Έκφραση που όλοι μάθαμε στον στρατό, αλλά αποτελεί όρο της φυσικής και μηχανολογίας.

Αστοχία υλικού λογίζεται όταν:

α) η συμπεριφορά ενός υλικού στην πράξη (σαν μέρος μιας μηχανής ή μιας κατασκευής), κρίνεται σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκής, σε σχέση με την αναμενόμενη σχεδίαση του, στην θεωρεία.

β) για κάποια δουλειά δεν χρησιμοποιούμε το σωστό υλικό ή ανταλλακτικό, π.χ. ο Ίκαρος έφτιαξε τα φτερά του από κερί, με αποτέλεσμα να λιώσουν από τον ήλιο, καθαρή αστοχία υλικού στην ελληνική μυθολογία.

Αυτά για την κυριολεκτική έννοια. Η έκφραση μεταπήδησε στην σλανγκ για να περιγράψει ένα άσχημο ή/και καταστροφικό αποτέλεσμα.

 1. (ψιλοσλάνγκ)
  - Ρε μαλάκα, με το φτυάρι προσπαθείς να ξεχορταριάσεις τον κήπο;
  - Η αλήθεια είναι ότι δυσκολεύομαι...
  - Θέλει αξιναγύρι.
  - Αστοχία υλικού. Και παιδεύομαι ο μαλάκας!!!

 2. (σλανγκ)
  - Και είμαι με το Λίλιαν χθες, και χαλβαδιαζόμαστε. Μου λέει, τι θα γίνει με εμάς; Και «τσουπ», της βγάζω το δαχτυλίδι...
  - Ώπατις...
  - Και τι γυρνάει και μου λέει;
  - Θέλω να με κάνεις μητέρα!
  - Όχι ρε, με παγώνει λέγοντας ότι θα προτιμούσε το I-phone το τέσσερα!!!! Και ότι τα δαχτυλίδια είναι πασέ, κονκασέ και σακ βουαγιάζ...
  - Αστοχία υλικού δηλαδής.
  - Δεν αλλάζει ο άνθρωπος!

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Vrastaman

[I]♫ Μου 'φαγες όλα τα I-phone
Και κοιμάμαι τώρα, τώρα στα γκαζόν ♫ [/I]

#2
GATZMAN

Τα δαχτυλίδια είναι πασέ, κονκασέ και σακ βουαγιάζ... !!!!!
Τι είπε ο άνθρωπος!

#3
allivegp

Μπράβο! Κλασσικά πολλοί ορθοπεδικοί χρησιμοποιούν την «αστοχία υλικού» ως πρόσχημα για να ξοδέψουν ακριβότερα και/ή περισσότερα προθέματα σε αρθροπλαστικές επεμβάσεις.

#4
MXΣ

Αυτό φυσικά συμβαίνει σε όλον τον «ευρύ δημόσιο τομέα»...

#6
jesus

μόνο μια παρατήρηση για τον μη-σλανγκ ορισμό της αστοχίας υλικού: νομίζω ότι λέγεται απλά όταν το υλικό σπάει (ίζολ αστοχεί) σε φόρτιση χαμηλότερη από τα αναμενόμενα όρια. δλδ όταν η βλάβη δεν οφείλεται στο ότι η κατασκευή φορτίστηκε παραπάνω απ' αυτό για το οποίο ήταν σχεδιασμένη, αλλά επειδή το υλικό έσπασε εντός αυτών των ορίων.

κατά τ' άλλα, κλασσικά σωστότατος. δεν ήξερα ότι χρησιμοποιείται έτσι η φράση, αλλά τα παραδείγματα είναι παραπάνω από πειστικά.

#7
electron

όντως, τεχνικά στη μη σλανγκ, μπάζει λίγο. Κάποιος μπορεί να το διορθώσει.
Ουσιαστικά αναφέρεται στη μη σωστή λειτουργεία/συμπεριφορά κάποιου υλικού, σε σχέση με αυτό για το οποίο σχεδιάστηκε αρχικώς.

#8
electron

πάντως επειδή είναι ένας όρος που αναφέρεται σε τεράστιο φάσμα εφαρμογών, είναι δύσκολο να δέσεις μια σύντομη περιγραφή. Δλδ, ενώ ξεκίνησε από τα μέταλα, ο όρος συναντιέται ακόμα και σε μια τσάντα ώμου που δεν έβαλαν μια ραφή παραπάνω ή και μια αερόσολα σεε παπ΄πούτσι που έσκαγε κ.ο.κ

#9
jesus

έχω την εντύπωση ότι αυτό που έγραψα περιγράφει αυτά τα φαινόμενα, αλλά ένιγουέηζ, μικρή σημασία έχει, έτσι κι αλλιώς αυτό που μας ενδιαφέρει εδώ είναι όσο καλό χρειάζεται.