Το συνδεμένο ξύλινο ή πλαστικό εξάρτημα του όπλου, που καλύπτει μέρος της κάτω επιφάνειας της κάννης ή των καννών.

Στην επιφάνειά του έχει χαρακιές ώστε η παλάμη να' χει καλύτερο κράτημα, καθώς ο χειριστής στρέφει το όπλο στο στόχο του. Λέγεται εκτός από «χειροφυλακτήρας» και «πάπια» όπως βεβαιώνει κι ο imaginas.

Τα ξύλινα μέρη, δηλαδή το κοντάκι κι ο ξυστός, χαρίζουν ομορφιά σε ένα όπλο, ιδιαίτερα κυνηγετικό. Αν έχουν δε σκαλίσματα και συνδυάζονται και με άλλα μεταλλικά μέρη του όπλου επίσης σκαλισμένα, το ανάγουν σε φετίχ για ουκ ολίγους. Λόγω της αντοχής, της πυκνότητας, της σκληρότητας και του σχετικά μικρού του βάρους προτιμάται το ξύλο καρυδιάς.

- Το καριοφίλι διαθέτει μεγάλο κοντάκιο με κοίλο περίγραμμα στην πάνω και πλαϊνή πλευρά και ελαφρά κυρτό στην κάτω. Η κάννη είναι επιμήκης, σχεδόν κυλινδρική, σιδερένια με στόχαστρο. Κάτω από την κάννη αναπτύσσεται ο ξύλινος ξυστός, που στο εσωτερικό του δέχεται το σιδερένιο οβελό γεμίσματος του όπλου. Σχεδόν όλο το ξύλινο κοντάκιο καθώς και ο ξυστός καλύπτονται με ελάσματα μπρούντζου που φέρουν εγχάρακτη διακόσμηση με φυτικά κυρίως μοτίβα και ενώνονται με μικρά καρφάκια, φανερώνοντας τάση για καλλιτεχνική διακόσμηση του όπλου.

(από το δίχτυ)

Κοντάκι και ξυστός είναι από το νέο ξύλο X–TRA (από sstteffannoss, 19/06/11)Πλάκες με χειροποίητα σκαλίσματα σκηνών κυνηγίου και πλούσια σπειροειδή σχέδια, εκτείνονται μέχρι τον υποφυλακτήρα της σκανδάλης και την απόληξη του ξυστού. (από sstteffannoss, 19/06/11)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
sstteffannoss

Παρεμπιπτόντως -Α:

Ξυστός ή κατάστεγος στα αρχαία γυμνάσια (γυμναστήρια κοινώς) ήταν ένα οικοδόμημα με μορφή στοάς ανεξάρτητο αρχικά από την παλαίστρα, μήκους 1 σταδίου (600 ποδιών, 192,28 μ.) και πλάτους 32 ποδιών (περίπου 9 μ.) που όταν ο καιρός δεν ήταν καλός χρησιμοποιούνταν σαν προπονητήριο στο αγώνισμα του δρόμου. Στο σημείο εκκίνησης δε, υπήρχαν ερμαϊκές στήλες.

Ξυστοί έχουν αποκαλυφθεί σε πολλά γυμνάσια μεταξύ αυτών, της Αμφίπολης, της Δήλου, των Δελφών, της Κω, της Νεμέας, της Ολυμπίας της Περγάμου και της Πριήνης ενώ πρώτη αναφορά του όρου συναντήθηκε τον 4ο αι. π.Χ..

#2
sstteffannoss

Σχεδόν παρεμπιπτόντως -Β:

Από παραφθορά του ελληνικού ονόματος «Ξυστός» που σημαίνει «γυαλισμένος», αφού αυτό εκλατινίστηκε σε «Xystus», προήρθε το όνομα «Sixtus πέντε παπών εκ των οποίων ο IV (που οι κακές προτεσταντικές γλώσσες έλεγαν πως το γυάλιζε το φινιστρίνι) το έδωσε στην περίφημη Capella Sixtina, ενώ τον II τον γιορτάζει κι η Ορθόδοξη Εκκλησία στις 10 Αυγούστου (άγιοι, Λαυρέντιος αρχιδιάκονος, Ξυστός πάπας Ρώμης και Ιππόλυτος, άγιος Ήρων ό φιλόσοφος, άγιοι έξι μάρτυρες οι εν Βιζύη (κατ' άλλους Λιβύη), αγία Αγαθονίκη παρθενομάρτυς ή εν Καρχηδόνι κι άγιος Λαυρέντιος της Καλούγας (ρώσος))