.

#25
MXΣ

Αν είμασταν όντως «λεξικό» (όπως έχω πει και στο παρελθόν αλλά στα παπάρια μας...) θα επρέπε με έναν τρόπο (γιατί μιλάμε για slang πάντα) να έχουμε space και για ετυμολογία αλλά και για πρώτες αναφορές (ακόμα κι αν αυτές δεν είναι αποδεικτέες...)...

Αλλά δεν είμαστε, ναι;

#26
vikar

Σε προσεχή βερσιόν του σάιτ (που είναι στα σκαριά), κάποια απ' αυτά θα θεματοποιηθούν και στη φόρμα της καταχώρισης. Αλλα τέτοιες αυτοματοποιήσεις βοηθούν και κατευθύνουν περισσότερο τους καινούργιους χρήστες, παρά τους λαίουρες. Γι' αυτό λεω πάνω, θα περίμενε κανείς κάτι τέτοια να τά 'χουμε πλέον εμπεδώσει όλοι οι παλιοί.

Προφανώς όμως αυτό δέν ισχύει. Και αναρωτιέμαι πού σταματάει να πρόκειται για πρόβλημα μεθόδου και τεχνικής (δέν τό 'χουμε όλοι με την αναζήτηση στο δίκτυο ή με την αναδίφηση στις βιβλιοθήκες) και πού αρχίζει να είναι θέμα συνειδητής στάσης (τύπου, «εγώ ξέρω οτι το λένε έτσι, και στ' αρχίδια μου αν με πιστεύετε η όχι» ή «δέ σας λέω οτι είναι δικιά μου λεξιπλασία μπάς και πιάσει»).

Όπως και νά 'χει, νομίζω καλό ειναι να γίνεται κουβέντα, κι' άς κουράζει μερικούς, δικαίως ή αδίκως.

#27
MXΣ

Kαι για να μην χέζουμε την συζήτηση μήπως θα έπρεπε να υπάρχει κάτι σαν chat(π.χ. στα «νέα») όπου θα μπορούσαμε (ή μάλλον «θα μπορούσατε») να συνεχίζουμε την συζήτηση σε γενικά θέματα, όχι linked με το λήμμα που μας φιλοξενεί; Ή να φαίνονται μόνο τα τελευταία 2 σχόλια και όποιος θέλει να πατά κουμπάκι και τσουπ! το υπόλοιπο σεντόνι; Τι λέτε;

#29
MXΣ

Ο Αχλαδόκαμπος σύμφωνα με τας γραφάς ονομάζεται έτσι από το 1687 (άρα τα περί Μπραίμη είναι μούφα...

#30
jesus

διάβασα μέχρι την τελευταία του κχαν κ έχω να πω ότι

απ' όσο καταλαβαίνω τον ρτπ, κ χωρίς προφ να παριστάνω τον αντ' αυτού, το ερώτημά του (θα συμφωνήσω με τον βίκαρο ότι είναι το μοναδικό καίριο) έχει το εξής νόημα.

βρέθηκες να έχεις ανεβάσει απανωτά δύο λήμματα, αν έχω καταλάβει καλά, των οποίων τον ορισμό ο ίδιος αδυνατείς να στηρίξεις, κ των οποίων το παραδειγμα το μυρίζει από μακρυά, καθ' ότι απολύτως μη-σλανγκ.

το βάρος του παραδείγματος το έχουμε τονίσει πολλοί στο παρελθόν σε παρόμοιες συζητήσεις, ότι πρέπει να είναι φυσικό, κ το εξωγλωσσικό περιβάλλον στο οποίο το τοποθετούμε, ή ιδανικά τοποθετείται από μόνο του, να είναι όσο το δυνατόν αργκοτικό.

το γεγονός ότι είσαι ίσως ο πιο συνεργάσιμος χρήστης, όμως, δεν καταργεί το γεγονός ότι ανεβάζεις έναν ορισμό δηλώνοντας ότι αντικειμενικά «αρχιδόκαμπος = περίνεο» κ αν δεν βρισκόταν κάποιος να το αμφισβητήσει, θα έμενε εκεί.

δεν θέλω να ξαναγράψω την προσωπική ευθύνη του καθενός για την εγκυρότητα αυτών που ανεβάζει κτλ, νομίζω πλέον είναι γνωστά σε όλους μας.

#31
Khan

Το μόνο που θα ζητούσα από τον Βίκαρ και τους λοιπούς μόντουλες θα ήταν η συζήτηση αυτή γενικού ενδιαφέροντος να μην γίνει στα σχόλια ενός λήμματός μου του οποίου έχω ζητήσει την διαγραφή, αλλά σε άλλο χώρο, λ.χ. στα Τελευταία Νέα, ή σε κάποιο αυτοαναφορικό λήμμα που άπτεται του τι είναι σλανγκ.

#32
vikar

Όκ κέικ, συνεχίζουμε αν θέλουμε στο σλάνγκ.

#33
Vrastaman

Αφού το γαμήσαμε και ψόφησε, καταθέτω ότι ανθισμένος αρχιδόκαμπος θα μπορούσε να θεωρηθεί το περίνεο με μεζέ

#34
MXΣ

#35
Vrastaman

Proficiency στα lower.

#36
vanias

ουφ.....«αν είμασταν λεξικό» (νο οφενς ΜΧΣ)προφανώς δε θα είσασταν κι ανοιχτοί να μπαίνει όποιος γουστάρει και να γράφει ό,τι του ρθει, ή ό,τι άκουσε κι αξιολόγησε ως σλανγκ. Δηλαδή επειδή πρόσθεσε έναν ορισμό κι ένα παράδειγμα ο κάθε khan, γαμήθηκε ο Δίας κι η αξιοπιστία του site ως τι; ως λεξικού; ε, κλείστε το τότε να γράφει ο μπαμπινιώτης.

υγ:καλά κι άγια είναι τα σχόλια περί τι ειναι σλανγκ και τι γλωσσοπλασία αλλά όντως κουράδουν..κι όντως έχουν επαναληφθεί παμπολλάκις. όβερ εν άουτ...

#37
iron

θείε Βάνια, πήδα στο λήμμα σλανγκ, εκεί συνεχίζεται το πάρτυ.

#38
Μιτζνούρ

Διάβασα στο 'σλανγκ' τη φασαρία με το αρχιδόκαμπος = περίνεο. που βλέπω να έχει διαγραφεί.
Δεν έχω άποψη, αλλά έχω ακούσει επανειλημμένα τη λέξη αρχιδοχορεύτρα = περίνεο. Μήπως τελικά έγινε απλή παρανόηση. Είναι αναρτημένη η λέξη;