Πολύ συχνότερα στο γ’ πρόσωπο του αορίστου: «την έκανε κατσίκα».

Αποδίδεται σε όσους έχοντας λερωμένη τη φωλιά τους, ψυλλιάστηκαν πως οσονούπω θα τους έπαιρναν πρέφα και εγκαίρως την έκαναν μ’ ελαφρά πηδηματάκια αφήνοντας χαλαρά σε άλλους να πληρώσουν τα γαμησιάτικα.

Γνωστότατη φράση (βλ. και σχόλιο του vanias εδώ) σε πληθυσμούς που τμήμα τους σταδιακά κατέστησαν ευθυνόφοβο με άποψη, κυνικά διεφθαρμένες, διαπλεκόμενες και μη ελεγχόμενες ιεραρχίες που τακίμιασαν με τυφλούς και θεόκουφους κατήδες και στηρίχτηκαν απ’ την πέμπτη φάλαγγα συνδικαλιστών και δολίων ΜΜΕ, ντεμέκ διανοούμενους, φάσκοντες κι αντιφάσκοντες θολοκουλτουριάρηδες και λοιπές νενεκικές δυνάμεις που τα πιάνανε με το κουλό.

Σύγχρονες μέθοδοι για να γίνεις φιδίσιος αποτελούν, σύμφωνα με φήμες, τα μπατσόπτερα, μια και τα υποβρύχια για τέτοιους σκοπούς γέρνουν.

Προέρχεται απ’ το τούρκικο kaçak που σημαίνει: «δραπέτης», «φυγόδικος», «λιποτάκτης», «αποστάτης», «λαθρέμπορος», «σκαστός», «διαφεύγων» και «ζούλα» που, παρεμπιπτόντως, μας έχει δώσει και τα:
-κατσακτσής: λαθρέμπορος,
-κατσάκικο, κατσιμαρτζήδικο: λαθραίος, παράνομος (όπως αναφέρει ο HODJAS σε σχόλιό του στο αγροτικό του perkins, μετά από δημιουργικά σχόλια των Γιώργος Ζάκκης και poniroskylo), καθώς και την έκφραση:
---«(την) κάνω κατσάκι»: κάνω κοπάνα / σκασιαρχείο / σκάμπα / σμπόμπα όπως αναφέρουν οι jaiel και kounilaki και ετυμολογεί ο Αλβανός.

Λοιπόν ο GAP είναι ξοφλημένος. ... Αφού ήθελε τόσο πολύ να γίνει πρωθυπουργός, τον έριξαν στο λάκκο με τα θηρία να τον αποτελειώσουν. Καλά τόσο χαϊβάνι δεν το περίμενα να είναι! Ενώ ο άλλος την έκανε κατσίκα στο παραπέντε! Ας τον βλέπετε χοντρούλη. Είδατε πώς την έκανε και πώς την έχωσε στον βλάκα το Γιωργάκη...

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
sstteffannoss

Κλασικό πια, το ανεβάζω για να μη λείπει αυτό καθ’ αυτό απ’ τη συλλογή, ώστε να διευκολύνουμε το γιαπωνέζο μεταφραστή μπας και γλιτώσουμε κανένα αναγνώστη του από πανάρχαιες μεθόδους (quelle barbarie!) που εφαρμόζουν εκεί σε παρόμοιες καταστάσεις. Και ασφαλώς, για την ετυμολογία που θεωρώ πως έλειπε.

#2
jesus

βλέπε κ την οικεία κατσίκα

#3
GATZMAN

και όταν πέφτει κατς στο ΙΚΑ..., πχ λες είναι σειρά μου, σπρεχάρει ο άλλος μια απ΄τα ίδια και κάποια στιγμή αρχίζουν οι αθλοπαιδείες... Ο γιατρός έτσι κι αλλιώς κοντά είναι. Θα... κάνει τη δουλειά του